Η Ρωσική τουριστική αγορά

Estimated read time 1 min read

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελληνική οικονομία στράφηκε σημαντικά προς τον κλάδο του τουρισμού ως μιας επιλογής που θα τη βοηθούσε να ανασχέσει τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσική (τουριστική) αγορά αναγνωρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για αύξηση των τουριστικών ροών και εσόδων, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήθος πρωτοβουλιών προς αυτό τον σκοπό, τόσο σε επίπεδο πολιτικού κόσμου, όσο και του επιχειρηματικού. Ως κύριες αναφορές στις προοπτικές της Ρωσικής τουριστικής αγοράς προβάλλονταν τα δημογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία των Ρώσων τα οποία ταιριάζουν σε αυτά των Ελλήνων (π.χ. θρησκεία) σε συνδυασμό με το σημαντικό πληθυσμό υψηλού εισοδήματος που ζει στη Ρωσία.

Σε όλη αυτή την περίοδο όλες οι Ελληνικές περιοχές διαγωνίζονταν μεταξύ τους να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της Ρωσικής αγοράς που επιλέγει Ελλάδα, προβάλλοντας τα στοιχεία εκείνα που θεωρούν ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους Ρώσους. Σε αυτή την προσπάθεια δεν αποτέλεσε, φυσικά, εξαίρεση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, ένα στοιχείο το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη Google ως μηχανή αναζήτησης σε ένα ποσοστό μόλις 39,6%, ενώ οι πλειοψηφία αυτών (56,5%) χρησιμοποιούν τη Ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex.

Σύμφωνα με στοιχεία της Yandex η Ρωσική τουριστική αγορά θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το 2018 εκτιμάται ότι ταξίδεψαν στο εξωτερικό περίπου 40 εκ. Ρώσοι από 22 εκ. το 2016. Το 69% των Ρώσων προτιμάνε να μένουν σε ξενοδοχεία όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ μόλις το 29% νοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα. Όσον αφορά την Ελλάδα αυτή αποτελεί τον 4ο πιο δημοφιλή προορισμό αναζήτησης πίσω από την Τουρκία, Κύπρο και Τυνησία. Πιο δημοφιλείς Ελληνικοί προορισμοί αναζήτησης είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στη 10η θέση αναζήτησης ξεπερνώντας τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Στην περιοχή μας οι Ρώσοι δεν αναζητούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά μάλλον άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τη θρησκεία, όπως επίσης και την περιήγηση.

Ως προς τις πόλεις, η Πάτρα είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής πίσω από το Ηράκλειο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δείχνοντας τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν, μέσω της κατάλληλης πολιτικής τουριστικής προβολής, για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας έχοντας ως επίκεντρο την Πάτρα. Επιπρόσθετα στοιχεία αναζήτησης δείχνουν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν στις ανάγκες και προτιμήσεις των Ρώσων.

Ειδικότερα, παρά τη φήμη για προτίμηση των Ρώσων να αναζητούν για τις διακοπές τους ξενοδοχεία πέντε αστέρων, περίπου το 80% αυτών αναζητούν ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, ενώ το 35% αναζητά τουριστικά αξιοθέατα κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου (π.χ. Μοναστήρια) ενώ και οι εκδρομές βρίσκονται πολύ ψηλά στις επιλογές τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει αρκετά από εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν έναν διακριτό τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, γεγονός που δείχνει την κατεύθυνση πολιτικής τουριστικής προβολής που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον ως προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Γράφει: Ο κ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης είναι Διδάκτωρ Περιφερειακής

Ανάπτυξης του London School of Economics and Political
Science και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα
του Πανεπιστημίου Πατρών.
Email Επικοινωνίας: l_vasiliadis@hotmail.com

-Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Σύμβουλος Επιχειρήσεων”- Πάτρα, 25.01.2019, αρ. φύλλου 1091

You May Also Like

More From Author