Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
Παγκόσμιο τρόμο προκαλούν οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου ηχούν όλο και πιο δυνατά οι σειρήνες του πολέμου.
Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί παγωμένος τις εξελίξεις, με την ένταση να κλιμακώνεται δραματικά τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή και το διπλωματικό θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο».
Μόλις δύο ημέρες μετά από την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στέλνοντας βομβαρδιστικά στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν και προχώρησε σε επίδειξη εναέριας δύναμης από κοινού με τη Νότια Κορέα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Πιονγιάνγκ.
Στην άσκηση πολέμου έλαβαν μέρος τέσσερα από τα τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικά μαχητικά F-35Β και δύο βομβαρδιστικά Β-1, προχωρώντας σε εικονικούς βομβαρδισμούς με χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα σε εγκαταστάσεις – κλειδιά του εχθρού.
Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συνοδεύονταν από τέσσερα νοτιοκορεάτικα F-15. Η Βόρεια Κορέα έχει καταδικάσει επανειλημμένα αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν μια προετοιμασία εισβολής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βομβαρδιστικά των Ηνωμένων Πολιτειών απογειώθηκαν από τις βάσεις στη νήσο Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, τις οποίες απειλεί να βομβαρδίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τα «στελθ» σηκώθηκαν από βάση του αμερικανικού Σώματος των Πεζοναυτών στην Ιαπωνία.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι μπαίνει επικίνδυνα και η Κίνα η οποία σηκώνει τους τόνους, με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει έναν πόλεμο στο κατώφλι της.
Η Ασιατική υπερδύναμη διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς Κιμ, παρότι καταδίκασε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία.
Το Πεκίνο επέκρινε τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» σε μια τέτοια τιμωρία.
«Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ρεν Γκουοκιάνγκ ξεκαθάρισε σε αυστηρό ύφος ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει πολεμική σύρραξη στην γειτονιά της.
Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να συνεχίζουν να ανταλλάζουν απειλές και τον πλανήτη να αναμένει έντρομος την έκβαση αυτής της επικίνδυνης διαμάχης.
Στο μεταξύ, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, προκειμένου να εκφράσει και επισήμως τη δυσαρέσκεια της βρετανικής κυβέρνησης για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού, Μαρκ Φιλντ, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι κάλεσε τον Βορειοκορεάτη διπλωμάτη και καταδίκασε με πάσα σαφήνεια την νέα προκλητική ενέργεια της χώρας του.
Τόνισε, δε, πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει τους κανόνες της διεθνούς ασφάλειας και τους όρους που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οι λόγοι που ο Κιμ δεν φοβάται τον Τραμπ
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί δημοσίευμα του έγκυρου διεθνούς περιοδικού Politico, που εξηγεί τους πέντε λόγους για τους οποίους ο δικτάτορας Κιμ δεν φοβάται τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Στην ανάλυση του ο Τζον Γούλφσθαλ, ανώτερος συμβούλος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και ειδικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αναφέρεται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και παραθέτει αναλυτικά τους λόγους στους οποίους στηρίζει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ αυτή την στάση απέναντι στον νέο πλανητάρχη.
Πρώτον: Η Αμερική θέλει να φτάσει σε μία συμφωνία με το καθεστώς. Επί χρόνια οι Αμερικανοί ηγέτες επιβάλουν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, όμως όσο το πρόγραμμα «ευημερεί» τόσο αυξάνεται το πλεονέκτημα της Πιονγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις με τον «εχθρό». Και αυτό γιατί υπάρχει διαχρονικά στο τραπέζι – από αμερικανικής πλευράς – το αίτημα διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Δεύτερον: Παρότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις, η εισροή χρημάτων στην χώρα δεν σταματά. Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα, οι εργάτες που δουλεύουν στο εξωτερικό στέλνουν ποσά στην χώρα και οι πωλήσεις όπλων επιφέρουν σημαντικά κέρδη. Οι κυρώσεις είναι επιβλαβείς, όμως η οικονομία της Βόρειας Κορέας είναι σαφώς καλύτερη σήμερα σε σχέση με μία δεκαετία πριν.
Τρίτον: Παρότι η Αμερική απειλεί με πόλεμο, ο Κιμ είναι σίγουρος πως δεν θα προχωρήσει σε τόσο δραστική κίνηση, καθώς δεν το έκανε καν όταν η χώρα του δεν είχε στην διάθεσή της πυρηνικά όπλα. Μία παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη δεν θα διακινδυνεύσει την ύπαρξή της απλώς για να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Ακόμη και η Νότια Κορέα, επίσης πλούσια χώρα, δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε τέτοιο βήμα. Άρα η Πιονγιάνγκ μπορεί να συνεχίσει τα αργά αλλά σταθερά βήματά της στην βελτιστοποίηση του οπλοστασίου της.
Τέταρτον: Οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή και σύντομα οι σύμμαχοί τους (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) θα πρέπει να επιλέξουν αν θα ταχθούν με το μέρους τους ή με αυτό της Κίνας, που ισχυροποιείται. Η Κίνα παραμένει κάθετη στις θέσεις της επί της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, τονίζοντας πως η κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα είναι πιο καταστροφική από τις προκλήσεις της.
Πέμπτον: Αν η Πιονγιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα χάνει το σημαντικότερο «όπλο» της. Τα παραδείγματα του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, που συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα όπλα τους, πείθουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν πως τα πυρηνικά του είναι το πιο σίγουρο «χαρτί» στην επιτυχία της χώρας.