Οι προϋποθέσεις που υιοθετήθηκαν από μια μικρή πλειοψηφία 153 βουλευτών (συνολικού αριθμού 300) της ελληνικής κυβέρνησης στις 18 Μαΐου, ισοδυναμούν με ένα νέο υπερκείμενο μνημόνιο, καθώς τα νέα μέτρα που εμβαθύνουν περαιτέρω τη φτώχεια παρατείνονται μέχρι το 2021, τρία χρόνια μετά το τέλος του τρέχοντος 3ου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Το νέο μνημόνιο (3η διαδοχική ψηφοφορία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ANEL, μετά τη συμφωνία του Αυγούστου 2015 και των προϋποθέσεων του Μαΐου του 2016) θυσιάζει στο βωμό των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού οποιεσδήποτε πιθανότητες αύξησης του ΑΕγχΠ που ενδεχομένως υπήρχαν. Το ΑΕΠ που μειώνεται κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 ακυρώνει ήδη τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό φέτος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ του 2017 που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο όριο περιορίζεται στο 1,8%, πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό 2,7%
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 4ο Μνημόνιο, τα οποία έχουν ποσοτικοποιηθεί στον Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Προγράμματος 2018-2021, ισοδυναμούν με ανεμοστρόβιλο και μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες.
Μέτρα αποκατάστασης
Οι άμεσες επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δηλαδή η εμβάθυνση της φτώχειας, θα επιβληθούν με επτά μέτρα:
1. Μείωση των συντάξεων
Η λεγόμενη προσωπική διαφορά μεταξύ πρωτοβάθμιων και συμπληρωματικών συντάξεων κατέληξε στον στόχο της κυβέρνησης, με τη μείωση να φθάνει ακόμη και το 18% της καταβληθείσας σύνταξης. Σε απόλυτους αριθμούς, η μείωση θα φτάσει κατά μέσον όρο 185 ευρώ το μήνα και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 300 ευρώ, ενώ αναμένεται να επηρεάσει περίπου 1,35 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Στην πρώτη γραμμή πυρκαγιάς θα πεταχτούν οι συνταξιούχοι από το πρώην TEΒΕ, οι συνταξιούχοι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί, οι έχοντες διπλές συντάξεις συνταξιούχοι κλπ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ζημίες Θα υποφέρουν επίσης οι νέοι συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν έως τις 31/12/2018.
#EU_Επιτροπή χαιρετίζει την ψήφιση των μέτρων στο #Greece parliament #Greecehttps: //www.amna.gr/english/article/18606/EU-Επιτροπή-Επιτροπή-ψήφισμα-μέτρων-του-Greek-parliament …(Η μαύρη βίβλος των μνημονίων εμπλουτίζεται)
2. Μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος
Αυτό το μέτρο, το οποίο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Ευκλ. Τσακάλωτο, θα ήταν ο λόγος της παραίτησης του, εάν εγκριθεί, θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να επιβαρύνει κάθε οικογένεια κατά μέσο όρο 600 ευρώ ετησίως. Το νέο όριο αφορολόγητου εισοδήματος, το οποίο θα πλήξει αποκλειστικά τους φτωχούς, αναπτύσσεται ως εξής:
1.250 ευρώ (από 1.900 ευρώ) για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά
1.300 ευρώ (από 1.950 ευρώ) για τους φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο παιδί
1.350 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για τους φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα παιδιά
1.450 ευρώ (από 2.100) για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά
Η εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό ή αλλιώς το κόστος που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι από τις περικοπές των συντάξεων το 2019 ανέρχεται σε 2,26 δισ. Ευρώ και το κόστος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τη δραστική μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος που αρχίζει το 2020 είναι το EUR 1,92 δισ. ..
3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Στο άρθρο 58 προβλέπεται ότι από την 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων θα υπολογίζονται στο μηνιαίο εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών.
Το άρθρο 58 ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι ανεξάρτητες και οι αυτοαπασχολούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ληστεία – εξομολόγηση της αποτυχίας του EFKA (Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς οι συνεισφορές θα υπολογίζονται σε ανύπαρκτο εισόδημα! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επαγγελματικών κομμάτων, η επακόλουθη αύξηση, σε σχέση με το τρέχον έτος, μπορεί να φθάσει το 37%!
