ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΩΡΑ

Estimated read time 1 min read

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια. Κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ μακριά ακόμη, από την επίτευξη συμφωνίας, κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην ανακεφαλαιοποίηση.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, αναφέρουν ότι οι δανειστές επιθυμούν να τα κλείσουν όλα τώρα και είναι διατεθειμένοι να «παίξουν καθυστέρηση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μη μεταφέρουν προβλήματα στο μέλλον. Όλοι γνωρίζουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν μία γάγγραινα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μόνο η ανακοπή της βίαιης αύξησης τους, μπορεί να δώσει ανάσα στις τράπεζες.

Οι επιδιώξεις δανειστών και κυβέρνησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και για τον λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία. Από τη μία οι δανειστές επιδιώκουν αφενός να κλείσουν, έστω και βίαια τον κύκλο της δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα επιδιώκουν, μέσω της ύπαρξης ευρύτατων πλειστηριασμών, να ανοίξει και η αγορά ακινήτων, που για τουλάχιστον 6 χρόνια είναι «παγωμένη».

Πιστεύουν ότι η μεγάλη πτώση των τιμών, θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους κυρίως επενδυτές και θα φύγει το μεγάλο stock που υπάρχει στα ακίνητα. Η άλλη επιδίωξή τους είναι ότι θα υπάρξει επιπλέον ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα από την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Όπως είναι φυσικό η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί αυτό το σχέδιο, αφού αναμφίβολα η υιοθέτησή του θα προκαλέσει ένα ακόμη ισχυρό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται η «χρυσή τομή», που δύσκολα πάντως θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν κομβικής σημασίας ζήτημα για την εξέλιξη των stress tests. Στην απευκταία περίπτωση που το συγκεκριμένο θέμα καθυστερήσει περαιτέρω, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντά της. Και βεβαίως το θέμα αυτό όπως είναι σε όλους γνωστό δεν έχει τυπική αλλά ουσιαστική διάσταση. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα ισχύσει η οδηγία για το bail in κάτι που, ως γνωστόν, θέτει σε κίνδυνο τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις.

Οι διαφορές που υφίστανται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως προς το ποσό της προστασίας προκύπτουν χαώδεις. Το μέγεθος της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία ελαφρώς υψηλότερα των 15 δισ. Οι τράπεζες θα προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που ανακύπτουν από τα stress testς, ενώ σε ό,τι αφορά το κομμάτι του adverse senario το ΤΧΣ θα θέσει την εγγύησή του σε περίπτωση μη κάλυψης του σχετικού ποσού. Οι διεργασίες μεταξύ EKT, SSM, DGComp και κυβέρνησης συνεχίζονται, κάτι που ερμηνεύεται ότι υπάρχουν ακόμη «θολά» σημεία.

Ιδιωτικά κεφάλαια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά πάντως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, να μην υπάρξει «κρατική ενίσχυση» των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον δεν εξαντληθεί κάθε δυνατότητα άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων μέχρι το πέρας του σχετικού ποσού που προκύπτει από την αύξηση.

Έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να καλύψουν το σύνολο της αύξησης ύψους 15 δισ. (ή και περισσότερα) χωρίς ωστόσο να διατρέχουν κίνδυνο για το ακραίο σενάριο. Το πλαίσιο για το πώς θα συμμετέχει το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη καταρτιστεί πλήρως. Πάντως ο ρόλος του Ταμείου καθορίζεται σε αυτόν του underwriter σε ό,τι αφορά την κάλυψη της αύξησης. Το ΤΧΣ προσφέρει, με άλλα λόγια, την εγγύησή του.
Όμως πολλά εξαρτώνται από τη διευθέτηση του πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι δανειστές δεν θέλουν ισχυρή διαφοροποίηση των standards που ισχύουν για τα θέματα αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επισημαίνουν πως πιο σημαντικά παραμένουν γι’ αυτές τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου τα ενέχυρα δεν αφορούν μόνον ακίνητα. Από την άλλη πλευρά, προσεχές Σαββατοκύριακο παραμένει το καίριο χρονικό σημείο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στις 30 Οκτωβρίου ξημερώματα 31ης του ίδιου μήνα θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα των stress testς. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προβούν σε ανακοινώσεις τόσο για τις αυξήσεις όσο και για τα επίσημα αποτελέσματα εξαμήνου, πιθανόν και εννεαμήνου. Εν συνεχεία θα προχωρήσουν με εγκρίσεις κεφαλαιαγοράς στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Σε σύκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει πλήρως όλες τις λεπτομέρειες για κάθε ένα από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την παραπάνω διαδικασία, έως τις 30 Οκτωβρίου. Παράλληλα συζητήθηκε η εμπλοκή που υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Επιστροφή καταθέσεων
Κίνητρα ετοιμάζονται να δώσουν οι τράπεζες

Μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες αποτελεί η επιστροφή των καταθέσεων. Ένα «στοίχημα» που για την ώρα τουλάχιστον φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Οι τραπεζίτες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, προκειμένου να πείσουν σε πρώτη μέρος αυτών που έχουν τα χρήματά τους στο … «σεντούκι» να τα επιστρέψουν στα γκισέ. Το συνολικό ποσό που έχουν οι Ελληνες πολίτες στα σπίτια τους ή στις θυρίδες εκτιμάται σε αρκετά δισ. ευρώ, που εφόσον ένα μέρος επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να λύσει ένα μέρος των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας, έθεσε ως στόχο το 2016 να επιστρέψουν στο σύστημα περί τα 20 δισ. Στο πλαίσιο αυτό οι διοικήσεις των τραπεζών ετοιμάζουν μία σειρά από δελεαστικές προτάσεις προς τους πελάτες τους, όπως αυξημένα επιτόκια, δωροεπιταγές κ.ά. Βέβαια το κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αυτό πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί πριν από την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τέλος ένα επιπλέον κίνητρο για τους καταθέτες είναι να φύγει ο «μπαμπούλας» του «κουρέματος» καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ, που τυπικά είναι στο τραπέζι, από την 1η Ιανουρίου του 2016, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Του Θανάση Παπαδή

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours