Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μεταξύ των “ακραίων παικτών” με την “ακραία στάση” δεν ήταν μόνο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό, αλλά και η Κομισιόν.
Την ενιαία αρνητική στάση των θεσμών απέναντι στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς συνάντησε και η αναπληρώτρια Υπ. Εργασίας , κ. Θεανώ Φωτίου κατά τη χθεσινή συνάντηση της με τους προαναφερθέντες για το θέμα του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Εξάλλου, και οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) φαίνεται πως δοκίμασαν και αυτή την ίδια ενιαία αρνητική στάση κατά προτάσεων, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν.
Κατά της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και εκείνης που προβλέπει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών τάχθηκαν οι θεσμοί κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή , με τον κ. Κατρούγκαλου.
Έτσι οι θεσμοί υπερασπίζουν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος (και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση), αλλά και την ύπαρξη υποκατώτατου μισθού στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών έναντι των 586 ευρώ που ισχύει για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών. Αντίθετα, το Υπ. Εργασίας υποστηρίζει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ενώ οι ειδικοί της διεθνούς επιτροπής που συνέταξαν το πόρισμα για το νέο Εργασιακό υποστηρίζουν κατά πλειοψηφία την ύπαρξη ενός υποκατώτατου μισθού στο 90% του κατώτατου μισθού για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο και στο 95% για το 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας.
Επίσης όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών τάσσονται υπέρ της παραπέρα διευκόλυνσης των ομαδικών απολύσεων, δηλαδή υπέρ της ανατροπής του ισχύοντος πλαισίου που δεν επιτρέπει την απόλυση πάνω από το 5% του προσωπικού μιας επιχείρησης 100 έως 300 ατόμων και επιβάλλει την εμπλοκή του Υπ. Εργασίας σε μία τέτοια απόφαση. Το Υπ. Εργασίας επιμένει να περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2012 για να καθορίσει τη στάση του, ενώ η επιτροπή των ειδικών απέφυγε στην ουσία να πάρει θέση.
Παρόμοιο “πάγο” με το Εργασιακό υπέστη χθες η αναπληρώτρια Υπ. Εργασίας , κ. Θ. Φωτίου και στο μέτωπο της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη με αιχμή την ανάπτυξη του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το σχέδιο το οποίο παρουσίασε η ελληνική πλευρά που προέβλεπε περιορισμό του ύψους των επιδομάτων και μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με 871 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης απορρίφθηκε από τους θεσμούς.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος για νέες πιέσεις για εξοικονόμηση του ποσού αυτού ή έστω πολύ σημαντικού μέρους του από περικοπές φοροελαφρύσεων (πχ μείωση του αφορολόγητου, αν και κάτι τέτοιο δεν το δέχεται το ΥΠΟΙΚ) και από περικοπές σε δαπάνες του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ έχει ήδη ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης των συντάξεων προκειμένου να υποστηριχτούν οι κοινωνικά αδύναμοι, ενώ κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εξετάζουν το ονομαστικό “πάγωμα” διαρκείας των συντάξεων (δηλαδή να μην ισχύσει η “ρήτρα ανάπτυξης”) προκειμένου να εξοικονομούνται κάθε χρόνο κονδύλια για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Υπενθυμίζεται πάντως από τη μη καταβολή αυξήσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2018, το ΓΛΚ προβλέπει την εξοικονόμηση 187 εκατ. ευρώ.