4. Μειώσεις των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων
Οι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Ακτοφυλακίου έκαναν έντονη αντίδραση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή να προτείνει αποζημιώσεις για να κλείσει το ρήγμα που προκάλεσε η μείωση που προκάλεσε η συρρίκνωση των επιπέδων των μισθών. Για λόγους εξορθολογισμού, η κυβέρνηση προσπάθησε να απομακρύνει τα δικαιώματα που οδήγησαν σε πιο βιώσιμα επίπεδα μισθών.
Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση του ΠΟΣΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σχολικών Σωματείων και Ερευνητικού Προσωπικού), πραγματοποιήθηκαν περικοπές μισθών στα Πανεπιστήμια, απορρίπτοντας τις προκηρύξεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στη Συνάντηση των Πρυτάνεων στις 13 Μαΐου, για Αυξήσεις των μισθών των καθηγητών όλων των επιπέδων που κυμαίνονται από 2,5% έως 7,5%. Αυτές οι αυξήσεις, ακόμη και αν είχαν εφαρμοστεί, θα είχαν απορροφηθεί από τις αυξήσεις φόρων …
5. Μείωση επιχορηγήσεων σε δήμους και περιφέρειες
Βάσει του άρθρου 8ΑΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2018 το συνολικό ποσό που θα μεταφερθεί ετησίως από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση δικαιολογείται ως εξής: δεδομένου ότι οι δήμοι κατάφεραν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ισορροπημένους προϋπολογισμούς, δεν χρειάζονται τους κεντρικούς ανεξάρτητους πόρους! Ως εκ τούτου, είναι προφανές πού η φημισμένη “οικονομική ανεξαρτησία” των δήμων οδηγεί: στη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά του κόστους στις πλάτες των πολιτών.
6. Φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο της κατανομής της οικονομίας
Αυτό το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο περιλαμβάνεται στα άρθρα 83 και 84, αυξάνει σημαντικά το κόστος της Airbnb και αποτελεί απαίτηση των ξενοδόχων, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα τιμών μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυπρόθεσμων μισθώσεων από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που κατέστησαν τα ξενοδοχεία ασύμφορα.
7. Περαιτέρω χρήση γενικών φαρμάκων.
Το άρθρο 88 ενθαρρύνει τα φαρμακεία να χορηγούν ολοένα και συχνότερα φθηνά γενόσημα φάρμακα με το κίνητρο για υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εάν τα γενόσημα υπερβαίνουν το 25% των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στις συνταγές. Το ποσοστό αυτό μπορεί να προσαρμόζεται ετησίως, με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Επιπλέον, οι στόχοι που ενσωματώνονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγής μπορούν να καθοριστούν για κάθε γιατρό, καθώς και κυρώσεις! Ως αποτέλεσμα, οι φαρμακευτικές δαπάνες θα μειωθούν, προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού, με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των ασφαλισμένων.
Η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου έχει ήδη εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των ειδικών μισθών. Σε μακρά έκθεση, η ΕΟΚΕ διερωτάται κατά πόσον εξασφαλίζεται ή όχι δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου. Φυσικά, το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις που υπέγραψαν Μνημόνιο, δεν έδωσαν καμιά …
Μέτρα πραγματικού υπάρχοντος φιλελευθερισμού
Το Κεφάλαιο Ε, το οποίο φέρει τον τίτλο «Διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να επιτραπεί η έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Κυβέρνηση και τραπεζίτες κάτω από το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων που κορυφώθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, έθεσαν το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αφαίμαξη των χιλιάδων δανειοληπτών από τα σπίτια τους χωρίς τη δημοσιότητα. Το τροποποιημένο άρθρο 959.1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναφέρει ρητά ότι “ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διεξάγεται από τον εξουσιοδοτημένο συμβολαιογράφο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Ηλεκτρονικές δημοπρασίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00. ”
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Χρηματοοικονομικής Συμφωνίας, θα υπάρξει αυστηρότερη εφαρμογή των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού. Η τροποποίηση του Ν. 4270/2014 προβλέπει ότι η υποβολή του προσχεδίου του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού εξαρτάται από την παρατήρηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι τηρούνται οι διατάξεις της Χρηματοοικονομικής Συμφωνίας (άρθρο 66).
Απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων!
Είναι βέβαιο ότι η πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών τους, η κυβέρνηση σπεύδει να επιβάλει ανώτατες τιμές για την αγορά τους από το σύστημα υγείας, ώστε να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Όσον αφορά το βάρος των πολιτών, αφήνεται στη διάθεση της φαρμακευτικής βιομηχανίας …
Όπως διατάσσεται από την εγχώρια τρόικα, δηλαδή από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που μιλούν άμεσα με την κυβέρνηση, το άρθρο 49 προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου. Στην πραγματικότητα, η παράγραφος 2 καταργεί όλους τους προηγούμενους περιορισμούς σχετικά με την οριοθέτηση, τη νομική σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων κ.λπ. Το μέτρο αυτό είναι η διαταγή των πολυκαταστημάτων στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα θα οδηγήσει σε ανακατανομή των μεριδίων των πωλήσεων εις βάρος των παραδοσιακών αγορών όπως η οδός Ερμού και προς όφελος των εμπορικών κόμβων όπως ο αερολιμένας κοντά στο αεροδρόμιο. Πράγματι, στην αιτιολογική έκθεση, σε μια άψογη νεοφιλελεύθερη διάλεκτο που εξελίχθηκε στη μητρική γλώσσα του SYRIZA, δηλώνεται άμεσα ότι η πρόκληση είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός … Και ίσως ο ισχυρότερος να επιβιώσει!
Ένα άλλο “δώρο” σε ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα είναι επίσης η επέκταση του σκοπού των Εταιρειών Διαχείρισης Αξιών, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 48. Το 4ο Μνημόνιο τους δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να διαχειριστούν ακίνητα που έχουν επιβαρυνθεί με ειδοποιήσεις αλλαγής ή υποθήκες . Αυτή η τροποποίηση περνά τα σπίτια και τις εμπορικές στέγες που ήταν εγγύηση στα «κόκκινα δάνεια» στα νύχια των αρπακτικών.
Επιπλέον, ως διευκόλυνση προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων προσφέρουν την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν σε μαθήματα ξένων γλωσσών σε ιδιωτικά σχολεία.
Η επιβολή του πιο πρωτόγονου φιλελευθερισμού από το SYRIZA συνοδεύεται περαιτέρω από την εισαγωγή της «ανοικτής πρόσβασης» των φορολογικών αρχών στα δεδομένα των φορολογουμένων, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάταξη των χαρακτηριστικών αποφυγής κινδύνου (προφίλ κινδύνου) από τη μία πλευρά (δηλ. ) Και αφετέρου την απόλυτη ασυλία αυτών που θα επιτύχουν αναδιάρθρωση ή διαγραφή, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διώξεων (δηλαδή “ανασχηματισμό των καρτών” από άτομα που είναι πάνω από το νόμο)! Η ασυλία παρέχεται επίσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της EOPYY (Εθνική Υπηρεσία Υπηρεσιών Υγείας) και σε άλλες επιτροπές, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα σώμα κρατικών αξιωματούχων – μανταρινιών που λειτουργούν πέραν του νόμου.
Το άρθρο 39 του νέου μνημονίου επιτρέπει την παρέμβαση και τον έλεγχο από το κράτος στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι «η έκδοση κουπονιών, η αγορά των οποίων είναι μέσο χρηματοδοτήσεως, επιτρέπεται μόνον αν […] υπάρχει υποχρεωτική μνεία της επωνυμίας και του ΦΠΑ ή του αναγνωριστικού αριθμού του αγοραστή, εφόσον το ποσό της χρηματοδοτήσεως είναι Περισσότερα από πενήντα ευρώ “.
Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είχε την ίδια μοίρα με τα σκισμένα Μνημόνια: “Από τις 21.8.2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που καθορίστηκε το 1876/1990 (A’27)”, όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.
