Πριν 20ετίας είχα καταχωρήσει και σχολιάσει στην εφημερίδα που εξέδιδα, παρατήρηση των Αμερικανών η οποία έλεγε.
n ΟΙ Έλληνες έχουν 300 Στρατηγούς συνταξιούχους και εμείς έχομεν 80
Η παρατήρησή τους δεν ήταν λάθος. Τα σχόλιά μου τότε και τώρα στρέφονται κατά του λανθασμένου Νόμου ο οποίος επιτρέπει παραμονήν ένα χρόνον σε κορυφαίον αξίωμα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Έτσι μπορεί να είναι 60ετών κάποιος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή και μικρότερος και με τις ετήσιες επιλογές να συνταξιοδοτηθεί, ενώ μπορούσε έως 67-70 ετών να είναι εν ενεργεία εφ’ όσον το επιθυμούσε. Το δε Κυβερνητικόν Συμβούλιον που διενεργεί τις επιλογές έχει πανηγύρι διότι θα εκδιώξει τυχόν αντιπάλους και θα τοποθετήσει δικούς του ανεξαρτήτως αν είναι η ώρα τους. Ο τρόπος αυτός επιλογής πρέπει να καταργηθεί. Οι αρχηγοί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα εκλέγονται από ιδικούς εκλέκτορες και ιεραρχικώς. Το αυτό πρέπει να γίνει και με τους Δικαστικούς και τους Προέδρους των Νοσοκομείων. Δεν πρέπει να έχει καμμίαν ανάμειξη η Κυβέρνηση στον τρόπον εκλογής των βαθμοφόρων τους. Και αυτό γιατί είναι ουσιαστικώς ένα πολιτικόν παιχνίδι.
Ανάλογον πολιτικόν παιχνίδι παίζεται και με την εκλογήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατά την κειμένην Νομοθεσίαν δύναται να εκλεγεί το ίδιον πρόσωπον δύο πενταετίες. Καλόν θα ήτο να προεβλέπετο και τρίτη θητεία.
Ο ρόλος του στην διοίκηση της Πολιτείας έχει περιορισθεί και είναι εντελώς τυπικός. «Καμία πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμοδίου Υπουργού» άρθρον 35 του Συντάγματος. Επομένως δεν επηρεάζει την παραμονήν στην εξουσία της κυβερνήσεως ούτε την εκλογήν ή μη από τον Λαόν. Το αξίωμά του είναι άσχετον μ΄ αυτά.
Η πρότασή μας για παραμονήν και δευτέρας θητείας έχει αντικειμένον οικονομικόν για το χειμαζόμενον Ελληνικόν Κράτος. Και αυτό γιατί με τους συμφεροντολογικούς Νόμους που εψήφισαν οι Βουλευτές για τον εαυτόν τους, εμπίπτει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ΄Ετσι μετά την αποχώρηση από το ενεργόν αξίωμα θα λαμβάνει σύνταξη το ήμισυ των ετησίων εν ενεργεία αποδοχών του!!! Περίπου 100.000 τον χρόνον!! Αν μείνει μιαν επί πλέον θητείαν το Δημόσιον θα έχει όφελος 500.000 Ευρώ. Πέραν των δαπανών για την φύλαξη του ως Συνταξιούχου που θα έχει κάποιαν πλειάδα αστυνομικών! και πέραν του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη σύνταξη κληροδοτείται!
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να μη έχει χρόνον λήξεως, πέραν της καταφανώς ομολογουμένης βιολογικής αδυναμίας.
Επίσης το αξίωμα να είναι τιμητικόν και άμισθον οπότε η έννοια της συνταξιοδοτήσεως είναι ασύμβατη.
Για την αλλαγήν της θητείας Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Τώρα γίνονται αλλαγές για τον τρόπον εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ας γίνου επ΄ ευκαιρία και για τον χρόνον θητείας!
Μιχαήλ Στρατουδάκης