Δεν έτυχε ποτέ σε Ναόν να ακούσω αυτήν την δέηση και επίκληση αναπαύσεως της ψυχής ουδενός θανόντος πολεμιστού του 1821. Ενδέχεται να συνέβη και να μη το πρόσεξα. Όμως σήμερα Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας που το άκουσα μου προξένησε συγκίνηση και σκέφθηκα.
Άπαντες οι Ήρωες του 1821, οποίοι με ανείπωτα βάσανα ταλαιπωρίες, θυσίες, στερήσεις, συνεχείς τραυματισμούς και βασανιστήρια, πέτυχαν την αποτίναξη του βαρβαρικού ζυγού, διεγράφησαν από τα σχολικά βιβλία επειδή το απήτησε η τουρκία, αφού τα σχολικά συγγράμματα συντάσσονται από κοινήν επιτροπήν Ελλήνων και τούρκων βάσει του Νόμου 2929/2001 ΦΕΚ 142. Ο Νόμος αυτός έπρεπε να είχε καταργηθεί και εμείς να συντάσσομεν την ιστορίαν μας όπως πράττουν όλα τα Κράτη της Υφηλίου. Με την απόφαση αυτήν χάθηκε η αναφορά στην μνήμην των Ηρώων μας. Η πολιτική αναφορά. Το πολιτικόν Μνημόσυνον. Όσον για θρησκευτικόν, πιστεύω (και είθε να είμαι σε λάθος άποψη) ότι δεν θα έγινεν ποτέ. Στην επίσημην λειτουργίαν κατά την Κυριώνυμον του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Επέτειον της Εθνικός Παλιγγενεσίας ακούσθηκε στον Ιερόν Ναόν Παναγίας του τέως Δήμου Παραλίας Πατρών από τον Προϊστάμενον του Ναού π. Χρυσόστομον Αθανασόπουλον «….υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη». Στην αναφοράν του εξυπακούεται ότι μνημονεύονται πάντες οι πεσόντες κατά την Επανάσταση του 1821!
Η μνημονειακή αυτή αναφοράν, αποτελεί σεβασμόν και αναγνώριση στην Θυσία του μνημονευομένου και όλων των Ηρώων, ο δε Ιερεύς είναι άξιος παντός επαίνου διότι προέβη στην Θρησκευτικήν επιμνημόσυνον δέηση, όταν οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται ουδόλως για τους Ήρωες του 1821!
Το ποίμνιον αισθάνθηκε Εθνικήν Υπερηφάνειαν και για το άκουσμα του Μεγάλου Ονόματος εντός του Ιερού Ναοί, αλλά και για το τελετουργικόν της Επετείου που είχεν οργανώσει ο κατά πάντα άξιος Λειτουργός του Υψίστου π.Χρυσόστομος!
Όμοιοι είναι απολύτως αναγκαίοι στην χώραν μας κάθε περίοδον. Νέοι και ενήλικες χρειάζονται κάποιον ισχυρόν έρεισμα πλησίον τους ανά πάσαν στιγμήν, δια τα πολλά που βαρύνουν όλους.
Εύγε και Μακροημέρευση π. Χρυσόστομε.
Μιχαήλ Στρατουδάκης