Απόσχιση Βουλευτών

Estimated read time 0 min read

Οι Βουλευτές εκλέγονται υπαγόμενοι σε κάποιον Πολιτικόν Κόμμα. Αυτήν την στιγμήν δεν επιτρέπεται  ατομική κάθοδος υποψηφίου Βουλευτού, ει μη μόνον εντεταγμένου σε Πολιτικήν Ομάδα.  Οι  ούτως εντεταγμένοι  προτιμούνται από  το εκλογικόν Σώμα, το οποίον ασπάζεται τις διακηρυγμένες Αρχές του Κόμματος. Η πολιτική δεινότητα και οι γνώσεις οι διακεκριμένες ιδιότητες του υποψηφίου είναι δευτερεύουσες. Πρωτεύουν οι αρχές του Κόμματος. Για τον λόγον αυτόν οι Βουλευτές εκλέγονται και οι ψηφοφόροι έχουν αξιώσεις να τηρούν τις διακηρύξεις του Κόμματος. Οι ούτως υπαγόμενοι  και εκλεγμένοι συνιστούν την λεγομένην Κοινοβουλευτικήν Ομάδα εκάστου Κόμματος.

Αυτονόητον ότι καθ’ όλην την διάρκειαν της Βουλευτικής περιόδου δεν πρέπει να αποσχιστούν από το Κόμμα και να υπαχθούν εις έτερον ή να καταστούν Ανεξάρτητοι!! Εφ΄όσον δεν επιτρέπεται ατομική κάθοδος υποψηφίου δεν έπρεπε νε υπάρχει ο θεσμός των Ανεξαρτήτων Βουλευτών. Είναι αντίθεση θεσμική.

Πολλάκις Βουλευτές δεν υπακούουν στις Αρχές του Κόμματος και διαγράφονται. Οι διαγεγραμμένοι αυτομάτως πρέπει να χάνουν και την ιδιότητα του Βουλευτού και η έδρα να κενούται συμπληρουμένη από τον πρώτον αναπληρωματικόν. Δυστυχώς κάτι ανάλογον δεν συμβαίνει. Διαγράφονται Βουλευτές από το Κόμμα τους και αντί να απολέσουν την Βουλευτικήν ιδιότητα, την διατηρούν  προσκολλώμενοι σε έτερον Κόμμα. Φυσικά λόγω σκοπιμότητος, ή καθίστανται ανεξάρτητοι. Και οι δύο περιπτώσεις είναι  λάθος. Αποτελούν κενόν στην ομαλήν πορείαν των εκλεγμένων Βουλευτών και τους καθιστούν παράσπονδους.

Πολλά Νομοθετήματα  θα είχαν διαφορετικήν έκβαση, φυσικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αν δεν υπήρχε η περίπτωση των Ανεξαρτήτων.

Για να υποστηρίζομεν μιαν Δημοκρατίαν άμεπτην, θα πρέπει οι υπάρχοντες όροι εκλογής των Αντιπροσώπων να τηρούνται αυστηρώς. Οι χαλαρότητες «ηρωποιούν»  κάποιους οι οποίοι τηρουμένων των προϋποθέσεων εκλογής  θα έπρεπε να είναι στο σπίτι τους. Όχι να καθίστανται ρυθμιστές της πορείας Νομοθετημάτων. Η Βουλή Νομοθετεί και όχι ο αποσχιστείς από το Κόμμα του Βουλευτής.

Εν όψει των σχεδιαζομένων αλλαγών στο Σύνταγμα, ας ληφθεί  μέριμνα για το σοβαρόν αυτό θέμα.

Μιχαήλ Στρατουδάκης

You May Also Like

More From Author