Με έμφαση τόνιζε Αιρετός ότι «αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν»!!! Η πρόταξη του Αν ισοδυναμεί ότι δεν υπάρχουν, εφ’ όσον ευθέως δεν καταλογίζονται ευθύνες σε οποιονδήποτε, παρ΄ ότι υπάρχουν. Προκύπτει όμως ότι όντως υπάρχουν, όταν η άρνηση σκοπεύει στην κάλυψη.
Οι ευθύνες, που ήθελε να απομακρύνει ο Αιρετός ήταν για τους παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αυτήν την στιγμήν που οι ακτές και παραλίες του Σαρωνικού έχουν υποστεί πανωλεθρίαν από την διαρροήν πετρελαίου, υπεύθυνοι είμαστε όλοι, αν δεν φροντίσομεν με τις όποιες δυνάμεις διαθέτομεν να την απομακρύνομεν αμέσως. Αν τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου είδα την πετρελαιοκηλίδα γύρω από το πλοίον να εξαπλώνεται και δεν ειδοποίησα το Λιμεναρχείον, είμαι ο πρώτος και μεγάλος ένοχος.
Αν ειδοποίησα το Λιμεναρχείον και εκείνο καθυστέρησε για την άμεση διαδικασίαν είναι υπεύθυνον.
Αν το υπουργείον Ναυτιλίας δεν προέβη σε μηδενικόν χρόνον στην διαδικασίαν αποτροπής της εξαπλώσεως της ρυπάνσεως είναι απολύτως υπεύθυνον και χωρίς ουδεμίαν βάση δικαιολογίας. Το αυτό ισχύει και για τους Δημάρχους, για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις διάφορες επιτροπές κοκ.
Στην προσπάθειαν απορρυπάνσεως του Σαρωνικού έπρεπε όλοι να είχαμεν κινηθεί ως ένας άνθρωπος, υπό την Ηγεσίαν ενός, αμυνόμενοι στην εξάπλωση, ταχέως και αποτελεσματικώς, πριν αυτή προφθάσει να προξενήσει ανεπανόρθωτες ζημιές ή να οδεύσει προς τον βυθόν όπου οι συμφορές θα είναι μη αναστρέψιμες. Αντ΄ αυτών δυστυχώς είχαμεν ποικιλίαν θεωρητικών συζητήσεων, αποσύσεις ευθυνών για την ρύπανση, αποσύσεις ευθυνών για την αξιοπλοΐαν του βυθυσθέντως εν απολύτω γαλήνη και ακινησία πλοίου και άλλα πολλά.
Όταν πετρέλαιον διαρρεύσει στην θάλασσα πρέπει αμέσως να περικυκλωθεί με τεχνητόν φράγμα και να απορροφηθεί. Αν αυτά καθυστερήσουν η ρύπανση λαμβάνει διαστάσεις και οι μετέπειτα προσπάθειες είναι εν τινι ματαιοπονίες.
Ζητήσαμεν με καθυστέρηση τριών ημερών αντιρρυπαντικόν πλοίον από την Ευρωπαϊκήν ΄Ενωση. ΄Εχει 16 διαθέσιμα. Γιατί ζητήσαμεν ένα και όχι περισσότερα ώστε να καθαρίσουν την επιφάνειαν της θαλάσσης στα ανοικτά και όχι οι πολίτες να καθαρίζουν τις ακτές και μετά από λίγον να μολύνονται. Όταν δεν συλλεχθούν τα μακράν των ακτών, οι παρά την ξηράν προσπάθειες επεκτείνονται επί μακρόν. Ελέχθη ως επιχείρημα για τις βραδύτητες καθαρισμού, ότι το αντιρρυπαντκόν πλοίον από την Μάλταν για να έλθει στον Πειραιά, θα χρειασθεί 3,5 ημέρες διότι κινείται με 10 κόμβους την ώραν, είπε ο Υπουργός. Έχομεν τα δεδομένα. 10 Χ 1.852 μ.(κόμβος) =18.520 μέτρα την ώραν και 3,5 ημέρες Χ24 ώρες = 84 ώρες, άρα 18.520Χ84=1.555.680 μέτρα η απόσταση Μάλτας- Πειραιώς κατά την δήλωση των 3.5 ημερών. Η πραγματική απόσταση είναι 439.155 Ναυτικά μίλια ή 813.315 χιλιόμετρα, άρα χρόνος 1,8 ημέρας!!
Στην Ελλάδα με τους μεγάλους κινδύνους μολύνσεως των θαλασσών και των ακτών, εδρεύει μονίμως αντιρρυπαντικόν πλοίον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; Αν όχι, λάθος και αποτυχία των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Να εισηγηθούμεν την κάλυψη αυτού του κενού αλλά με πλοία μεγέθους λέμβου ή «κανό» και δεξαμενήν όμως επ’ αυτών πολλών τόννων!! ώστε να καθαρίζουν τους κολπίσκους των Νησιών μας!!
Οι συζητήσεις που έγιναν και γίνονται και οι ακατονόμαστες διαμάχες μεταξύ παρατάξεων εν τη Βουλή, ή Βουλευτών στις οθόνες των Τηλεοράσεων είναι πέραν του επιδιωκομένου σκοπού. Δεν έχουν θετικόν αντικείμενον στην άμεσην απορρύπανση. Οι διαμάχες τους για το ποιός ευθύνεται και ποιος όχι είναι αρνητικές για την περίπτωση.
Οι διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα ικανοποιηθούν είναι πλημμελείς. Θα λάβουν κάποια ψιχία οι αλιείς, οι καταστηματάρχες και όσοι επλήγησαν από την βραδέως εμποδισθείσαν λαίλαπα. Η ζημία της Ελλάδος στον τουριστικόν τομέα θα αποζημιωθεί; Απώλεια εσόδων από ακυρώσεις αφίξεως και την εντεύθεν ζημίαν του Δημοσίου ποίος θα την καλύψει; Και ποιος θα την υπολογίσει;; Η δυσφήμιση των θαυμασίων ακτών του Σαρωνικού, δύναται να καλυφθεί οικονομικώς;; Η μη εγκαίρως αποκατάσταση της θαλασσίας φθοράς στον φυτικόν και ζωικόν πληθυσμόν πως θα αποζημιωθεί; Ποίος θα την υπολογίσει και ποίος θα λάβει την αποζημίωση; Αυτονόητον καθίσταται ότι πλείστοι θα μείνουν χωρίς αποζημίωση. Και όσοι λάβουν κάτι θα είναι δυσανασχετημένοι θα ευχόταν, ποτέ να μη ελάμβαναν χρήματα εξ αυτής της αιτίας!
Ο χρόνος που Υπουργοί ή λοιποί υπεύθυνοι μιλούν στις Τηλεοράσεις είναι επιβαρυντικός για την εξάπλωση της ρυπάνσεως. Έπρεπε να συσκέπτονται απαύστως απομονωμένοι σε θάλαμον χωρίς επαφήν με τρίτους πλην των υπηρεσιακών παραγόντων και υπευθύνων, να παρακολουθούν την έκβαση της ρυπάνσεως και όχι να αδολεσχούν στις Τηλεοράσεις και τα Ραδιόφωνα!
Μιχαήλ Στρατουδάκης