Κλινήρεις πέρασαν τις γιορτές χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της επιδημίας της γαστρεντερίτιδας καθώς και της γρίπης.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη γρίπη αναμένεται νέο κύμα καθώς έρχεται ο ιός Η3Ν2.
Προς το παρόν, όπως βεβαιώνει ο καθηγητής παθολογίας – λοιμοξιωλόγος Χαράλαμπος Γώγος και οι δύο νόσοι εμφανίζουν υψηλό επιπολασμό αλλά τα περιστατικά δεν είναι σοβαρά ώστε να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων.
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τις ημέρες αυτές έχουν δεχτεί εκατοντάδες ασθενείς όλων των ηλικιών.
«Σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερίτιδα μιλάμε για πραγματική επιδημία. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει ταλαιπωρηθεί από τα συμπτώματά της χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει η ζωή κανενός» σημειώνει ο κ. Γώγος κι εξηγεί:
«Πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Στην προκειμένη περίπτωση όπως αποδείχτηκε οφείλεται σε νοροϊό».
ΜΕΤΑΔΟΣΗ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Ερωτηθείς ο κ. Γώγος πότε θα πρέπει κάποιος να αναζητά νοσοκομειακή περίθαλψη μας είπε: «Μόνον στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι κινδυνεύουν να αφυδατωθούν επειδή δεν μπορούν να πάρουν υγρά από το στόμα. Και φυσικά όσοι εμφανίζουν υψηλό πυρετό με ρίγος κι έχουν αδυναμία διατροφής και σωματική εξάντληση. Στις άλλες περιπτώσεις δεν συντρέχει λόγος μεταφοράς στο νοσοκομείο. Η οικιακή φροντίδα με την κατάλληλη χορήγηση υγρών κ.ά. είναι αρκετή για την αντιμετώπισή της».
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ως μέτρα προφύλαξης ο κ. Γώγος υπογραμμίζει την καλή προσωπική υγιεινή, την τήρηση των κανόνων στην παρασκευή του φαγητού και φυσικά την απομόνωση κατ οίκον μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Οταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:
1)Να μη συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
2) να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
3) να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες
4) να μην συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.
5) να χρησιμοποιεί οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
6) να αποφεύγει τη χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΣΟΙ ΠΡΕΠΕΙ
Το δεύτερο υγειονομικό μέτωπο της περιόδου που διανύουμε αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού οι οποίες, όπως μας ανέφερε ο κ. Γώγος συνεχώς αυξάνονται.
«Εχουμε πάρα πολλά περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Και στην περίπτωση αυτή ισχύουν σχεδόν τα ίδια μέτρα πρόληψης και προφύλαξης με την γαστρεντερίτιδα. Και πρέπει ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός διότι αυτή την περίοδο θα είναι σε έξαρση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά με συμπτώματα που να προκαλούν επιπλοκές αλλά επιβάλλεται προσοχή και σωστή αντιμετώπιση» παρατηρεί ο κ. Γώγος.
Ο ίδιος υπογραμμίζει επειδή αναμένεται ο ιός της γρίπης Η3Ν2, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να το κάνουν άμεσα.
«Χρειάζονται 15- 20 μέρες να δράσει το εμβόλιο και ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπροστά μας όλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που η γρίπη και γενικότερα οι λοιμώξεις τους αναπνευστικού θα είναι σε έξαρση».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γώγος υπογραμμίζει να μην γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών. Τα όποια φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική οδηγία. Ο γιατρός θα κρίνει το πότε και εάν πρέπει να καταναλώσει κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα.
«Πάνω απ όλα απαιτείται ψυχραιμία. Οι ιώσεις αυτές μάς είναι γνωστές και αντιμετωπίσιμες. Επομένως δεν συντρέχει λόγος πανικού. Οι διαστάσεις επιδημίας μπορεί να προκαλούν φόβο αλλά επαναλαμβάνω ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε περιστατικά με σοβαρές επιπλοκές. Με τη λήψη των μέτρων προφύλαξης των ίδιων των πασχόντων αλλά και του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη» καταλήγει ο κ. Γώγος.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση
pelop.gr