Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αγροτών
Του Θανάση Παπαδή
«Καζάνι που βράζει» είναι ο αγροτικός κόσμος αυτή την περίοδο. Από την μία η επερχόμενη αύξηση της φορολογίας και από την άλλη η σημαντική καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων για το έτος 2015. Οι αγρότες παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει ότι το ζήτημα της φορολογίας θα ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο που θα τους άφηνε όλους ικανοποιημένους, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις να δείχνουν μονόδρομος.
«Λάδι στην φωτιά» ρίχνει και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων. Παραδοσιακά και όσα χρόνια υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το 50% των επιδοτήσεων χορηγούνταν εντός του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο στο τέλος εκάστοτε έτους. Ωστόσο εφέτος η ισορροπία αυτή δείχνει να ανατρέπεται.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πρώτη δόση θα δοθεί στο τέλος Νοεμβρίου, και η εξόφληση αργότερα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλλουν προσπάθειες αυτό να συμβεί εντός του έτους. Μάλιστα από το υπουργείο αναφέρουν ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί το 70% της επιδότησης.
Οι βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή σχετίζονται με την αδράνεια που παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες και κυρίως στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται το όλο project.
Ερώτηση
Πρόσφατα μάλιστα κατατέθηκε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Αποστόλου από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι και αναφέρονται εκτενώς στο θέμα και ζητούν μία σειρά από απαντήσεις.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ερώτηση, «για πρώτη φορά στα χρονικά, τελειώνει και ο Οκτώβρης και ακόμα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας, δεν έχουν πληρωθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται. Η κυβέρνηση πιστή στα ασύστολα ψέματά της, συνεχίζει να τάζει στους παραγωγούς ότι θα πληρωθούν το 70% της ενιαίας ενίσχυσης, την ώρα που ούτε τα διαχειριστικά σχέδια δεν έχει έτοιμα, ώστε να ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλη η κυβερνητική ενέργεια σπαταλήθηκε στον σχεδιασμό για τη φοροληστρική επιδρομή κατά των αγροτών, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας».
Στην ερώτηση προς τον υπουργό αναφέρεται επίσης «για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας και αβελτηρίας της κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.
Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχατε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων στις 14/10, ανακοινώσατε επί λέξει ότι ‘τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας ‘γαλαντόμα’ παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015».
Δυσοίωνες προβλέψεις
Δυσμενείς όμως είναι και οι προβλέψεις των εν λόγω βουλευτών για την εξέλιξη των πραγμάτων. Συγκεκριμένα σημειώνεται «βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Οκτωβρίου και δυστυχώς τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται – άδικα και παράλογα – εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους».
Και συνεχίζουν με τη διαπίστωση ότι «ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης – αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου».
Τα ερωτήματα που τίθενται προς τον υπουργό είναι τα εξής:
• Πότε επιτέλους σκοπεύει το υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;
• Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχικό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στον Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;
• Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση, καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο;
Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ
Οι αγρότες προσανατολίζονται τώρα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, καθώς, όπως τονίζουν, ο αναπληρωτής υπουργός διαμήνυσε ότι όσα έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν και όσον αφορά το ασφαλιστικό αλλά και τις αλλαγές στη φορολόγηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% θα εφαρμοστεί για τη χρήση του 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017 και στη συνεχεία η αύξησή του στο 26% θα αφορά τη χρήση του 2017.
«Εξηγήσαμε στον υπουργό ότι στις δικές μας περιοχές, που είναι μικρές, η τοπική κοινωνία στηρίζεται στις αγροτικές εργασίες και ότι αν καταρρεύσει ο αγροτικός τομέας θα καταρρεύσει και όλη η τοπική οικονομία, ωστόσο δεν λάβαμε απάντηση», τονίζει ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.
Χθες πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Από την πλευρά των αγροτών υπάρχει σκεπτικισμός, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα προωθηθεί το νομοσχέδιο που θα περιέχει τις ρυθμίσεις για τον αγροτικό κλάδο ώστε να οργανωθούν και οι αντιδράσεις. «Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή στο τέλος του μήνα δεν μπορούν τα τρακτέρ να παραμείνουν στον δρόμο τόσο καιρό», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των αγροτών.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
+ There are no comments
Add yours