Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει με το διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες ο οποίος πρόκειται να προκηρυχτεί σε δέκα μέρες σας ενημερώνω εγκύρως για τα ακόλουθα.
Κυρίαρχο στοιχείο για τη μοριοδότηση του διαγωνισμού αποτελεί η λεγόμενη μελέτη βιωσιμότητας που θα παρουσιάσουν τα επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τις άδειες.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Μπορεί κάποιο επενδυτικό σχήμα να δώσει μεγαλύτερη οικονομική προσφορά, αλλά να αποκλειστεί από το διαγωνισμό γιατί δεν έχει πειστική και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας. Όπως καταλαβαίνετε ο επίμαχος όρος του διαγωνισμού αναμένεται να αποτελέσει σημείο σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βαρόνους της ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το νομικό επιτελείο μεγάλου καναλιού, η επιτροπή αξιολόγησης έχει τη δυνατότητα εκμεταλλευόμενη τη λεγόμενη μελέτη βιωσιμότητας, να χειραγωγήσει το σχετικό διαγωνισμό αποκλείοντας ανεπιθύμητα σχήματα.
Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι κανένα από τα σημερινά κανάλια δεν μπορεί να παρουσιάσει μελέτη βιωσιμότητας, γιατί είναι υποχρεωμένο να περιγράψει τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανείων. Όταν για παράδειγμα οι σημερινοί μέτοχοι ενός καναλιού έχουν δανειακές υποχρεώσεις, εκατό ή διακόσια εκατομμύρια ευρώ, τότε αυτομάτως αποκλείονται από το διαγωνισμό γιατί κρίνονται εκ προοιμίου αφερέγγυοι.
Πρόβλημα ο δανεισμός
Τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα. Για τις δύο πρώτες, οι βαρόνοι της τηλεόρασης δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά με την τραπεζική ενημερότητα εμφανίζονται αμέσως οι δανειακές τους υποχρεώσεις οπότε είναι από χέρι κομμένοι.
Έλεγχοι νομιμότητας
Ένας άλλος όρος που σηκώνει πολύ συζήτηση είναι ο έλεγχος νομιμότητας των κεφαλαίων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει παρένθετα, επενδυτικά σχήματα των σημερινών βαρόνων της ενημέρωσης. Γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος οι σημερινοί ιδιοκτήτες των καναλιών να επιδιώξουν να πάρουν άδειες με νέα σχήματα.
Ετοιμάζουν προσφυγή
Η Ένωση των Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ετοιμάζεται ήδη να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Χαρακτηρίζει το νόμο αντισυνταγματικό και υποστηρίζει ότι μόνο το ΕΣΡ μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Το πρόβλημα με την προσφυγή είναι ότι, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί περίπου σε ένα χρόνο, ενώ ο διαγωνισμός θα έχει τελειώσει μέσα σε δύο μήνες.