Για την έναρξη εφαρμογής και στην Ελλάδα του κινεζικού ερευνητικού προγράμματος που βασίζεται στη χρήση μη επανδρωμένων μέσων (drones) σε γεωργικές εφαρμογές, ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από εκπροσώπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Νότιας Κίνας και το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ΤΧΑ (Tx-Aviation Tech) Rain Hu. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν πιθανές εφαρμογές σε αγροτικές καλλιέργειες της Δυτικής Ελλάδας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα τον ομότιμο καθηγητή Ν. Συγριμή.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα που επιδιώκουμε να τον καταστήσουμε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, ενσωματώνοντας καινοτόμες εφαρμογές που οδηγούν στη βελτίωση της παραγωγής. Ενδιαφερόμαστε για λύσεις που μπορούν να διευκολύνουν τους αγρότες μας και να ενισχύσουν την παραγωγή τους» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια στη συνάντηση κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα, κερδίζοντας όλο και περισσότερες αγορές του εξωτερικού.
Η κινεζική αντιπροσωπεία που προέρχεται από την πόλη Shenzhen της επαρχίας Guangdong, περιοχή που θεωρείται πρωτεύουσα της καινοτομίας, παρουσίασε τις σημαντικές δυνατότητες που έχουν οι εφαρμογές στη Γεωργία Ακριβείας, οι οποίες είναι απλές στη χρήση τους, προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα των αγροτών. Με τη χρήση drones γίνονται ψεκασμοί γεωργικών σκευασμάτων σε καλλιέργειες με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και σε εξαιρετικά μικρό χρόνο, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση υλικού, αλλά και καυσίμου, καθώς λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ και ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Συγριμής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της iforce Επικοινωνίες Φωκίων Ζαϊμης και ο επιχειρηματίας Μάριος Πραπόπουλος.