Τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων από το ΣτΕ.Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα και με αναδρομική ισχύ από 21 Μαίου 2015.
Τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων φέρνει χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 21η Μαίου του 2015.
Η απόφαση του ΣτΕ
Η Κυβέρνηση σύμφωνα με το ΣτΕ όφειλε να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας από την 21η Μαΐου 2015 . Αυτό έκρινε αργά χθες βράδυ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών μετά το τέλος της οποίας δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της. Το πλήρες κείμενο της απόφασης θα γνωστοποιηθεί το μεσημέρι.
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Με την απόφαση τους οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της Κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015. Δηλαδή, οι δικαστές έκριναν ότι αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Η απόφαση, σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη καθώς έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ με την οποία το ελληνικό δημόσιο είχε καταδικαστεί εξαιτίας του ότι διατηρούσε αμετάβλητες τις τιμές από το 2007 κατά παράβαση του νόμου των αντικειμενικών αξιών. Μετά την απόφαση, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Τσακαλώτου αναμένεται να παραδώσει την επόμενη εβδομάδα το πόρισμά της με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα τεθούν σε ισχύ από την ημέρα που ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Βόμβα» για τον ΕΝΦΙΑ του 2016
Με το που βγήκε η απόφαση, νομικοί του υπουργείου Οικονομικών έτρεχαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδόθηκαν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θίγεται καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όπως αυτές ίσχυαν την 1/1/2015 και όχι με βάση τις τιμές του Μαίου ή του Οκτωβρίου.Έτσι, θεωρείται δύσκολο να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των εκκαθαριστικών. Μπορεί βέβαια να αμφισβητηθούν οι φόροι μεταβίβασης κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ που καταλογίστηκαν μετά τον Μαίο ενώ η «βόμβα» έχει να κάνει με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες. Επειδή όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί μέσω του μνημονίου να εισπράξει και πάλι 2,65 δις. ευρώ ανεξαρτήτως αντικειμενικών αξιών, πλέον θα δρομολογηθούν διαδικασίες για την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον 20%. Αντίστοιχα θα επηρεαστεί προς τα κάτω και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων του 2016. Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται ανά τετραγωνικό ωστόσο μείωση της τιμής ζώνης μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο με πολύ μεγάλες συνέπειες για τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, και ο φόρος ανά τ.μ αναμένεται να αυξηθεί προκειμένου να επέλθει εξισορρόπηση των εσόδων.
Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ
Με την επίμαχη προσφυγή με αφορμή την οποία εκδόθηκε η πολύ σημαντική αυτή απόφαση του ΣτΕ ζητούνταν να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από τον σχετικό νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φορολογούμενοι είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2013 για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Όμως, το αίτημα τους δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης, που είναι παράλειψη νόμιμης ενέργειας, να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας. Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.
Θάνου Τσίρου, Κατερίνας Κατή
+ There are no comments
Add yours