Τα μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών των ομαδικών απολύσεων, όπως διαφημίζονται από το SYRIZA (“ποσά για κάλυψη της αυτασφάλισης, ποσά που διατίθενται μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και παροχή συμβουλών”) περιέχονται πράγματι στο άρθρο 17 με τον τίτλο “Έλεγχος των ομαδικών απολύσεων “. Αλλά αυτά είναι μέτρα που «ο εργοδότης μπορεί να φέρει στην προσοχή των εργαζομένων». Ίσως, δεν μπορεί! Όπως θα μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν, χωρίς το τέταρτο μνημόνιο του SYRIZA.
Οι απόψεις του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας δεν είναι δεσμευτικές. Στην Επεξηγηματική Έκθεση του 4ου Μνημονίου αναφέρεται ότι «η αρνητική αιτιολογημένη απόφαση της SLC λόγω μη τήρησης των σχετικών προϋποθέσεων είναι τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων» και τίποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα!
Τα κακά νέα για τις ομαδικές απολύσεις καταδεικνύονται από τις πρώτες γραμμές της επεξηγηματικής έκθεσης, σύμφωνα με τις οποίες η προτεινόμενη διάταξη λαμβάνει υπόψη “την πρόσφατη κρίση του Δικαστηρίου της ΕΕ (Γενική Εταιρεία Τσιμέντου Ηρακλής – ΑΓΕΤ Ηρακλής – κατά του Υπουργείου Εργασίας, Soc
Αντεργατικά μέτρα
Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είχε την ίδια μοίρα με τα σκισμένα Μνημόνια: “Από τις 21.8.2018, το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που καθορίστηκε το 1876/1990 (A’27)”, όπως αναφέρεται στην επεξηγηματική (κάνω) ΑΝΑΦΟΡΑ.
Τα μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών των ομαδικών απολύσεων, όπως διαφημίζονται από το SYRIZA (“ποσά για κάλυψη της αυτοσφάλισης, ποσά που διατίθενται μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κατάρτιση και παροχή συμβουλών”) περιέχονται πράγματι στο άρθρο 17 με τον τίτλο “Έλεγχος των ομαδικών απολύσεων “. Αλλά αυτά είναι μέτρα που «ο εργοδότης μπορεί να φέρει στην προσοχή των εργαζομένων». Ίσως, δεν μπορεί! Όπως θα μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν, χωρίς το τέταρτο μνημόνιο του SYRIZA.
Οι απόψεις του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας δεν είναι δεσμευτικές. Στην Επεξηγηματική Έκθεση του 4ου Μνημονίου αναφέρεται ότι «η αρνητική αιτιολογημένη απόφαση της SLC λόγω μη τήρησης των σχετικών προϋποθέσεων είναι τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων» και τίποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα!
Τα κακά νέα για τις ομαδικές απολύσεις καταδεικνύονται από τις πρώτες γραμμές της επεξηγηματικής έκθεσης, σύμφωνα με τις οποίες η προτεινόμενη διάταξη λαμβάνει υπόψη “την πρόσφατη κρίση του Δικαστηρίου της ΕΕ (Γενική Εταιρεία Τσιμέντου Ηρακλής – ΑΓΕΤ Ηρακλής – κατά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνική Αλληλεγγύη) C-201/15 της 21ης Δεκεμβρίου 2016, η οποία τροποποιεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ομαδικών απολύσεων με σκοπό την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της ΕΕ ». Η απόφαση ερμηνεύθηκε ως ανοίγοντας ένα «παράθυρο» για να διευκολύνει την απόλυση 236 εργαζομένων από το εργοστάσιο της Χαλκίδας, όπως ζήτησε η γαλλική πολυεθνική (Lafarge, ιδιοκτήτρια της AGET Heracles), εισάγοντας μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του ελληνικού νόμου Ήταν προφανώς πολύ πιο ανεκτική από τον Ευρωπαίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Lafarge προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αμφισβητώντας την ελληνική νομοθεσία.
