ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΛΩΡΟΥ: Περάστε, κόσμε… (από το γραφείο της Τουλουπάκη)

Estimated read time 1 min read

Γιατροί, δικηγόροι, υπάλληλοι νοσοκομείων, των φυλακών και των δικαστηρίων μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας, που στόχο έχει να αποκαλύψει το κύκλωμα που εξυπηρέτησε εκατοντάδες καταδικασθέντες να εκμεταλλευτούν τη νομοθεσία και να εξαγοράσουν –παράνομα– την ελευθερία τους.

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Η υπόθεση Φλώρου της Energa ήρθε να χαλάσει την καλοστημένη φάμπρικα, μιας και κανείς δεν εκτίμησε την έκταση σε πολιτικό επίπεδο που θα λάμβανε λόγω του πρωταγωνιστή της. Στο παρελθόν, την τελευταία στιγμή είχαν διασώσει το σύστημά τους, όταν παραλίγο την πόρτα της ελευθερίας διάβηκε γνωστός βαρυποινίτης. Τότε έφερε αρχικά το 2015 γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ με αναπηρία 60%, το 2016 εμφάνισε πάλι με εξετάσεις ποσοστό αναπηρίας 81% και το 2017 τον θέλει να έχει ποσοστό αναπηρίας 85%.

Αν και πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, τον «έκοψαν» όταν κατάλαβαν τον θόρυβο που θα δημιουργούσε η αποφυλάκισή του. Για κακή τους τύχη, όμως, η υπόθεση έγινε αντιληπτή και από υπάλληλο που δεν ανήκε στο κύκλωμα, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ΕΔΕ για την οποία όμως δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες. Και τώρα οι διωκτικές αρχές αναζητούν τις διαδρομές του χρήματος για να βρουν τα φυσικά πρόσωπα πίσω από το σκάνδαλο.

Μόνο 1 στους 7 ήταν νόμιμος
Συνολικά 700 είναι εκείνοι που χρησιμοποίησαν τη διάταξη του νόμου και βγήκαν από τις φυλακές. Πληροφορίες θέλουν λιγότεροι των 100 να είναι εκείνοι που πληρούν όλα τα κριτήρια και τώρα η Eισαγγελία Διαφθοράς καλείται να ξεσκονίσει περίπου 600 φακέλους, εννοείται δειγματοληπτικά, και να καταλήξει σε συμπεράσματα άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, παράλληλα με τον έλεγχο της υπόθεσης Φλώρου, όπου από το γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, θα περάσουν οι γιατροί, τα μέλη, της υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αλλά και οι δικηγόροι που ενεπλάκησαν, έχει ξεκινήσει και το ξεσκόνισμα των υπολοίπων φακέλων.

Στόχος είναι, κατ’ αρχάς, η πρώτη έρευνα να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Σεπτέμβρη. Στα χέρια της εισαγγελέως Τουλουπάκη βρίσκεται ολόκληρος ο ιατρικός φάκελος του επιχειρηματία και η μέχρι στιγμής μελέτη όλων των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί κατευθύνει την έρευνα και στην αξιολόγηση των δικηγόρων που υπέβαλαν ή ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο αίτημα αποφυλάκισης, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην όλη υπόθεση.

Βασικό ζητούμενο της έρευνας είναι να διαλευκάνει κυρίως τα κίνητρα και τα τυχόν ανταλλάγματα όσων συνέδραμαν τον Άρη Φλώρο στη συλλογή, αλλά και στην τελική έγκριση των ιατρικών γνωματεύσεων που προσκόμισε.

Τα αδικήματα
Υπενθυμίζεται ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα που αναζητά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είναι «έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην αρχή», αλλά και «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου, καθώς και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

Ο γιατρός θα δείξει(;) τον τρόπο της κομπίνας
Ήδη ο πρώτος γιατρός που ομολόγησε την πλαστογραφία, αρνούμενος όμως τη δωροδοκία(!!!)– αναμένεται να «δείξει» τον τρόπο που το κύκλωμα δούλευε εκμεταλλευόμενο ένα παραθυράκι του νόμου. Όλες οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η καλοστημένη μηχανή έχει πολλά μέλη, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις της Υγείας αλλά και της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ, που μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ εξέτασε τα έγγραφα Φλώρου, διαπίστωσε πως (ακόμα κι αν δεν ήταν «πλαστά») η αναπηρία του δεν ξεπερνά το 55%. Η εύλογη απορία λοιπόν είναι, ανεξάρτητα της τυχόν πλαστότητας, πώς η πρωτοβάθμια επιτροπή αξιολόγησε την αναπηρία του στο 70%;

Είναι προφανές πως τα πιστοποιητικά, εφόσον προσβάλλονται ως πλαστά, για να εξασφαλιστούν σχηματίστηκε και κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός. Π.χ. δεν είναι το πιο σύνηθες γεγονός να χρησιμοποιείται –όπως καταγγέλλει ιδιωτική κλινική που το εξέδωσε– αξονική θώρακος ενός άλλου ασθενούς, συνονόματου του Φλώρου. Το γεγονός από μόνο του απαιτεί ολόκληρο μηχανισμό που συνήργησε για αυτό.

Μια πρώτη εικόνα δείχνει πως σφραγίδες ανύποπτων γιατρών παρανόμως χρησιμοποιούνταν από το κύκλωμα, μέλη επιτροπών ήταν μιλημένα, ενώ ακόμα και εξετάσεις κατά παραγγελία πραγματικά αναπήρων έμπαιναν στους φακέλους με άλλα όμως στοιχεία.

Το ενδιαφέρον της εισαγγελίας Διαφθοράς έχει στραφεί στον… τιμοκατάλογο, μιας και πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν θέλουν μία και μόνη υπογραφή να κοστολογείται περίπου στα 30.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται η ταρίφα να ήταν τουλάχιστον εξαψήφια, με άλλα λόγια για γερά πορτοφόλια. Αυτά τα στοιχεία είναι που θα δείξουν και στην Εισαγγελία ποιους φακέλους θα πρέπει να ανοίξει πρώτους.

iapopsi.gr

You May Also Like

More From Author