ΣΟΙΜΠΛΕ: Εμείς πληρώνουμε (κ.Τσίπρα) για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της – Πληρώνουν και χώρες φτωχότερες…

Estimated read time 1 min read

Η αντίληψη ότι η Γερμανία ευθύνεται για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, με την πολιτική της λιτότητας, είναι λανθασμένη, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση». Μερικοί ξεχνούν πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που θα δημοσιεύσει την Πέμπτη η Die Zeit, αποσπάσματα της οποίας προδημοσίευσε η Deutsche Welle.

«Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Στην επισήμανση ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «πάγωσε» επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα, ο Γερμανός υπουργός απάντησε: «Οχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η ευρωζώνη».

Οταν του ανέφεραν ότι ίσως να βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, ο ίδιος τόνισε ότι κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα, όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

πηγή

You May Also Like

More From Author