Όσον αφορά τον αποκλεισμό, σημασία έχει η καταγγελία που κατατέθηκε από τον Εκπρόσωπο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Κοινοβούλιο στις 16 Μαΐου, η οποία υποστηρίζει ότι το άρθρο 20 που περιλαμβάνεται στο Μέρος Β (“Κανονισμοί Εργασίας”) της Το μνημόνιο, φέρνει από την πίσω πόρτα το κλείδωμα … το οποίο υποτίθεται ότι δεν επέτρεψε να εισαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πιστωτές και τα ακουστικά τους δεν ανανέωσαν μια λέξη για αυτή την αποκάλυψη. Η οπισθοδρομική επιβεβαίωση επιβεβαιώνεται και από την τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 5 του Ν. 1264/82, η οποία ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει ότι: απαγορεύεται η πρόσληψη απεργών απεργίας και αποκλεισμών! Τα άρθρα αυτά τροποποιήθηκαν. Με άλλα λόγια, έπαψαν να είναι δεσμευτικοί για τους εργοδότες, όπως ήταν μέχρι τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο.
Όσον αφορά τα φύλλα των συνδικάτων (άρθρο 19), καθιέρωσαν ένα ενιαίο πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει ομοιόμορφα τα καταβληθέντα και μη καταβληθέντα.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι μια κυβέρνηση που επιβάλλει τέτοια μέτρα κατά των εργατικών ατυχημάτων δεν μπορεί να ονομάζεται λεγική κυβέρνηση, αλλά τα υπόλοιπα ενός αποτυχημένου καπιταλισμού.
Ιδιωτικοποιήσεις
Στο 4ο Μνημόνιο παρέχεται η διάθεση “από την ημερομηνία εγγραφής του καταστατικού της Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχής στη Γενική Υπηρεσία Εμπορικού Μητρώου, αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, από το Ταμείο Αναπτύξεως Επενδύσεων (TAIΠEΔ), στο Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, τα αποκτηθέντα οικονομικά συμφέροντα, τα άυλα δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών που μεταφέρθηκαν στην TAIΠEΔ “. Συνεπώς, τα πάντα μεταβιβάζονται στο Super-fund of sell-out!
Επιπρόσθετα, οι ακόλουθες δώδεκα νομικές οντότητες μεταβαίνουν άμεσα στο προαναφερθέν Superfund: OAΣA και οι θυγατρικές της (OΣY SA και ΣTAΣY SA), ΟΣΕ Α.Ε. (Οργανισμός Σιδηροδρόμων), ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) ELTA, Διεθνές Αεροδρόμιο, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ, ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΑΕ, Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, TIF – HELEXPO και Αφορολόγητα Καταστήματα.
Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, το 66% των μετοχών της ΔΕΠΑ (Δημόσια Αερίου Corporation) του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ (Διαχείριση Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) πρέπει να πωληθεί, μέσω διεθνούς προσφοράς που πραγματοποίησε η TAIPED.
Η ιδιοσυγκρασία του ΣYRIZA στην πώληση δημόσιων ακινήτων αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια στο τραπέζι που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο προέρχεται από το TAIPED, το οποίο δείχνει ότι το 2017 και το 2018 θα εμφανιστούν ρεκόρ συλλογών! Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει μόνο πώς να «ξεπουλήσει» τον λαό της Αριστεράς, αλλά ξέρει επίσης πώς να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο … Διαβάστε επίσης: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΜΟΣ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ Το 4ο Μνημόνιο επίσης Προβλέπει τη συρρίκνωση της ΔΕΗ (ΔΕΗ), έτσι ώστε το 2017 το μερίδιό της στη λιανική αγορά του διασυνδεδεμένου συστήματος να περιοριστεί στο 75,24%, ενώ το 2018 στο 62,24% και το 2019 στο 49,24%. Επιπλέον, ένα άλλο συντριπτικό πλήγμα στην ΔΕΗ θα προκύψει και από την αύξηση των ετησίων ποσοστών δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας το 2017 στο 16%, το 2018 στο 19% και το 2019 στο 22%. Η επιβολή της συρρίκνωσης της ΔΕΗ με διοικητικό τρόπο, δηλαδή τη χρήση της εξουσίας του κράτους, δείχνει όχι μόνο πόσο κοίλο είναι οι φιλελεύθερες αντι-κρατικές πεποιθήσεις, αλλά και ότι η κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα νομοθετούν στο όνομα ιδιωτικών συμφερόντων. Κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι