Ήταν 10 Οκτωβρίου όταν η «Α» δημοσίευσε ρεπορτάζ αναφορικά με τον αγώνα δρόμου στον οποίο είχε επιδοθεί –και συνεχίζει να επιδίδεται– η κυβέρνηση προκειμένου να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις δημοσιονομικές τρύπες και τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.
Σε εκείνο το δημοσίευμα στηλιτεύαμε, μεταξύ άλλων, τις πρακτικές του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνη Στεργιώτη, ο οποίος με τις αποφάσεις του τορπιλίζει προϋπολογισμένα από το υπουργείο Οικονομικών δημόσια έσοδα ύψους 225 εκατ. ευρώ από τυχερά παιχνίδια. Ταυτόχρονα, στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύψαμε ότι εντός των κόλπων της κυβέρνησης αυξάνονται και πληθύνονται οι οπαδοί της αποπομπής Στεργιώτη από το τιμόνι της ΕΕΕΠ, εξαιτίας ακριβώς αυτών των καταστροφικών για τον κρατικό κορβανά αποφάσεών του.
Ο κύβος ερρίφθη…
Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα αργότερα η «Α» αποκαλύπτει ότι ο κύβος ερρίφθη και πως η «βασιλεία Στεργιώτη» στην ΕΕΕΠ οδεύει προς το τέλος της! Όπως πληροφορείται η εφημερίδας μας, η αντικατάσταση του κ. Στεργιώτη είναι απλώς θέμα χρόνου. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ακόμη και αν δεν διευκολύνει ο ίδιος την κυβέρνηση με την παραίτησή του, τότε το πιθανότερο είναι να δούμε μια επανάληψη της περίπτωσης Σαββαΐδου, η οποία ανεξαρτήτως των λόγων της απομάκρυνσή της από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παύθηκε από τα καθήκοντά της κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ας σημειωθεί εδώ πως το «ως εδώ και μη παρέκει» φέρεται να ειπώθηκε από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή και το χάος που προκλήθηκε από τις διαρροές περί φορολόγησης των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ως αντισταθμιστικού μέτρου για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι από κύκλους του ΥΠ.ΟΙΚ. είχε διαρρεύσει η κυβερνητική πρόθεση να αυξηθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ την αξία της στήλης του παιχνιδιού ΚΙΝΟ, αλλά και άλλων παιχνιδιών, προσβλέποντας σε έσοδα της τάξης των 260 εκατ. ευρώ. Ωστόσο γρήγορα ήρθε η διάψευση προερχόμενη από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι «τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Δεκάδες υπομνήματα, κανένα αποτέλεσμα…
Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικές διαρροές που ανταποκρίνονταν πλήρως στην πραγματικότητα! Απλώς κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο πιθανόν να μην γνώριζαν ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση-ανατροπή της σύμβασης που αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι πρακτικά αδύνατη, μιας και θα εγείρει ζητήματα αποζημιώσεων με άλλες παράπλευρες δημοσιονομικές απώλειες
Το οξύμωρο είναι, πάντως, ότι για όλες αυτές τις «ανορθογραφίες» (ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, έξαρση παράνομου τζόγου, αλλά κυρίως για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της ΕΕΕΠ), ο ΟΠΑΠ είχε επανειλημμένα «ενοχλήσει» τους αρμόδιους φορείς.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α» (με ονόματα, διευθύνσεις και… αριθμούς πρωτοκόλλων) υπάρχουν δεκάδες υπομνήματα/ενημερωτικές επιστολές που εστάλησαν από τη λεωφόρο Κηφισού με αποδέκτες άλλοτε το υπουργείο Οικονομικών και τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, άλλοτε τον νυν «τσάρο» της Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη.
Αναφέρουμε, για παράδειγμα, ότι τον Μάρτιο του 2015 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, έστειλε δύο επιστολές στον τότε ΥΠ.ΟΙΚ., Γ. Βαρουφάκη, ξεδιπλώνοντας επιγραμματικά τις θέσεις του Οργανισμού για την καλύτερη ρύθμιση των νόμιμων δραστηριοτήτων και αντίστοιχα την καταστολή των παράνομων δραστηριοτήτων στα τυχερά παιχνίδια, αλλά και για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Σε άλλη επιστολή του ΟΠΑΠ προς το ΥΠ.ΟΙΚ., από τον Οργανισμό θίγονται τα ζητήματα που άπτονταν το αποτυχημένο –όπως χαρακτηρίζεται– σχέδιο προσωρινής φορολογικής αμνηστίας που δόθηκε σε μη αδειοδοτημένους παρόχους διαδυκτιακών τυχερών παιχνιδιών.
Υπάρχει, τέλος, πληθώρα επιστολών με αποδέκτες σε διαφορετικής χρονικές περιόδους τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά τον επικεφαλής και τα μέλη της ΕΕΕΠ. Στην εν λόγω αλληλογραφία υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: ότι το υπέρμετρα περιοριστικό κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του τέθηκε αιφνιδιαστικά από τον κ. Στεργιώτη στρέφει επί της ουσίας τους παίκτες στον παράνομο τζόγο, προκαλεί αδυναμία εκτέλεσης εκ μέρους του ΟΠΑΠ του πρότζεκτ των 35.000 παιγνιομηχανημάτων και τορπιλίζει τα δημόσια προϋπολογισθέντα (και από τους δανειστές) έσοδα.
Μάλιστα, ενώ ο ΟΠΑΠ προειδοποιεί ότι η επίμαχη απόφαση Στεργιώτη παραβιάζει ευθέως τον νόμο και την από 4/11/2011 σύμβαση παραχώρηση (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διεκδίκησης αποζημιώσεων και αναταραχής τους επενδυτικού κοινού), οι επανειλημμένες εκκλήσεις προς την ΕΕΕΠ να λάβει υπόψη τις θέσεις του Οργανισμού έμειναν χωρίς ανταπόκριση.
πηγή: iapopsi.gr
+ There are no comments
Add yours