Με κλειστά φαρμακεία ο… νέος ανένδοτος αγώνα

Estimated read time 0 min read

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Ο Σαρλ Ντε Γκώλ είχε πει ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν από τις εκλογές, πριν από το γάμο και μετά το κυνήγι. Όποιος αγνοεί την πραγματικότητα αυτή, ενδεχομένως να βρεθεί στη θέση του συνδικαλιστικού φορέα των φαρμακοποιών που με αιχμή το άνοιγμα του επαγγέλματος άλλαξαν, όχι μία, αλλά δύο φορές “πολιτικό στρατόπεδο” και από το “11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος σας” προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασαν σε προσωπικές επιθέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα λίγους μήνες αργότερα…

Ήταν Μάρτιος του 2014 όταν ο Κωνσταντίνος Λουράντος από τη θέση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπου περιλαμβανόταν η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων, απειλώντας ευθέως την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως σε περίπτωση που ανοίξει το ιδιοκτησιακό, τότε στις εκλογές που έρχονταν τα φαρμακεία θα τάσσονταν ανοικτά στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το οποίο και έγινε τελικά, με τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς να επιδίδονται στο δικό τους προεκλογικό αγώνα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας πάρει τις διαβεβαιώσεις τους από την παράταξη της Αριστεράς πως τα συμφέροντα τους είναι διασφαλισμένα και πως δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να επιτραπεί σε μη πτυχιούχους φαρμακοποιούς να μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου, αλλά και πως τα φάρμακα δεν πρόκειται να πωλούνται από αλυσίδες λιανικής. “Τα φαρμακεία θα γίνουν μόνιμα εκλογικά τμήματα εναντίον όσων ψήφισαν το Πολυνομοσχέδιο” ήταν οι δηλώσεις του Κώστα Λουράντου ακόμη και μετά την ψήφιση των διατάξεων, στις οποίες εντούτοις δεν συμπεριλήφθηκε το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου βρήκαν έτσι τους φαρμακοποιούς απόλυτα ικανοποιημένους από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αποσπάσει ξανά τις διαβεβαιώσεις του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πως δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στη λειτουργία των φαρμακείων. Και ενώ οι φαρμακοποιοί ανέμεναν υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα έμπαιναν αυστηροί περιορισμοί στο ελεύθερο ωράριο που ακολουθούσαν πολλά φαρμακεία, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό το παλιό σταθερό πρόγραμμα λειτουργίας, βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πόρτες και ένα “άδειασμα” που δεν είχαν προβλέψει.

Όχι μόνο η απόφαση για το ωράριο δεν ήρθε ποτέ, αλλά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποχώρησε μπροστά στο αίτημα των δανειστών για απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πώλησή τους και εκτός φαρμακείων. Μάλιστα η πρόταση που είχε στείλει η κυβέρνηση στις αρχές του Ιουνίου προς τους θεσμούς περιελάμβανε και το άνοιγμα της πώλησης φαρμάκων, προκαλώντας “ψυχρολουσία” στους φαρμακοποιούς.

Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με τους φαρμακοποιούς να παραδέχονται ανοιχτά πως “παραμυθιαστήκαν” όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Κ. Λουράντος. Λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης ήρθε και η οργισμένη απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντου, ο οποίος εξαπέλυσε βαρείς χαρακτηρισμούς και προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε πολύ οξύ τόνο, τον κατηγόρησε για ανεντιμότητα, χαρακτηρίζοντάς τον ανεγκέφαλο, πως δεν έμαθε από τα λάθη των προηγούμενων και πως θα βρει τους φαρμακοποιούς απέναντί του.

Ήταν τότε που οι φαρμακοποιοί στράφηκαν ξανά προς τη λεωφόρο Συγγρού αναζητώντας συμμάχους, με την ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με πρόεδρο πλέον τον Κ. Λουράντο, να συναντάται με τον εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη και τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, οπότε και η απελευθέρωση της ιδιοκτησίας των φαρμακείων περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, με τους φαρμακοποιούς να προχωρούν σε απεργίες διαρκείας αν δοθεί η δυνατότητα ακόμη και σε μη πτυχιούχους να μπορούν να λάβουν άδεια ίδρυσης. Ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πετάει το μπαλάκι στους δανειστές, αποφεύγοντας να πάρει θέση, λέγοντας πως κατανοεί τα αιτήματα των φαρμακοποιών, αλλά πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα πρέπει να εφαρμοστεί…

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours