Σύσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την κατάσταση στα σχολεία

Estimated read time 1 min read

Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κώστα Γιαννόπουλο, επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων Ανδρέας Αθανασόπουλος, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αχαΐας, η ΕΛΜΕ Αχαΐας και το Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στο νομό, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία της περιοχής και την απαίτηση -μεταξύ άλλων- η οικονομική επιχορήγηση του 2016 να επανέλθει στο ύψος του 2009 για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Ο Αντιδήμαρχος και οι εκπρόσωποι των φορέων, παρέδωσαν στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης σχετικό υπόμνημα, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Η κοινή πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών φορέων της Εκπαίδευσης Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Σύλλογος Δασκάλων Αχαΐας, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πάτρας, του Νομαρχιακού Παραρτήματος Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ, και της Αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Πάτρας, αφού έλαβε υπόψη της την υφιστάμενη κατάσταση στο Δημόσιο Σχολείο και την Παιδεία ειδικά την μειωμένη Κρατική Οικονομική επιχορήγηση των πιστώσεων που αφορά τα Σχολεία, εκφράζει την αγωνία της για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα Δημόσια Σχολεία στο Δήμο μας:

· Οι πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για της λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων και της ΣΑΤΑ Σχολείων (που αφορούν επισκευές – συντηρήσεις των Σχολικών Κτιρίων) έχουν μειωθεί πάνω από 60%, ( το 2009 = 6.000.000€ – το 2014 2.600.000€ ).

Οι συνθήκες χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο αφού η Γ΄Κατανομή από τους Κ.Α.Π ήρθε πρόσφατα με μεγάλη καθυστέρηση (το 2014 καταβλήθηκε τον Ιούλιο) και δημιουργεί προβληματισμό για την καταβολή της Δ΄ Κατανομής που καταβάλλεται κάθε χρόνο τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

· Το Περιβάλλον του Δημόσιου Σχολείου και τα οικονομικά του Δήμου επιβαρύνονται αρνητικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση 10% στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων, που αφορά στις αποδοχές των Σχολικών Καθαριστριών με σύμβαση Έργου.

· Την ώρα που η ανεργία στο χώρο των εκπαιδευτικών, αφήνει χιλιάδες νέους έξω από το επιστημονικό τους αντικείμενο, στα σχολεία του Δήμου μας παρουσιάζονται κενά, ειδικά στις υποστηρικτικές δομές (ειδικά σχολεία, ολοήμερα, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία).

· Οι γονείς των μαθητών φορτώνονται διαρκώς με νέα βάρη, ενώ απουσιάζει εντελώς μια τουλάχιστον στοιχειώδης δημόσια μέριμνα στη σίτιση των μαθητών, στην δωρεάν μετακίνηση τους (όπου δεν προβλέπεται), στη παροχή δωρεάν ξενόγλωσσων βιβλίων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για την συντήρηση των υποδομών στα σχολεία (αποκατάσταση φθορών κλπ).

Διατυπώνουμε σε πρώτη φάση την ανησυχία μας καθώς και την διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξαιτίας της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την απαραίτητη κάλυψη πόρων και υποδομών, από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

1. Οικονομική Επιχορήγηση στο ύψος των αναγκών.

· Να σταλεί άμεσα η Δ΄ Κατανομή από τους Κ.Α.Π

· Να αποδοθεί έκτακτη (Ε΄) οικονομική επιχορήγηση εντός του 2015.

· Η οικονομική επιχορήγηση του 2016 να επανέλθει στο ύψος του 2009 για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων 4.000.000 €, για την ΣΑΤΑ Σχολείων 2.500.000€.

· Επαναφορά των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών για την Μισθοδοσία των Σχολικών Καθαριστριών στο 100% για το 2015 – 2016 και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μονιμοποίησης των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

1. Να σταλεί άμεσα η οικονομική επιχορήγηση της μισθοδοσίας τους, που καθυστερεί αδικαιολόγητα για την νέα σχολική περίοδο.

2. Προσλήψεις μόνιμων Εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

3. Δημόσια φροντίδα για τους μαθητές.

· Δωρεάν σίτιση, μεταφορά (όπου δεν προβλέπεται), όλων των μαθητών.

· Παροχή δωρεάν ξενόγλωσσων βιβλίων στην Β/θμια Εκπαίδευση».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours