Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι του Ακταίου για την αποθήκευση υγρών καυσίμων

Estimated read time 1 min read
Τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων του Ακταίου προκάλεσε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης Υγρών Καυσίμων της ΧΡΥΣΟΪΛ ΑΕΠ». Διαμαρτύρονται επειδή παρακάμφθηκε σειρά αρνητικών αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων για να δοθεί έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φορείς και κάτοικοι συγκεντρώνονται αύριο στο Ακταίο για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται επακριβώς το περιεχόμενο της εγκεκριμένης σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι τοπικοί φορείς επισημαίνουν ότι αγνοήθηκαν: Αρνητική ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ακταίου, αρνητική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Πατρέων, αρνητική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αρνητική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας (3122.1.Λ53/31715/23-10-2015), αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (14938/595/02-04-2015). Αναφέρουν όμως ότι υπήρξαν και θετικές γνώμες, οι οποίες θεωρούν ότι εκδόθηκαν με τεχνοκρατικά κριτήρια και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες (οικιστικές, τουριστικές κ.ά.) της ευρύτερης περιοχής.
Επισημαίνει ότι η μονάδα βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 1952 και σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.3325/2005) οι μονάδες που ιδρύθηκαν νόμιμα εξακολουθούν να λειτουργούν στον χώρο που βρίσκονται ανεξαρτήτως μετέπειτα αλλαγών χρήσεων γης.
Επίσης, κρίνει «υπερβολική» την αρνητική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί «η μονάδα απέχει πάνω από 600 μέτρα από το Κάστρο του Ρίου και δεν αποτελεί οπτική όχληση για αυτό, πόσω μάλλον όταν πλησίον του Κάστρου λειτουργεί η γραμμή φέρι-μποτ Ρίου – Αντιρρίου και αυτό βρίσκεται σχεδόν στη σκιά της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου…».
Κάτοικοι και φορείς του Ακταίου έχουν δώσει ραντεβού αύριο το πρωί (10:00) στο κοινοτικό κατάστημα για να ενορχηστρώσουν τις επόμενες ενέργειές τους. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί δημοτικές παρατάξεις, τα γειτονικά τοπικά συμβούλια Ρίου και Αγίου Βασιλείου, σύλλογοι και τεχνοκράτες που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Στην εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι η μονάδα υφίσταται νόμιμα γιατί είχε σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους όταν έκανε την πρώτη αίτηση ανανέωσης των όρων και γιατί έχει άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
πηγή:  pelop.gr

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours