Η Άμεση Δράση γίνεται «Άμεση Επέμβαση» και γεννά ερωτήματα

Estimated read time 1 min read

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των αστυνομικών που υπηρετούν στην Άμεση Δράση, από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για σαρωτικές αλλαγές στην υπηρεσία, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ..

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται ακόμη και η αλλαγή του ιστορικούς ονόματος σε «Άμεση Επέμβαση», κάτι το οποίο σε περίοδο μνημονίων θα πρέπει να απασχολήσει τους υπεύθυνους του υπουργείο καθώς συνεπάγεται σημαντικό κόστος (από πινακίδες σε κτίρια, αυτοκόλλητα σε περιπολικά, σήματα στις στολές, μέχρι σφραγίδες, έγγραφα κ.ά.). Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για απόπειρα «αποδόμησης» της υπηρεσίας, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως με τη νέα δομή της η Άμεση Δράση θα ενισχυθεί προς όφελος του πολίτη. Οι ίδιοι συνδικαλιστές αστυνομικοί, υπενθυμίζουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και το 1992, αλλά μέσα σε ελάχιστους μήνες εγκαταλείφτηκε ως ανεφάρμοστο, ενώ υποστηρίζουν ότι θα μειωθούν και οι αστυνομικοί, που δίνουν τη μάχη με το έγκλημα στους δρόμους.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπονται οι εξής βασικές αλλαγές: Δημιουργούνται έξι νέα τμήματα αντί για ένα που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά δηλαδή δημιουργούνται πέντε τμήματα για την Αθήνα, τον Πειραιά, τη βορειοανατολική Αττική, τη νοτιοανατολική Αττική, τη δυτική Αττική και ένα έκτο τμήμα για γραμματειακή υποστήριξη. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο λειτουργίας με το οποίο επιχειρούν οι ομάδες ΔΙΑΣ. Έμπειροι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης σχολιάζουν ότι με το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας δημιουργούνται πολλές θέσεις «γραφείου» που θα στερήσουν προσωπικό από τα ήδη λίγα περιπολικά που βρίσκονται στο δρόμο. Από την πλευρά του υπουργείου, η απάντηση είναι ότι έτσι θα υπάρχει ειδική μέριμνα και σχέδιο για την κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Να σημειώσουμε ότι στην «Άμεση Επέμβαση» δημιουργούνται 12 θέσεις τμηματαρχών και αναπληρωτών τμηματαρχών για τα έξι Τμήματα και 40 θέσεις γραμματειακής υποστήριξης. Πέραν τούτου, ζήτημα υπάρχει και με την εξεύρεση χώρου για τη στέγαση των γραφείων, όπως και με την ανεύρεση χρημάτων για τα λειτουργικά τους έξοδα

 

“Η ΑΠΟΨΗ”

You May Also Like

More From Author