Ο θρύλος της κάλυπτε κάθε άλλο χώρο συγκέντρωσης γνώσης της αρχαιότητας. Αποτέλεσε έναν χώρο όπου άνθησαν οι επιστήμες, το πρώτο ίσως αρχαίο πανεπιστήμιο, καθώς και αποθήκη ενός τεράστιου όγκου γνώσεων, ανυπολόγιστης πνευματικής αξίας, που ως γνωστόν καταστράφηκε. Υπήρξε το κόσμημα της πόλης που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος το 320 π.Χ. Τώρα φαίνεται ότι οι αρχαιολόγοι έφτασαν στην ανακάλυψη του τόπου όπου βρίσκονταν αυτός ο «ο Ναός της Γνώσης».
Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε πρόσφατα σε αρχαιολογικό συνέδριο που έγινε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, από τον Zahi Hawass, πρόεδρο του Ανωτάτου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των ερευνών μιας ομάδας Πολωνών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν 13 χώρους διαλέξεων συνολικής χωρητικότητας 5.000 θεατών περίπου.
Το μέγεθος αυτού του «εκπαιδευτικού συστήματος» παραπέμπει τους αρχαιολόγους στο αρχαίο αυτό πνευματικό οικοδόμημα, που πριν από 2000 χρόνια στέγαζε τόσους μεγάλους διανοητές και τα έργα τους.
Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας σήμαινε την εξαφάνιση πλήθους πνευματικών κειμηλίων, που είχαν συλλεχθεί απ” όλες τις γωνιές του τότε πολιτισμένου κόσμου.
Στον χώρο αυτό είχαν εμπνευστεί εφευρέτες όπως ο Αρχιμήδης, ενώ εκεί μέτρησε ο Ερατοσθένης τη διάμετρο της Γης και ο Ευκλείδης διατύπωσε τους νόμους της γεωμετρίας του.
alitoteam