Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις στην Πάτρα για τα “κόκκινα” δάνεια

Estimated read time 1 min read

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να μη συναινέσει στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το πρωί της Τετάρτης, το τοπικό παράρτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά και οργανώσεις όπως η ΜΕΤΑ Αχαΐας, πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία δανειοληπτών και εργαζομένων, προγραμματίζουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας με συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πάτρα (Αγ. Ανδρέου & Κολοκοτρώνη).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, στον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει 7.500 περίπου δανειολήπτες από την Πάτρα, με τον κάθε έναν από αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο από ένα δάνειο σε 2,6 τράπεζες.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται γύρω στα 150.000 ευρώ, όμως λόγω της μη εξυπηρέτησής του, η οφειλή στην τράπεζα έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 200.000 ευρώ.

Ο Τ. ΝΙΚΟΛΑΔΑΚΗΣ

Οπως τόνισε στην «Π» ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ στην Πάτρα, Τάσος Νικολαδάκης, ενώ στην αρχή της εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, η πλειονότητα των δανειοληπτών ήταν χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι με πολλά καταναλωτικά δάνεια, σήμερα προστίθενται και άνθρωποι από επαγγέλματα που εκπροσωπούσαν μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, όπως αγρότες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και παραγωγή, πρώην έμποροι και επαγγελματίες.

Επίσης, στον νόμο Κατσέλη προσφεύγουν πλέον και αρκετοί συνταξιούχοι, που είδαν τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να περικόπτονται δραστικά ή που επιβαρύνονται με μεγάλα φορολογικά βάρη και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ακόμα, στον νόμο Κατσέλη δεν καταφεύγουν πλέον μόνο οι πρωτοφειλέτες, αλλά και πολλά άτομα που είχαν υπογράψει ως εγγυητές και πλέον φαίνονται και αυτοί να χρωστούν ως δανειολήπτες.

ΕΓΓΥΗΤΕΣ

Μια άλλη τάση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, θέλει τις τράπεζες να ζητούν από τη νέα γενιά να μπει ως εγγυήτρια για “κόκκινα” δάνεια των γονέων της, προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Ο κ. Νικολαδάκης τόνισε ακόμα ότι εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της κύριας κατοικίας σε σχέση με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, όλος ο κάμπος από την Κάτω Αχαΐα έως το Ευπάλειο έχει υποθηκευθεί για αγροτικά ή άλλα δάνεια. Πρόκειται για αγροτικά ή τουριστικά ακίνητα που δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη και μπορούν να εκπλειστηριασθούν οποιαδήποτε στιγμή.

Ο κ. Νικολαδάκης, πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που εγκρίθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, υιοθετήθηκαν κάποιες θετικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως η δυνατότητα ένταξης σε αυτά και οφειλών προς το Δημόσιο και η ίδρυση του δικτύου συμβουλευτικής σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών, όπως να μπει εισοδηματικό όριο για την προστασία της κύριας κατοικίας στα 5.000 ευρώ και ακατάσχετο για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ. Ακόμα πιο ανησυχητικό κατά τον κ. Νικολαδάκη είναι και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μιλάει τώρα και για όριο συνολικών οφειλών έως τις 250.000 ευρώ.

Ολες αυτές οι προϋποθέσεις θα κατακρεουργήσουν ακόμα και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί οριστικά στον νόμο Κατσέλη, γι΄αυτό και η ΕΚΠΙΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση να μην αλλάξει τα όρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος διαρρέει προτεινόμενες ρυθμίσεις που είναι εναρμονισμένες με τις πρακτικές των τραπεζών και αυτό κατά τον κ. Νικολαδάκη είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

πηγή: pelop.gr

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours