Ο Δήμαρχος, ο ιμπεριαλισμός τα… πυρηνικά και ένας ανεπιθύμητος πρέσβης

Estimated read time 1 min read


Τη δεκαετία του 1980, όταν οι σοσιαλιστές έδιωχναν τις βάσεις του θανάτου και φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κάθε δήμαρχος που «σεβόταν» τον εαυτό του κήρυττε την πόλη «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη». Ο σοσιαλισμός πέρασε, η αριστερά που κυβερνά μόνο διθυραμβικά λόγια έχει για τη συμμαχία. Όμως στην Πάτρα ένας κομμουνιστής δήμαρχος σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης και ετοιμάζει την «απονατοϊκοποίηση». Το πανό που αναρτήθηκε τα λέει όλα.

Όσοι παρακολούθησαν τον ποδηλατικό «Γύρο Θυσίας» στην Πάτρα είδαν στην αφετηρία ένα πανό αναρτημένο στην πρόσοψη του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, το οποίο ανακήρυττε έναν από τους αθλητές «ανεπιθύμητο». Με άδεια δημάρχου Κώστα Πελετίδη, η «Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας», στην οποία ηγείται ο αντιδήμαρχος της πόλης, έγραψε σε πανό «Ανεπιθύμητος ο πρέσβης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην πόλη μας».

Μια πόλη με ανεργία, που ο δήμαρχός της την αντιμετώπισε με πορεία κατά της ανεργίας, έρχεται στο προσκήνιο αναδεικνύοντας μια λογική άλλων εποχών. Ο εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός και εκφραστής του ο αμερικανός πρέσβης ο οποίος επέλεξε να παραστεί ως αθλητής σε έναν αγώνα, τον οποίο ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει ως γεγονός που ανοίγει τις πόρτες της πόλης.

Οχι για όλους. Ακόμη και αν αντιμετώπισε με χιούμορ το γεγονός ο αμερικανός πρέσβης, μια πικρία μένει. Άσε που γυρνώντας στην κατοικία του θα αναρωτιέται ποιος έβαλε πυρηνικά στον Άραξο προκαλώντας την οργή του δημάρχου και των στελεχών της δημοτικής του παράταξης.

Ο ποδηλατικός γύρος στον οποίο μετείχε ο Τζέφρυ Πάιατ για δεύτερη χρονιά μέρος έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. Ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης θα έπρεπε να γνωρίζει έστω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσαν έμπνευση των εθνικών μας ηρώων για τον αγώνα ανεξαρτησίας που έδωσαν μερικές δεκαετίες πριν από το ’21 και πολλά στοιχεία από το Σύνταγμα των ΗΠΑ συμπεριληφθήκαν και στα πρώτα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πέρα όμως από την ιστορική ασέβεια, ο ισχυρισμός των κομμουνιστών «ειρηνιστών» της Πάτρας, ότι οι ΗΠΑ σταθμεύουν πυρηνικά όπλα στον Άραξο είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα και δεν υπάρχει και καμία πρόθεση των ΗΠΑ να σταθμεύσουν στη χώρα μας τέτοια όπλα.

Ξεπερνώντας αυτή τη μικρή ιστορική αναδρομή και επανερχόμενος κάποιος στο σήμερα δεν μπορεί παρά να στρέψει το βλέμμα στο πανό και να αναλογιστεί τι σημαίνει αριστερά. Αυτή η άλλη που ευαγγελίζονται ορισμένοι λέγοντας αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είναι αυτή η αριστερά». Ιμπεριαλισμός ο εχθρός, «αποπυρηνικοποιημένη ζώνη», απανατοικοποίηση.

Οι ταμπέλες που έμπαιναν παλιά στα όρια των Δήμων λείπουν για να ολοκληρωθεί ο τραγέλαβος. Το πανό δεν φτάνει. Μια ταμπέλα, μεγάλη σε μέγεθος θα έλυνε και το πρόβλημα. Θα έβλεπαν οι πυρηνικές βόμβες σε περίπτωση ολέθρου ότι αυτή η πόλη είναι κατά της ανεργίας, των πυρηνικών και του ΝΑΤΟ.

Το αστείο όμως σταματά κάποια στιγμή όταν η δημοτική αρχή της τρίτης μεγαλύτερης πόλης εκθέτει την ίδια τη χώρα με τις κραυγαλέες αυτές απρέπειες που προσβάλλουν τον διπλωματικό εκπρόσωπο μιας μεγάλης συμμάχου της Ελλάδας. Έφτασε δε στο σημείο η παράταξη του κομμουνιστή κ. Πελετίδη να κατηγορήσει όσους Πατρινούς διαμαρτυρηθήκαν ότι είναι «όργανα του κεφαλαίου».  

Του Γιάννη Κουτσομύτη

πηγή : www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author