Σε ένα μπαράζ διαβουλεύσεων με άγνωστο αποτέλεσμα έχουν επιδοθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, σε μια προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις τους και πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, ωστόσο οι πιθανότητες να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. τη Δευτέρα παραμένουν πολύ λίγες.
Τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης μένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση με διαβουλεύσεις και τηλεφωνήματα επιχειρεί να βρει λύση.
Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους δανειστές, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία και πως για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος απαιτούνται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.
Την Κυριακή ο Αλ.Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τα «αγκάθια» που θα πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα είναι:
-Ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το θέμα παραμένει στον αέρα, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα.
-Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αξίας 200.000 ευρώ, για ένα άτομο πρέπει να προστατεύεται, όπως επίσης πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αξίας 250.000 ευρώ, ενός ζευγαριού και προσθέτει 25.000 ευρώ ανά παιδί με ανώτατο όριο υπολογισμού τα 3 παιδιά.
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.
-Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι υπόχρεοι θα βγαίνουν από τη ρύθμιση όταν δεν θα πληρώνουν μία νέα φορολογική τους υποχρέωση εντός 26 ημερών και το χρονικό όριο να πέσει στην μια ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες.
πηγή: newsbeast.gr
+ There are no comments
Add yours