Υπάρχουν μωρά που οι γονείς τους δεν φίλησαν τα μικροσκοπικά πατουσάκια τους όταν γεννήθηκαν. Η μαμά τους δεν τα πήρε στην αγκαλιά της και δεν τα έβαλε να θηλάσουν τα πρησμένα από το γάλα στήθη της. Το τρυφερό χάδι του μπαμπά τους δεν το ένιωσαν. Μωρά που δεν τα υποδέχτηκαν σε κανένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο σπιτιού με τραγούδια και γέλια και άγχος και ενθουσιασμό. Η γιαγιά τους δεν τα νανούρισε, η θεία τους δεν τα κακόμαθε. Το παιδικό τους δωμάτιο είναι μια αίθουσα νοσοκομείου και δεν είναι καν άρρωστα. Όταν κλαίνε τις νύχτες δεν τρέχει η μαμά τους να τα παρηγορήσει, αλλά οι νοσοκόμες του ορόφου.
Είναι πολλά τα μωρά στη χώρα μας που περνούν τους πρώτους, τους πιο σημαντικούς μήνες της ζωής τους, σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου επειδή οι γονείς τους τα εγκατέλειψαν για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Και όσο αξιοθαύμαστη κι αν είναι η δουλειά που γίνεται από τις νοσοκόμες και το προσωπικό των νοσοκομείων, το κενό της έλλειψης οικογένειας είναι δυσαναπλήρωτο.
«Κάποια μωρά παραμένουν για επτά και παραπάνω μήνες στο νοσοκομείο» τονίζει ο κ. Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των χωριών SOS τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση οφείλει να αλλάξει».
«Τα παιδιά δεν μπορεί να μεγαλώνουν σε δωμάτια νοσοκομείων» προσθέτει, και εκεί ακριβώς στοχεύει το νέο πρόγραμμα μεταφοράς βρεφών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά και τη συνεργασία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής με τα Παιδικά Χωριά SOS, αυτό το πολύ ελπιδοφόρο πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων βρεφών, δίνει ελπίδα για ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον σε αυτά τα μωρά που μεγαλώνουν στα αζήτητα.
Σύμφωνα με όσα είπε στο TheTOC ο κ. Σιφνιός, ο οποίος εργάζεται στα Χωριά SOS εδώ και 35 χρόνια, τα βρέφη που μεγαλώνουν στα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από έναν πιο εξειδικευμένο χώρο. «Μας έφεραν ένα παιδί που έχει περάσει τους επτά πρώτους μήνες της ζωής του σε ένα νοσοκομείο. Αυτό είναι απίστευτα τραυματικό για ένα μωρό» τονίζει, προσθέτοντας ότι «ο στόχος του προγράμματος είναι με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας και των εξειδικευμένων στελεχών από τα χωριά SOS, να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αναδοχής, ούτως ώστε να ολοκληρώνονται μέσα σε 6 μήνες και να μην βλέπουμε το φαινόμενο των παιδιών που περνούν μέχρι και 12 μήνες της ζωής τους στα αζήτητα».
«Τα παιδιά είναι σίγουρα καλύτερο να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες και όχι σε νοσοκομεία» πρόσθεσε.
Τι αλλάζει για τα εγκαταλελειμμένα μωρά της χώρας
Στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης», όπου ήδη έχουν μεταφερθεί τα πρώτα βρέφη από τα μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Ελενα» έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για να μην χάνουν την ανθρώπινη επαφή που έχουν ανάγκη.
Σταδιακά, ο χώρος αυτός θα υποδεχτεί όλο και περισσότερα μωρά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. «Το στοίχημα θα το κερδίσουμε όταν η διαδικασία της αναδοχής επιταχυνθεί και τα μωρά αυτά μεταφέρονται σύντομα σε ανάδοχες οικογένειες» επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Σιφνιός. Γιατί το θέμα δεν είναι απλά να φύγουν τα βρέφη από τα νοσοκομεία, αλλά να βρεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον.
Τα χωριά SOS με την τεχνογνωσία τους θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αξιολόγηση και εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων, αλλά και στο matching γονέα – παιδιού με σκοπό να συντομεύσουν τις διαδικασίες. Στόχος του νέου προγράμματος είναι η διαδικασία της διαδοχής να μην ξεπερνά τους 6 μήνες.
Οι ιδανικοί διάδοχοι γονείς
Ρώτησα τον κ. Σιφνιό ποιοι είναι οι ιδανικοί διάδοχοι γονείς. Πρέπει να είναι παντρεμένο ζευγάρι, αν απλά συγκατοικεί υπάρχει πρόβλημα; Είναι προτιμητέο να έχουν δικά τους παιδιά ή όχι; Αν πρόκειται για μια γυναίκα ή έναν άνδρα χωρίς σύντροφο τι γίνεται;
Εκείνος μου απάντησε ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα στο θέμα της αναδοχής. Κατάλληλοι ανάδοχοι γονείς θεωρούνται τόσο οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά όσο και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών.
Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να φιλοξενήσουν στο σπιτικό τους παιδιά άλλων γονιών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους.
Μπορεί η αναδοχή να εξελιχθεί σε υιοθεσία;
«Ναι», απαντά ο κ. Σιφνιός τονίζοντας ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου η αναδοχή έχει εξελιχθεί σε υιοθεσία. Ωστόσο δεν είναι δεδομένο. «Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε τους ανάδοχους γονείς για το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχωριστούν το παιδί που έχουν κοντά τους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε υιοθεσία».
Γιατί καθυστερεί η υιοθεσία στη χώρα μας;
«Η διαδικασία της υιοθεσίας στην Ελλάδα διαρκεί τουλάχιστον 3 – 5 χρόνια» αναφέρει ο κ. Σιφνιός. «Παρόλο που οι φορείς κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, υπάρχει υποστελέχωση στον δημόσιο τομέα που ασχολείται με τις υποθέσεις υιοθεσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες. Παράλληλα, η αξιολόγηση και η ανάλυση της κάθε περίπτωσης είναι πολύ σημαντική και χρονοβόρα υπόθεση. Πρέπει να εξετάζουμε πολλά στοιχεία, ακόμα και τη βιολογική οικογένεια του κάθε παιδιού, καθώς μπορεί αυτή την περίοδο να μην έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού, όμως στην πορεία μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Η υιοθεσία δεν είναι απλή υπόθεση ενώ η ευθύνη για το μέλλον του παιδιού είναι τεράστια» προσθέτει ο κ. Σιφνιός, τονίζοντας ότι είναι λογικό να εξετάζονται πολλοί παράμετροι. Ωστόσο, πιστεύει ότι με τη βοήθεια των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στη χρονική διάρκεια της υιοθεσίας.
Κάντε το πρώτο βήμα για να γίνετε ανάδοχος γονέας ή για να υιοθετήσετε ένα παιδί
Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να γίνετε ανάδοχοι γονείς και να χαρίσετε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον σε ένα από αυτά τα μωρά που μεγαλώνουν χωρίς γονείς, είναι πολύ εύκολο να κάνετε το πρώτο βήμα, χωρίς καμία δέσμευση.
Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα πραγματοποιούνται ομαδικές συναντήσεις ενημέρωσης για κάθε ενδιαφερόμενο. Τις συναντήσεις αυτές μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί τόσο για την αναδοχή όσο και για την υιοθεσία, χωρίς ραντεβού.
Οι επόμενες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για την επόμενη Τετάρτη 1η Μαρτίου.
Οδός Τσόχα 5, Αθήνα, στον 5ο όροφο.
Για όσους ενδιαφέρονται για αναδοχή η συνάντηση ξεκινά στις 15:30.
Για όσους ενδιαφέρονται για υιοθεσία η συνάντηση ξεκινά στις 17:30 το απόγευμα.