Kομβικός ο ρόλος της Αχαΐας στις μεταφορές

Estimated read time 1 min read
Την ανάγκη της επαρκούς διασύνδεσης του κέντρου της Αχαΐας με το λιμάνι, τον σιδηρόδρομο και τα μεγάλα αστικά κέντρα αναδεικνύει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η ίδια μελέτη αποτυπώνει το ρόλο του λιμανιού της Πάτρας στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές.
Η ΜΕΛΕΤΗ
Στη μελέτη με τίτλο: «Εμπορευματικές Μεταφορές και Ανάπτυξη Διεθνών Εφοδιαστικών Κόμβων στην Ελλάδα», ο ερευνητής Θεόδωρος Τσέκερης επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με γοργά βήματα, καθώς ανταγωνιστικές προς αυτήν χώρες επενδύουν συνεχώς σε υποδομές μεταφορών (λιμάνια, αερομεταφορές, σιδηρόδρομος κ.λπ.), με τη συμμετοχή κινεζικών, τουρκικών και άλλων κεφαλαίων.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Στη μελέτη αποτυπώνεται ότι, «ο ρόλος των διεθνών συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών περιορίζεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στις μεταφορές τύπου Ro-Ro στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Η ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών, ειδικότερα μεταξύ των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, για τη διαμετακόμιση φορτίων σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, αποτελεί τον πλέον βιώσιμο και ανθεκτικό τρόπο ανάπτυξης του εθνικού μεταφορικού συστήματος, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη ραγδαία αύξηση της διακίνησης -μέσω θαλάσσης- εμπορευματοκιβωτίων εξωτερικού από/προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και άλλους προορισμούς».
ΟΦΕΛΗ
Επίσης, αναφέρεται ότι η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, αφού η χώρα μας «κατέχει ορισμένα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον μετασχηματισμό της σε διεθνή κόμβο εμπορίου, όπως η στρατηγική θέση εντός της ΕΕ και στον εμπορικό διάδρομο ΝΑ Ασίας – Ευρώπης, η μεγάλη συσσώρευση επενδύσεων στις ΤΠΕ και τις υποδομές μεταφορών και ιδιαίτερα στον λιμένα του Πειραιά, όπου αυξήθηκε το μέγεθος και η παραγωγικότητά του».
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο Θ. Τσέκερης στην μελέτη που εκπόνησε για το ΚΕΠΕ, σημειώνει ότι τα εμπορευματικά κέντρα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, «να προαγάγουν τη γεωπολιτική θέση των περιοχών υποδοχής τους, να ευνοήσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, και να μειώσουν το εξωτερικό κόστος μεταφοράς φορτίων, μέσω της αποδοτικότερης ή/και της συνδυασμένης χρήσης των μέσων, τονώνοντας την τοπική απασχόληση και ανάπτυξη».
Παρουσιάζει ένα ιεραρχικά δομημένο δίκτυο διατροπικών εφοδιαστικών κέντρων, το οποίο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει, δύναται να αποτελείται από οκτώ κόμβους – εμπορευματικά κέντρα στη βασική του μορφή, και δώδεκα κόμβους στην αναλυτική του μορφή.
ΒΑΣΙΚΟ
Σ’ αυτό το σχήμα περιλαμβάνεται και η Αχαΐα ως ένα από τα βασικά εμπορευματικά κέντρα (με αυτά της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Μαγνησίας), τα οποία εκτιμά ότι μέχρι το 2017 «θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί επαρκώς με τους λιμένες της περιοχής τους, τον σιδηρόδρομο και τα μεγάλα αστικά κέντρα, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη της χώρας ως διεθνούς εμβέλειας κόμβου εφοδιαστικής».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

 

Από την έντυπη έκδοση
pelop.gr

You May Also Like

More From Author