Ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα

Estimated read time 1 min read

ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου, συνελήφθη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα . Η σύλληψή του ακολουθεί μια μακρά έρευνα από την Ολλανδική Αστυνομία (Politie) για τις δραστηριότητες αυτού του παράνομου τραπεζίτη που δραστηριοποιείται στην Ολλανδία. Ο άνδρας είναι ύποπτος για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Αυτή η σύλληψη υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN που συστάθηκε στην Ευρωπόλ με στόχο τα δίκτυα που διευκολύνουν τις υπόγειες τραπεζικές συναλλαγές παγκοσμίως.

Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος. Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μεταφέρονται σε κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών. Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές ναρκωτικών, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για δαπάνες.

Ευρωπόλ και Διεθνής Συνεργασία

Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της εγκληματικής παράνομης τραπεζικής, η ολλανδική αστυνομία συνεργάζεται στενά με την Europol για την αντιμετώπιση και τη διακοπή των φαινομένων.

Στις αρχές του 2022, η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας για να στοχεύσει συγκεκριμένα τα δίκτυα που διευκολύνουν την υπόγεια τραπεζική σε όλο τον κόσμο. Η επιχειρησιακή ομάδα εργασίας αποτελείται από προσωπικό επιβολής του νόμου από την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με ειδικούς και αναλυτές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol.

Αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα καθώς συνεχίζεται το έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας TOKEN

You May Also Like

More From Author