Δύο χώροι λείπουν από τον Απόστολο Κατσιφάρα για να βγει η εξίσωση της εγκατάστασης προσφύγων στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο της αποστολής που ανατέθηκε στην Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία, όπως γράφει σήμερα η “Πελοπόννησος της Δευτέρας”.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα σαν δεύτερος γύρος της διαβούλευσης Περιφέρειας και δημάρχων Δυτικής Ελλάδας.
Την αναβολή τη ζήτησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δημάρχων. Αιτία ήταν η ανάγκη να δοθεί κάποιος περισσότερος χρόνος στους δημάρχους για να υποδείξουν χώρους για καταυλισμό.
Αυτό βέβαια αφορά τους δημάρχους που προσφέρονται να το κάνουν, γιατί υπάρχει και το ρεύμα που επιτάσσει κούμπωμα ή και άρνηση συνεργασίας για τους παραδοσιακούς λόγους.
Τα πράγματα, αναμφίβολα, χειροτέρεψαν μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες ή τη διάχυση της πληροφορίας ότι οι βομβιστές του βελγικού αεροδρομίου Ν. Λαχράου και Σ. Αμπντεσλάμ είχαν χρησιμοποιήσει την Πάτρα ως κόμβο της κίνησής τους προς Δ. Ευρώπη, μέσω του θαλάσσιου δρόμου προς Μπάρι.
Η πληροφορία αυτή δεν ταυτίζει φυσικά τους τρομοκράτες με τους πρόσφυγες αλλά διεγείρει την κοινωνική επιφύλαξη, με βάση την ιδέα ότι το προσφυγικό στοιχείο μπορεί να αξιοποιείται σαν προκάλυμμα για επικίνδυνες δραστηριότητες. Κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να αποτραπεί, όταν μάλιστα η κινητικότητα αυτή δεν αφορά σεσημασμένα πρόσωπα.
Για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, ο περιφερειάρχης δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός χώρου υποδοχής που θα μετατρεπόταν σε άδυτο για τις αρχές και θα επέτρεπε την παρείσφρυση αντισυστημικών στοιχείων ημεδαπής ή διεθνούς προέλευσης και οιασδήποτε στόχευσης.
Ο προσανατολισμός Πολιτείας και Περιφέρειας είναι η ανάπτυξη 4-5 διαφορετικών δομών μέτριας δυναμικότητας και στους τρεις νομούς της Δ. Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής, αν και αυτό δεν αφορά το σύνολο των δήμων, έχει υπάρξει πρόοδος και καλή διάθεση σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό:
1. Φαίνεται ότι θα υπάρξει εγκατάσταση προσφύγων, όπως έχει γράψει η «Πελοπόννησος», στην περιοχής της Ανδραβίδας, σε παλαιά εγκατάσταση, η οποία δεν προκαλεί ιδιαίτερη κοινωνική φόρτιση.
2. Προσφέρεται επίσης έκταση στην περιοχή της Αμφιλοχίας, με δυνατότητα να απορροφήσει 200-300 άτομα.
3. Με ενδιαφέρον εξετάζεται πρόταση ΜΚΟ για μεσολάβηση προκειμένου να εγκατασταθούν πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενες ιδιωτικές στέγες, μέσω ειδικού προγράμματος.
4. Ελπίζεται ότι θα υπάρξει λευκός καπνός στην περιοχή της Αιγιάλειας. Τουλάχιστον ο δήμαρχος Θ. Παναγόπουλος κινείται θετικά, έχει όμως να αντιμετωπίσει εσωτερικές τριβές.
5. Στην περίπτωση της περιοχής Πατρών, η Περιφέρεια δεν λέει τίποτα. Ο Απ. Κατσιφάρας, όπως ξέρουμε, αποκλείει περιοχή όμορη με τη λιμενική ζώνη. Γνωρίζουμε ότι η Πολιτεία έχει στο τραπέζι σενάριο Ριγανόκαμπου (πρώην ΜΟΜΑ) αλλά οι τοπικές αντιδράσεις δεν ευνοούν υλοποίηση. Αλλωστε, από «στρατηγικής» πλευράς, είναι πολύ εύκολο να αναχαιτιστεί τέτοιο σχέδιο με απλές αντισυγκεντρώσεις.