Schaeuble: H Ελλάδα ίσως ξεπεράσει την κρίση και με το 50% των μεταρρυθμίσεων

Estimated read time 1 min read

Το “ρήγμα” στον τρόπο σκέψης για την Ελλάδα, μεταξύ του Wolfgang Schaeuble και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποκάλυψε ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, mignatiou.com.

Αφού εξέφρασε… αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόνισε: “Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.

Επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Poul Thomsen, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Η επιμονή του κ. Thomsen στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “τραυμάτισε” τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές. Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.

Ο διάλογος μεταξύ του John Lipsky, πρώην στελέχους του ΔΝΤ με τον Schaeuble, όπως τον αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου, έχει ως εξής:

-Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

Ναι. Ναι, είμαι.

–Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά;

…(γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

–Ας το ελπίσουμε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Χωρίς τη συμμετοχή ΔΝΤ τα νέα προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη

Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών – μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, δήλωσε ο Schaeuble, μιλώντας από την Ουάσινγκτον, όπου δίνουν το “παρών” παγκόσμιοι ηγέτες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όπως είπε, είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, μέσω της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, ο Schaeuble προέκρινε, για ακόμη μία φορά, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις, παρά την εξάρτησή τους από το “εύκολο χρήμα” των κεντρικών τραπεζών. Ο ίδιος, μάλιστα, παρατήρησε πως τα οικονομικά προβλήματα κάποιων χωρών της Ευρωζώνης οφείλονται στην αποτυχία τους να εφαρμόσουν “δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις”.

Όπως είπε, υπάρχει έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε πολλές χώρες, επειδή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν.

capital.gr

You May Also Like

More From Author