Σημαντικά ενισχυμένη σε κεφάλαια και ρευστότητα από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα βγει η Εθνική Τράπεζα, μεγιστοποιώντας το πλεονέκτημα που της δίνει η ταχεία υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στις εξελίξεις της επόμενης φάσης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ως “μνημονιακή” υποχρέωση που απορρέει από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και αφορά όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να αποχωρήσουν από τις μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητές τους (στο ίδιο μήκος κύματος η Eurobank προχώρησε στην πώληση της Eurolife και η Τράπεζα Πειραιώς στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής), η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιδιώκοντας οφέλη τόσο για την τράπεζα και το πελατολόγιό της, όσο και για την πελατεία και το προσωπικό της θυγατρικής ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr, το τίμημα που αναμένεται να διαμορφωθεί από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεπερνά τη λογιστική αξία της εταιρίας, όταν διεθνώς οι εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών κινούνται σε επίπεδα 0,7 – 0,8 φορές το book value.
Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής διαγκωνίζονται τέσσερις ισχυροί υποψήφιοι, οι κινεζικοί όμιλοι Fosun, Gongbao και Wintime και η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία του John Calamos με το EXIN Group. Την επιλογή του επικρατέστερου υποψήφιου θα κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το τραπεζοασφαλιστικό συμβόλαιο της τράπεζας, το οποίο θα έχει 10ετή διάρκεια με δικαίωμα 5ετούς ανανέωσης. Η τελική επιλογή θα γίνει τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του μήνα. Η όλη διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, πέραν του ότι θα ενδυναμώσει περαιτέρω σε κεφάλαια και ρευστότητα την Εθνική Τράπεζα, θα την απαλλάξει από την υποχρέωση να ενισχύσει κεφαλαιακά την ασφαλιστική εταιρία ενόψει των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Solvency II. Επιπλέον θα είναι προς όφελος του προσωπικού της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο θα ανήκει πλέον σε ένα ξένο ισχυρό όμιλο, αλλά και προς όφελος των πελατών τράπεζας και ασφαλιστικής, οι οποίοι θα απολαμβάνουν ευρύτερη γκάμα προϊόντων και σε ανταγωνιστικότερους όρους.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα καταγραφεί ως μία ακόμη επιτυχημένη κίνηση της διοίκησης Λ. Φραγκιαδάκη, υλοποιώντας σχεδόν στο 100% τις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης και μάλιστα ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την εκπνοή του στα τέλη του 2018. Πέραν της συνεπούς υλοποίησης του restructuring plan, οι επιβεβλημένες κινήσεις για την αναδιάρθρωση της ΕΤΕ υλοποιούνται στο κατάλληλο timing, αλλά και με το μέγιστο όφελος για την Τράπεζα.
Σημειώνεται ότι μέσω των αποεπενδύσεων της Τράπεζας από τη Finansbank, την Αστήρ Παλάς και την NBGI Private Equity, η ΕΤΕ ενίσχυσε το 2016 τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της (CET 1) κατά περίπου 750 μονάδες βάσης. Σαν συνέπεια, η Τράπεζα έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχώρησε στην αποπληρωμή των CoCos, ύψους 2 δις. ευρώ, εξοφλώντας το Δημόσιο για τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Στα τέλη του 2016, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET 1) της Εθνικής Τράπεζας ανήλθε σε 16,3%, χωρίς να περιλαμβάνει το όφελος από τις συμφωνηθείσες, αλλά όχι ολοκληρωμένες, αποεπενδύσεις από τις βουλγαρικές θυγατρικές, UBB και Interlease και από τη S.A.B.A., οι οποίες θα ενισχύσουν τον δείκτη CET 1 κατά περίπου 106 μονάδες βάσης. Η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και από την πώληση της θυγατρικής Banca Romaneasca στη Ρουμανία. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, δύο ξένες τράπεζες εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον για τη ρουμανική θυγατρική. Σημειώνεται ότι προς πώληση είναι επίσης και η θυγατρική στην Κύπρο, αλλά η διοίκηση της ΕΤΕ δεν θα προχωρήσει φέτος στην πώληση αν το τίμημα δεν κριθεί ικανοποιητικό.
Πέραν του οφέλους σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, σημαντικό θα είναι το όφελος από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε επίπεδο ρευστότητας. Ήδη, παρά την αποπληρωμή των CoCos, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη θέση του ανταγωνισμού από πλευράς ρευστότητας. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έχει μειώσει τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα από τα 24 δις. στα 10,4 δις. ευρώ, ενώ ο δανεισμός από τον ELA έχει μειωθεί σε μόλις 5,8 δις. ευρώ από 11,5 δις. ευρώ αντίστοιχα.
Τα δεδομένα αυτά δίνουν στην Εθνική Τράπεζα μοναδικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας Οικονομίας και ενισχύουν καταλυτικά την αξιοπιστία της έναντι των καταθετών και των μετόχων της.