Οι Γάλλοι αλιείς χάνουν προσωρινά την πρόσβαση στα ύδατα του Γκέρνσεϊ στην εποχή του Brexit

Estimated read time 1 min read

Υπήρξε οργή στη Γαλλία, καθώς οι αρχές καταδίκαυσαν την απαγόρευση των γαλλικών αλιευτικών σκαφών στα χωρικά ύδατα του Γκέρνσεϊ μετά την προθεσμία του Brexit την Παρασκευή στις 11:00 GMT.

Οι γάλλοι αλιείς απαγορεύονται προσωρινά να εισέλθουν στα ύδατα του Γκέρνσεϊ λόγω μεταβολικών διοικητικών αλλαγών τις οποίες οι αρχές αναμένουν να επιλύσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας το Σάββατο.

Η συμφωνία για την πρόσβαση σε ύδατα στις ακτές του Γκέρνσεϊ, ένα από τα νησιά της Μάγχης που βρίσκεται κοντά στη γαλλική ακτή της Νορμανδίας, βασίστηκε σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία αλιείας η οποία έληξε αυτόματα την Παρασκευή το βράδυ με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, αλλά προς το παρόν η σχέση είναι μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Γάλλοι ψαράδες θα διατηρήσουν πρόσβαση στα ύδατα του Γκέρνσεϊ.

Ωστόσο, οι αρχές στο Guernsey, βρετανική εξάρτηση από το κορώνα, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα όπου τα σκάφη θα χρειαζόταν να λάβουν ατομικές άδειες για να εισέλθουν στα ύδατα 6 έως 12 μίλια από τις ακτές τους.

“Η διαδικασία αίτησης αυτών των αδειών πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πρόσβαση των γαλλικών σκαφών στα ύδατα του Γκέρνσεϊ αναστέλλεται προσωρινά “, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε δήλωση.

Οι κυβερνήσεις του Guernsey, του Alderney και του Sark ανέφεραν σε δήλωσή τους την Παρασκευή ότι είχαν θεσπίσει μια δέσμη μέτρων για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσβασης για το υπόλοιπο 2020 για τα γαλλικά σκάφη που αλιεύθηκαν προηγουμένως στα ύδατά τους.

Το γαλλικό υπουργείο δήλωσε ότι η αλιεία στα ύδατα του Γκέρνσεϊ αποτελεί ένα μικρό μέρος των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Έδωσε στοιχεία για το 2018, λέγοντας ότι περίπου 140 σκάφη αλιεύθηκαν σε ύδατα του Guernsey πλούσια σε αστακούς, βασιλικά χτένια και καβούρια, με μόνο 30 από αυτά να δραστηριοποιούνται στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου.

You May Also Like

More From Author