πίσω από το άρθρο 101 υπάρχουν ορισμένα άτομα που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας. Είναι για χάρη τους, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΕΛ πάλι προδίδουν την εμπιστοσύνη του σκληρού ελληνικού λαού! Αντιμετώπιση: χάνοντας το χάπι των πλεονασμάτων Η κυβέρνηση προσπάθησε να γλυκάνει το χάπι του νέου μνημονίου και την αιμορραγία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, υπόσχεται μια δέσμη μέτρων – τα περίφημα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν και εφ ‘όσον επιτύχουν ένα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τα αντίμετρα περιελάμβαναν μείωση του φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου εταιρειών για μείωση φόρου εισοδήματος ύψους έως 700 ευρώ, που δεν υπερβαίνει τα 70 ευρώ. Από 29% σε 26%. Τα αντίμετρα περιλαμβάνουν επίσης επιδόματα στέγης για έως 600.000 νοικοκυριά, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα μικρότερο των 1.200 ευρώ, πρόγραμμα παιδικής μέριμνας, σχολικά γεύματα, επιδόματα τέκνων, μέτρα που αφορούν την εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ , Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών για φορολογούμενους με εισόδημα μέχρι € 1.200 κλπ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μετά από δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι πώς μια απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή τους είναι η επίτευξη εξωφρενικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων μέσω της εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων που μπορεί να χρειαστούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Επομένως, τα αντίμετρα , Που ισοδυναμούν με ψωμιά και θα εφαρμοστούν μόνο εάν και στο βαθμό που συμφωνεί το ΔΝΤ, δουλεύουν όπως το καρότο που νομιμοποιεί το μαστίγιο των μειωμένων συντάξεων και το χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος χωρίς φόρο. Τέλος, ένα πράγμα που επαναλαμβάνεται από το 2010 με ενοχλητική ακρίβεια είναι η συμπερίληψη στο μνημόνιο ορισμένων σωστών και αναγκαίων διατάξεων. Για παράδειγμα, στο σημερινό μνημόνιο, μεταξύ των πολλών άλλων (όπως η κατάργηση του καθεστώτος αφορολόγητων βουλευτών με το άρθρο 71, η μείωση του ΦΠΑ επί των αγροτικών προμηθειών από 24% σε 13% με το άρθρο 70, η απαγόρευση χρηματοδότησης Των πολιτικών κομμάτων από νομικά πρόσωπα κ.λπ.) είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου παραγόντων παραγωγής για δημόσια και ιδιωτικά έργα, μελέτες, τεχνικές και άλλες σχετικές επιστημονικές υπηρεσίες. Επίσης, η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμηθειών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού των συμβάσεων, ο οποίος, αν δεν καταργηθεί, περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες διαφθοράς που δημιουργεί η αποκέντρωση των δημοσίων συμβάσεων βάσει της αρχής «νοσοκομείο και προμήθειες». Κατά τη γνώμη μου, η ενσωμάτωση τέτοιων μέτρων αστικού εκσυγχρονισμού από όλες τις Κυβερνήσεις Μνημονίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τους υπουργούς Υγείας τους (Λόβερντο, Άδωνις, Πόλακις) είναι μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν τα ίδια τα Μνημόνια και να αποδιαρθρώσουν αυτούς που τους κατηγορούν ως Αιτία κοινωνικής παλινδρόμησης. Στην πραγματικότητα, όλοι μαζί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) αποδεικνύουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν τα κοινά χωρίς να έχουν την τρόικα πάνω από το κεφάλι τους, υπαγορεύοντάς τους ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι προμήθειες φαρμάκων. (στο σχόλιο δεν συμφωνώ γιατί ξέρουν καλά τι κάνουν….) Για αυτόν τον (επιπλέον) λόγο είναι επικίνδυνοι και όσο γρηγορότερα εξέρχονται από την εξουσία τόσο το καλύτερο … • Ελλάδα: Επιστροφή στο Μέλλον της λιτότητας και της Χρεωκοπίας! • Η Ελλάδα κατέλαβε τη σπείρα του θανάτου • Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καταρρέει στην Ελλάδα • Ελλάδα: Σταθερή κατάθλιψη • Ελλάδα: Οι εντολές της τρόικας και ο Τσίπρας υπακούει … ξανά • Κρατήστε την καταστροφή της Ελλάδας