Ο υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο των Δικηγορικών Συλλόγων – Κουτσούκος: «Ποιος την έγραψε; Η Τρόικα;»
Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά βαδίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μετά την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ότι η διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών -η οποία τελικά αποσύρθηκε- που καταργούσε το δικηγορικό απόρρητο, «δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».
Την επίμαχη διάταξη, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντονής (αν και καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός), την πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, Βασίλη Αλεξανδρή.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, με επιστολή του (31 Μαΐου 2017) προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία καταργείται το δικηγορικό απόρρητο σε φορολογικές υποθέσεις.
Στην επίμαχη επιστολή, ο κ. Αλεξανδρής, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «η προτεινόμενη -πλήρως αόριστη κατά περιεχόμενο- ρύθμιση, η οποία καταργεί συλλήβδην κάθε επαγγελματικό απόρρητο, παραγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του δικηγορικού απορρήτου και αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, αλλά και της ευρωπαϊκής και ενωσιακής δικαιοταξίας».
Ειδικότερα, η διάταξη προέβλεπε ότι διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογουμένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο.
Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την εν λόγω διάταξη ανέφερε: «Διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».
Σήμερα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, μετά την καθολική και σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, αποσύρθηκε η εν λόγω διάταξη.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό για τους δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα και προσέθεσε ότι το άρθρο 12 του επίμαχου νομοσχεδίου, καταργεί το δικηγορικό απόρρητο, χωρίς την παραμικρή θεσμική εγγύηση, κάτι που είναι, όπως το χαρακτήρισε, «απαράδεκτο».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου να δηλώσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.
Η απάντηση της κυρίας Παπανάτσιου ήταν ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις-διορθώσεις επί του σχεδίου νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η διαγραφή της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του επίμαχου νομοσχεδίου.
Αργότερα, προσήλθε στην αίθουσα της Βουλής ο κ. Κοντονής και ρωτήθηκε από τον κ. Λοβέρδο: «Ήσασταν ενήμερος εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης για την συμπερίληψη του άρθρου σε αυτό το νομοσχέδιο;».
Και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Ενημερώθηκα κι εγώ από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει. Και σήμερα η κυρία Παπανάτσιου ανακοίνωσε την απόσυρση αυτής της διάταξης, η οποία δεν εκφράζει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».
Ενδιαφέρον όμως έχει και η εν συνεχεία παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου για την απόσυρση της διάταξης και την δήλωση του κ. Κοντονή, ότι η επίμαχη διάταξη «δεν εκφράζει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούκος επισήμανε: «Πριν από λίγο ο κ. Κοντονής μας είπε για την απόσυρση της διάταξης για την άρση του επαγγελματικού απορρήτου ότι δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή για μια διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο που υπογράφει η μισή κυβέρνηση, ποιος έχει λόγο; Ποιος την έγραψε; Η Τρόικα; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Ζαχαριάδης;».
Παναγιώτης Τσιμπούκης