Για μια «Οδύσσεια χωρίς τέλος» κάνει λόγο η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η κατάσταση των πολιτών εγείρει φόβους για νέα κοινωνική κρίση.
Αν και το 2015 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από δύο εκλογές, ένα δημοψήφισμα, επιβολή capital controls και τη σχεδόν χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα, το 2016 μπορεί να είναι εξίσου απρόβλεπτο, σημειώνει η δημοσιογράφος, «καθώς πολλοί συμφωνούν ότι τα δυσκολότερα έρχονται ακόμα και αν οι Έλληνες έχουν δει την άββυσο και έχουν αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στους περιορισμούς του να είναι κανείς μέλος της ευρωζώνης».
Το ερώτημα είναι πλέον, καθώς η Ελλάδα διάγει τον πιο δύσκολο χειμώνα, αν η χώρα θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει «καθώς μετά από έξι χρόνια στο δράμα οι οιωνοί είναι ανάμεικτοι».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα ότι το 2016 «θα είναι το έτος της τελικής εξόδου από την οικονομική κρίση» ο Guardian τονίζει ότι την ίδια στιγμή το 55% των Ελλήνων δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον τους την ώρα που το τελευταίο 12μηνο επιδείνωσε το οικονομικό τραύμα της Ελλάδας: Η ανεργία έφτασε πάνω από το 30% και το ΑΕΠ μειώθηκε πάνω από 25%.
Το 2016 θα δει την Ελλάδα και τους πολίτες της να πιέζονται ακόμα περισσότερο από τους δανειστές που απαιτούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας. Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα πρέπει να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στους αγρότες και να προχωρήσει με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τα μέτρα θα τεστάρουν την αποφασιστικότητα της πρώτης αριστερόστροφης κυβέρνησης της Ευρώπης να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Guardian, ακόμα και αν ο Τσίπρας έχει αποδειχθεί μέγιστος τακτικιστής η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία έχει περιοριστεί στους τρεις βουλευτές. «Δεν βλέπω πώς η κυβέρνηση αυτή θα επιβιώσει αυτών των μεταρρυθμίσεων και δεν βλέπω πώς μπορεί να τις αποφύγει. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις αρχές του 2016» δηλώνει ο καθηγητής Δικαίου και Οικονομικών Αριστείδης Χατζής.