Το Open Mall Πάτρας ένα πιλοτικό πρόγραμμα

Estimated read time 1 min read

Το ενδιαφέρον της εμπορικής κοινότητας της Πάτρας προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Π» για την έναρξη του προγράμματος του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, με φορέα υλοποίησης τον Εμπορικό Σύλλογο, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 129 επιχειρήσεις.

Το Open Mall Πάτρας είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ζαΐμη, Αλεξ. Υψηλάντου, Τσαμαδού και Αγίου Ανδρέου, και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Με τη χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας, οι καταναλωτές που εισέρχονται σε αυτή την περιοχή, ενημερώνονται μέσω ειδικής εφαρμογής στο «έξυπνο» κινητό τους ή στο tablet για τις προσφορές σε τιμές και προϊόντα που κάνουν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα λειτουργεί με καταναλωτές-μέλη, οι οποίοι απολαμβάνουν τις προσφορές των 129 καταστημάτων και όσο περισσότερο τα προτιμούν για τις αγορές τους, μαζεύουν πόντους και κερδίζουν δώρα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας μεθόδους προσέλκυσης καταναλωτών, όπως τα μεγάλα εμπορικά mall, που προωθήθηκε από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο και υιοθετήθηκε σε κεντρικό επίπεδο.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον πρώην γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Θανάση Μανθόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην «Π» εξήγησε ότι η ενασχόληση του συνδικαλιστικού κινήματος μόνο με την διαχείριση των προβλημάτων του κλάδου δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται και δημιουργικές προτάσεις, συλλογικότητα και συνεργατικότητα.

Οπως εξήγησε ο Θανάσης Μανθόπουλος, η ιδέα για ένα Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας των Mall στις ΗΠΑ, όπου πρέπει να συνυπάρχουν τουλάχιστον οι τρεις βασικές εμπορικές δραστηριότητες, εστίαση, αναψυχή και ένδυση-υπόδηση.

Παρόμοια Open Mall μπορούν να δημιουργηθούν και στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της περιφέρειας, όπως του Ψαροφαΐου, ή του Αιγίου και της Κάτω Αχαΐας, χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό, αλλά με την αξιοποίηση προγραμμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Σύμφωνα με τον κ. Μανθόπουλο, για την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, είναι απαραίτητη και η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να φροντίζει για θέματα καθαριότητας, φωτισμού και στολισμού της πόλης, κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων.

«Είναι ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα το οποίο ελπίζω να πετύχει και, γιατί όχι, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές» τόνισε ο Θανάσης Μανθόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο συνδικαλισμός πρέπει να κάνει τέτοιες προτάσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, παράγοντας σκέψη και έργο».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours