ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ COMMEDIA DELL ARTE ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΚΟΥΜΙΔΟΥ

Estimated read time 1 min read

Μετά το επιτυχημένο σεμινάριο “Playing styles”, η Αναστασία Κουμίδου επανέρχεται στο θέατρο act και παρουσιάζει ένα μοναδικό εργαστήριο υποκριτικής με τίτλο:

Η μαγιά και η μαγεία της Commedia dell Arte

Το θέατρο της Commedia dell Arte, βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, είναι η βάση της δουλειάς του ηθοποιού – τεχνίτη. Με βάση τους καμβάδες (canvas plays) οι ηθοποιοί της commedia έπαιζαν σε πλατείες, αυλές, σε πρόχειρα στημένες σκηνές χρησιμοποιώντας αυτό που σήμερα περισπούδαστα αποκαλούμε Σωματικό Θέατρο και Διαδραστικό Θέατρο. Οι τύποι της commedia που δημιουργήθηκαν μέσα από την διαστρωμάτωση της κοινωνίας της εποχής, αποτελούν τη μαγιά των ρόλων του Carlo Goldoni, του William Shakespeare, του Moliere, της ευρωπαϊκής και αμερικανικής κωμωδίας.
Στο σεμινάριο αυτό θα δουλέψουμε σωματικά πάνω στους χαρακτήρες και τους αυτοσχεδιασμούς της Commedia dell Arte και θα ερευνήσουμε σε ένα αρχικό στάδιο τις υπόγειες συνδέσεις με τους χαρακτήρες των έργων του William Shakespeare.
Αντικείμενα:
Μάσκα
Στάση σώματος των χαρακτήρων
Ρυθμός του σώματος
Φωνή των χαρακτήρων
Αυτοσχεδιασμός
Lazzi

Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα)
Διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες
Σάββατο 28 Ιανουαρίου: 10.00 – 15.00
Κυριακή 29 Ιανουαρίου: 10.00 – 15.00

Κόστος συμμετοχής και για τις δύο ημέρες : 50 ευρώ
Κόστος συμμετοχής για όσους εγγραφούν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου : 40 ευρώ
Κόστος συμμετοχής για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν μόνο ως ακροατές : 25 ευρώ

Πληροφορίες – εγγραφές: 6983504683

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αναστασία Κούμιδου είναι απόφοιτος της ∆ραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, με δασκάλους μεταξύ άλλων τον Θόδωρο Τερζόπουλο, τη Λίνα Λαμπράκη, τον Ανδρέα Βουτσινά, τον Διαγόρα Χρονόπουλο.
To 1992, ταξίδεψε στην Αμερική με ετήσια υποτροφία καλλιτεχνών του Ιδρύματος Fulbright. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το The Ohio State University Theatre Department, με πτυχίο Master of Fine Arts στην υποκριτική, θεατρική σκηνοθεσία και διδασκαλία θεάτρου, και με δασκάλους τους Ellen Newman, Jeanine Thompson, Patsy Rodenburg, John Giffin, Terence Lamude. Στα 12 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, δούλεψε ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και δασκάλα υποκριτικής σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, Columbus, OH, Pittsburtg, PA, Boulder, CO και ΝΥ, ΝΥ. Συνεργάστηκε με το Wexner Centre for the Arts, The Reality Theatre, την avant garde πολυσυλλεκτική ομάδα The Total Theatre, το Bread and Circus Co., το ViewChasm Prod, The Mylo Arts, μεταξύ άλλων. Ως μέλος του σαιξπηρικού θιάσου The Arden Shakespeare Co. έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους του σαιξπηρικού ρεπερτορίου. Παράλληλα εργάστηκε για 2 χρόνια στο ερευνητικό προσωπικό του Theatre Research Institute.
Το 1997, οι θεατρικοί κριτικοί της Πολιτείας του Ohio της έδωσαν το Α’ Βραβείο Sunny Awards για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγαύης (Reality Theatre, dir. Dee Shepherd). Την επόμενη χρονιά τιμήθηκε από το Greek American Women’s Network με το βραβείο καλλιτεχνικής αριστείας Helen Papanikolas.
Κάποιοι από τους ρόλους που έπαιξε στην Αμερική είναι: Τιτάνια (Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας), Αλόνζο (Τρικυμία), Παραμάνα (Ρωμαίος και Ιουλιέτα), Αγαύη (Βάκχες), Ροντίκα/Ανθοπώλις (Τρελό ∆άσος), Μις Πρίζμ (Σοβαρός Κος Ερνέστος), ∆υσδαιμόνα (Καληνύχτα ∆υσδαιμόνα/Καλημέρα Ιουλιέτα), Μάσα (Τρείς Αδερφές), Μπεθ (Αυτοβασανισμός κι Εντατικές Ασκήσεις).
Τρία χρόνια πριν το υπερατλαντικό ταξίδι της, η Αναστασία έζησε, σπούδασε κι εργάστηκε για μια διετία στο Λονδίνο με την υποτροφία Εμπορικού Επιμελητηρίου, και κατόπιν επιλέχθηκε για την ετήσια υποτροφία AFS για πρακτική θεάτρου δρόμου και happenings στο ∆ουβλίνο της Ιρλανδίας. Στο Λονδίνο, παρακολούθησε μαθήματα Σαιξπηρικού Θεάτρου στη Βασιλική Ακαδημία, RADA, ενώ συγχρόνως έγινε δεκτή στο οκτάμηνο ολιγομελές σεμινάριο
Ιαπωνικού θέατρου Kabuki, με δάσκαλο τον Matazo Nakamura (Almeida Theatre). Ο Matazosensei την επέλεξε για βοηθό του στο γιαπωνέζικο ανέβασμα του Macbeth. Στις σκηνοθετικές της δουλειές περιλαμβάνονται έργα των David Mamet (Oleanna), Harry Kontoleon (Self Torture and Strenuous Exercise), Κων. Μίχου/Λάθος Κίνηση (Πλησιάστε Σκιές μου), Devised Curriculum, Heiner Muller (Heracles2 and Hydra), Bertolt Brecht (The Jewish Wife), Luigi Pirandello (Six Characters), Devised Persephone Project.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα του 2004, δούλεψε για τέσσερα χρόνια στο ΚΘΒΕ ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Το 2010 σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενώ το 2011, ανέβασε το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, Σ’ Εσάς που με Ακούτε. Το 2013-14 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την πρώτη της παραγωγή στην Αθήνα το πολιτικό θρίλερ CAPO D’ ISTRIA το οποίο βραβεύτηκε με τον Έπαινο Δραματουργίας ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 2014. Το 2015 διασκεύασε και σκηνοθέτησε τον Βρετανικό του Ρακίνα με τον τίτλο CC: BRITANNICUS. Το 2016 παρουσίασε το πρώτο γυναικείο ελληνικό έργο ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ της Ευανθίας Καϊρη σε μορφή Αναλογίου, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.
∆ίδαξε Υποκριτική, Ιστορία και ∆ραματολογία στα International Baccalaureate των Κολλεγίων Ανατόλια, Αθηνών-Ψυχικού και των Εκπαιδευτηρίων CGS. Συνεργάζεται ως καθηγήτρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με δραματικές σχολές (Ανδρέας Βουτσινάς, Θέατρο των Αλλαγών, ΑθηναΙκή Σκηνή κά) όπου διδάσκει Laban, Lecoq, Method Acting, Playing Shakespeare, Acting Styles. Έχει διδάξει σεμινάρια πάνω στην πράξη αλλά και τη θεωρία του θεάτρου.

You May Also Like

More From Author