❱❱ Επιστήμονες με τη βοήθεια επιταχυντή άρχισαν να διαβάζουν κρυφό κείμενο του σπουδαίου Ελληνα γιατρού της αρχαιότητας
Πολύ κοντά στο να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σπουδαίου Ελληνα γιατρού της αρχαιότητας Γαληνού βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι με τη βοήθεια επιταχυντή άρχισαν να διαβάζουν ένα κρυφό ιατροφαρμακευτικό κείμενό του σε παλίμψηστο!
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο ύστερα από 1.000 χρόνια, γεγονός που έχει σκορπίσει ενθουσιασμό στον επιστημονικό κόσμο.
Το έργο του Γαληνού «Για τα μείγματα και τις δυνάμεις των απλών φαρμάκων», το οποίο μεταφράστηκε στα συριακά τον 6ο αιώνα μ.Χ., είχε καλυφθεί τον 11ο αιώνα από χριστιανικούς ψαλμούς, μια πρακτική που ήταν συνήθης τον Μεσαίωνα. Οσα κείμενα σε παπύρους ή περγαμηνές έχουν επικαλυφθεί από άλλα κείμενα λέγονται παλίμψηστα. Για να μελετήσουν το παλίμψηστο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον Ούβε Μπέργκμαν, χρησιμοποίησαν την ακτινοβολία του συγχρότρου SSRL του εθνικού επταχυντή SLAC του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Μάλιστα, αν και αρχικά περίμεναν ότι θα είχαν απομείνει ελάχιστα ίχνη του κρυμμένου μελανιού για να διαβάσουν μια δύο λέξεις, ήδη έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κρυμμένου ιατρικού κειμένου!
Ο Γαληνός καταγόταν από την Πέργαμο και θεωρείται ο πιο σπουδαίος γιατρός της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη! Υπήρξε γιατρός του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και πολυγραφότατος. Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία μια διεπιστημονική ομάδα προσπαθεί με προχωρημένες τεχνικές απεικόνισης και ψηφιοποίησης να αποκρυπτογραφήσει το «Συριακό παλίμψηστο του Γαληνού».
Η μετάφραση
Αρχικά αποδείχθηκε δύσκολο να διαβάσουν τη συριακή μετάφραση του έργου του Γαληνού κάτω από το βιβλίο των ψαλμών, επειδή και τα δύο κείμενα ήταν γραμμένα με παρόμοιο μελάνι, ενώ το ιατρικό είχε σβηστεί από τους μεσαιωνικούς γραφείς με τη χρήση διαδοχικών στρώσεων ασβεστίου. Ομως, χάρη στον ισχυρό επιταχυντή του συγχρότρου SLAC έγινε δυνατό να διαβαστεί το κρυφό κείμενο σελίδα σελίδα.
Χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων Χ, που είχε αξιοποιηθεί και σε ένα άλλο παλίμψηστο το οποίο έκρυβε ένα μαθηματικό έργο του Αρχιμήδη.
Για το «σκανάρισμα» καθεμίας από τις 26 σελίδες χρειάστηκαν περίπου δέκα ώρες. Πλέον οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπολογιστικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάσουν το κείμενο.
Ειδικοί αλγόριθμοι αναγνωρίζουν διαφορετικά μέρη του κρυμμένου χειρογράφου και ανακατασκευάζουν έγχρωμες ψηφιακές εικόνες του κειμένου. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, θα είναι πλέον δυνατό να μελετηθεί.