Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, μαζική σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο, με θέμα τη διεκδίκηση λειτουργίας κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά και συμβουλευτικών σταθμών για τις άλλες εξαρτήσεις.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν 23 φορείς και σύλλογοι της πόλης.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν: ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο, Θεραπευτική Κοινότητα «Γέφυρα» ΟΚΑΝΑ Σύλλογος οικογενειών, Σύλλογος οικογενειών ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο, Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις», Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πατρέων, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, ΕΣΚΟΠΑ (Σύλλογος κατά του Αλκοόλ), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Κοινωνική Πρόνοια, Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Διονυσίου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μποζαϊτίκων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καστελλοκάμπου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 34ου Δημοτικού Σχολείου, Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Σωματείο Οδηγών Χειριστών Δήμου Πατρέων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ρωμανού, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταραμπούρα.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων ανέφερε:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για δημιουργία κλειστού θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και για συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΘΕΑ για τις άλλες εξαρτήσεις.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να απεγκλωβίσουμε την σημερινή σύσκεψη από τις εκλογές που έρχονται. Δηλαδή να μην την συνδυάσουμε με τις εκλογές που είναι μπροστά μας γιατί θα μας οδηγήσει σε λάθος δρόμο και τέτοιες συσκέψεις έχουμε να κάνουμε κι άλλες προσεχώς.
Έχοντας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή, την ενασχόλησή μας με τις λαϊκές ανάγκες καταπιαστήκαμε με το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Τον Ιούνιο του 2016, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή δεκάδων φορέων της πόλης μας, καθορίσαμε την πολιτική και τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος με στόχο την πρόληψη, την απεξάρτηση και επανένταξη όσων νέων καταφέρνουν να δώσουν νικηφόρα την μάχη και να ξανακερδίσουν την ζωή.
Γνωρίζουμε πως ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αυτό γιατί η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες, εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες οι νέοι μας καλούνται να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους, να θέσουν τους στόχους τους, να ονειρευτούν.
Σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, φραγμών στην μόρφωση και έξαρσης της «ναρκοκουλτούρας» όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στους ψεύτικους κόσμους των ουσιών αλλά και των άλλων σύγχρονων εξαρτήσεων όπως είναι το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών είναι για την πόλη μας μεγάλο και γίνεται καθημερινά χειρότερο. Δεν στεκόμαστε στις στατιστικές, μας φτάνουν αυτά που βλέπουμε στους δρόμους, στις πλατείες, αυτά που μας αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί για την διακίνηση στις αυλές των σχολείων.
Παρόλα αυτά η απόφασή μας αυτή ήταν δεδομένη. Όπως κάναμε σε όλη μας την πορεία για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Δώσαμε μάχη και έχουμε και αποτελέσματα.
Νέοι μας δραστηριοποιούνται στα τμήματα χορού, μουσικής, εικαστικών. Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο καθώς και άλλοι αθλητικοί χώροι του Δήμου αναβαθμίστηκαν για να υποδεχτούν νέους που αθλούνται δωρεάν ή με πολύ μικρή συνδρομή.
Η ερασιτεχνική δημιουργία και ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός αποτελούν ασπίδα ενάντια στα ναρκωτικά.
Δεν μείναμε μόνο με αυτά. Πήραμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην νομιμοποίηση της κάνναβης για δήθεν ιατρικούς λόγους.
Προσπαθήσαμε με φυλλάδια, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, να ευαισθητοποιήσουμε την πόλη μας. Με μηνύματα επίσης που αναρτήθηκαν την καρναβαλική περίοδο.
Σοβαρό βήμα στον τομέα της πρόληψης αποτελεί η δράση μας μέσα στα σχολεία τα τελευταία 2 χρόνια. Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας έχουμε για 2 σχολικές χρονιές την έγκριση του υπουργείου να επικοινωνούμε οργανωμένα με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στο χώρο τους και στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων.
Τα στελέχη του ΕΣΥΝ του ΚΕΘΕΑ έχουν επισκεφθεί 19 σχολεία.
2.500 μαθητές έχουν πάρει μέρος σε αυτή την δραστηριότητα, έχουν ενημερωθεί, έχουν πει την γνώμη τους.
Αναγνωρίζουμε το θετικό έργο που προσέφεραν και προσφέρουν τα κλειστά προγράμματα, το κέντρο πρόληψης «Καλλίπολις» νομού Αχαΐας, η Κίνηση Πρόταση αλλά και Σύλλογοι, φορείς της πόλης και μεμονωμένα πρόσωπα.
