Λάθος μέγα. Πράξη προσβλητική για την έννοιαν της εκλογής Βουλευτών όπως αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα άρθρον 51 παράγραφος 3 όπου τονίζεται.
«Οι Βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες». Διάταξη σαφής και μη επιδεχομένη καμμίας πλαγιοερμηνείας! Δυστυχώς το Π.Δ.96/2007 στο Άρθρον 72 παρ.8 αναφέρει. «Όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή, αν πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, ο αρχηγός του συνασπισμού, θεωρούνται ότι λαμβάνουν σταυρούς προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνοντα.».
Για ποίον λόγον δόθηκε αυτό το πλεονέκτημα;; Δεν αποτελεί προσβολήν του θεσμού της αμέσου, μυστικής και καθολικής ψηφοφορίας; Σίγουρα αποτελεί. Πως κρίθηκε ότι δεν αντίκειται στο προαναφερόμενον άρθρον του Συντάγματος;;; Εμείς οι απλοί πολίτες βλέπομεν ότι η Συνταγματική Διάταξη είναι σαφεστάτη. Επομένως πρόκειται για λάθος και πολιτικήν εύνοιαν σε ολίγους σε βάρος των πολλών. Οι υποψήφιοι Βουλευτές σε κάθε εκλογικήν Ενότητα δίδουν «μάχες» για να πείσουν περί της ικανότητός τους προς προσφοράν στον πολιτικόν στίβον, ανεξαρτήτως πόσον θα επιτύχουν. Και ο αγώνας της ψήφου είναι σκληρός. Εξαίφνης όμως οι αγώνες τους καταποντίζονται άρδην. Βουλευτής π.χ. εξελέγη σε εκλογικήν περιφέρειαν πρώτος σε σταυρούς προτιμήσεως και το Κόμμα του εξέλεξε έναν Βουλευτήν. Ο θριαμβευτής δυστυχώς δεν εξελέγη, καθότι την έδραν «άρπαξε» ο τέως πρωθυπουργός που ήταν και αυτός στο ψηφοδέλτιον υποψηφίων του ιδίου Κόμματος. Και το περίεργον εξελέγη πλασματικώς με το σύνολον των σταυρών προτιμήσεων του Κόμματος στην περιοχήν, έστω και αν στο ψηφοδέλτιόν του δεν έλαβε ούτε έναν!! Αν ο τέως πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει την πολιτικήν, να δοκιμάσει την αξίαν του όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Όχι να έλκεται στην Βουλήν όπως τα αμήχανα πλοία υπό ρυμουλκού σε λιμένα ασφαλείας!!
Η καταφανής αυτή αδικία πρέπει να αρθεί άρδην, τώρα πριν προκηρυχθούν εκλογές. Είναι δυνατόν. Όπως το Π.Δ. τους έκαμεν Βουλευτές άνευ της θελήσεως του Λαού, με τον αυτόν τρόπον να αρθεί η αδικία και να τους στερηθεί το παράνομον αυτό πλεονεκτικόν ρουσφέτι. Ομοιάζει με τους διορισμούς ευνοουμένων υπαλλήλων στα υπουργικά Γραφεία, αλλά και στο Δημόσιον με πράξεις που δύσκολα ερμηνεύονται. Όμως το Κοινοβούλιον δεν είναι χώρος επιρροής κανενός Βουλευτή. Και επομένως κακώς εψηφίσθη η πολλαπλώς διάτρητος διάταξη. Αν ο τέως Πρωθυπουργός ήταν άξιος, γιατί παρητήθη, αν δεν εξεδιώχθη εμμέσως; Αν ήτο υπέργηρος, τι θα προσφέρει τώρα ως Βουλευτής που επιδιώκει να καταστεί;
Το αυτό λάθος συμβαίνει και με τους Αρχηγούς των Κομμάτων οι οποίοι εκλέγονται Βουλευτές άνευ ψήφου!! Γιατί; Μήπως τρέμουν το «Ανθ’ Ημών Γουλιμής»;; Ας αποδείξουν το εναντίον. Και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι αν κατέλθουν υποψήφιοι σε συνδυασμόν ως απλοί Σύμβουλοι δεν χρειάζονται την επιλογήν του Λαού!!!!
Οι πολλαπλώς εμφανιζόμενοι στις Τηλεοράσεις, νυχθημερόν υμνούντες το Κόμμα και ενοχοποιούντες δι όλα την αντιπολίτευση δεν βλέπουν αυτήν την αδικίαν και να ζητήσουν την διόρθωσή της; Μείζον το θέμα εκλογής αιρετών άνευ σταυρού προτιμήσεως και μέγιστον το διατηρείν αυτό αδιαμαρτυρήτως!
Τα λάθη στην εκλογικήν Νομοθεσίαν είναι αρκετά. Θα προσπαθήσομεν να αναδείξομεν μερικά, με λάβαρον το«μονοσταυρία παντού» έστω και υδροφορούντες στον πίθον των Δαναΐδων, τηρούντες όμως πάντα το«αισχρόν το σιγάν…..κλπ»
Μιχαήλ Στρατουδάκης