Η δράση αυτή συνεχίζεται. Όπως ήταν φυσικό δεν αφήσαμε έξω από τα ενδιαφέροντά μας τους νέους που έδιναν την μάχη της απεξάρτησης και της επανένταξής τους στην κοινωνία.
Είμαστε παρόντες στις εκδηλώσεις αποφοίτησης, χειροκροτήσαμε αυτά τα παιδιά στις εκδηλώσεις τους, στις πλατείες της πόλης, ενθουσιαστήκαμε όταν τα βλέπαμε να περνούν κολυμπώντας από το Αντίρριο στο Ρίον.
Βρεθήκαμε στα δικαστήρια όταν ο Γιώργος αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φυλάκισης για αδικήματα που είχε διαπράξει πριν την απεξάρτησή του.
Θεωρούμε λοιπόν πλήγμα για την πόλη μας το γεγονός ότι οι δύο θεραπευτικές κοινότητες το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ και η ΓΕΦΥΡΑ ΟΚΑΝΑ έπαψαν να λειτουργούν και μετατράπηκαν σε συμβουλευτικούς σταθμούς.
Σήμερα λοιπόν αν ένας νέος αποφασίσει να μπει σε διαδικασία απεξάρτησης πρέπει να οδηγηθεί σε κάποια θεραπευτική κοινότητα στην Αθήνα ή στην Καλαμάτα.
Στις αρχές τους προηγούμενου χρόνου πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις με στελέχη του ΚΕΘΕΑ για να διερευνήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας κλειστού προγράμματος στην Πάτρα. Δεν συναντήσαμε άρνηση στο αίτημά μας, αλλά ενστάσεις για την δυσκολία εξασφάλισης των προϋποθέσεων (κτίριο, προσωπικό, χρηματοδότηση) για την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.
Μας αντέταξαν το επιχείρημα ότι τα περιστατικά που αποφασίζουν να απεξαρτηθούν εξυπηρετούνται στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ.
Για μας όμως η ύπαρξη θεραπευτικής κοινότητας στην πόλη μας δεν είναι μόνο για τα παιδιά που παίρνουν την μεγάλη απόφαση της απεξάρτησης.
Για μας η θεραπευτική κοινότητα είναι ένας φάρος για τα παιδιά που βρίσκονται στην χρήση, για τους γονείς τους, γι’ αυτούς που καταφεύγουν στα υποκατάστατα.
Θέλουμε η κοινωνία μας να βλέπει αυτού τους νέους στις δημόσιες εκδηλώσεις τους, να βλέπει αυτούς που μέχρι χθες ήταν άνθρωποι – σκιές να αθλούνται, να παίζουν θέατρο, μουσική, να ξανακερδίζουν την ζωή τους.
Θέλουμε αυτός ο φάρος να είναι ορατός στην κοινωνία μας γι’ αυτό και επιμένουμε στο αίτημά μας.
Σήμερα όμως νέες επικίνδυνες εξίσου καταστροφικές εξαρτήσεις για τους νέους έχουν μπει στην ζωή και παίρνουν καθημερινά μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο τζόγος, το αλκοόλ, η εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή. Εκατοντάδες νέοι μας αλλοτριώνονται και γεμίζουν πόνο και απόγνωση τις οικογένειές τους.
Στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν δομή για να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό το ζήτημα το αίτημά μας είναι σαφές. Θέλουμε να δημιουργηθεί στην Πάτρα συμβουλευτικός σταθμός για τις εξαρτήσεις από αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο.
Ως Δημοτική Αρχή δεν θέλουμε να διατυπώνουμε μόνο αιτήματα, θα βάλουμε και εμείς πλάτη για να υλοποιηθούν αυτά που ζητάμε.
Από εσάς θέλουμε να βοηθήσετε να δυναμώσει η φωνή της πόλης. Θέλουμε να προσυπογράψετε τα αιτήματα και όσοι μπορείτε να συμμετάσχετε στην αντιπροσωπεία μας όταν επισκεφτούμε το ΚΕΘΕΑ και το Υπουργείο για να υποβάλλουμε τα αιτήματά μας.
Θεωρούμε πως με την παρουσία σας εδώ έχουμε και την σύμφωνη γνώμη των φορέων σας για κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά και συμβουλευτικούς σταθμούς του ΚΕΘΕΑ για τις άλλες εξαρτήσεις».
Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις – τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων που συμφώνησαν με την διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν από την Δημοτική Αρχή οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Δημήτρης Πελεκούδας, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Όλοι μαζί για την Πάτρα», Βίβιαν Σαμούρη, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι