Η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο και την Κύπρο όπως και η τριμερής με την Κύπρο και το Ισραήλ δεν αποτελούν μόνο ένα μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή της ταραγμένης νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είναι και ο πρώτος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που βάζει σε τροχιά υλοποίησης ένα συνολικό σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με πολλαπλά οφέλη -πέρα από τα προφανή γεωπολιτικά και στρατηγικά- για την εγχώρια ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην αξιοποίηση και μεταφορά του φυσικού αερίου που έχει ήδη βρεθεί στον βυθό της Μεσογείου και η διαφαινόμενη συναπόφασή τους να το εξάγουν με πλοία προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αποτελεί για τη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία, αλλά και μια πρόκληση.
Για την υλοποίηση του σχεδίου είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν οι δύο αγωγοί, που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται, ο TAP και ο διασυνδετήριος ING με τη Βουλγαρία, ώστε το αέριο να μπορεί να προωθηθεί προς τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και να δημιουργηθεί σταθμός υποδοχής και αποσυμπίεσης του αερίου που θα μεταφέρουν τα δεξαμενόπλοια από τα ισραηλινά, κυπριακά και αιγυπτιακά κοιτάσματα στην Αλεξανδρούπολη.
Παρά την αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη του σχεδίου, πρέπει και η Αθήνα να μπορέσει να το υλοποιήσει. Και αυτό απαιτεί συνέχεια και συνέπεια, σοβαρότητα, μακροχρόνια δέσμευση και αποτελεσματικότητα. Είναι ένα θέμα εθνικής σημασίας που δεν αφορά μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση και δεν χωράει λάθη και πειραματισμούς.
Θα απαιτηθεί χρόνος, χρόνια, για να είμαστε ακριβείς, και τα θετικά αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν. Θα ήταν όμως λάθος να θεωρεί κάποιος ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Η επιτυχία, πάντως, του σχεδίου για την ενέργεια μπορεί να δείξει τον δρόμο για το πώς μπορεί η χώρα να αναπτύξει συνολικά την οικονομία της και να περάσει στην εξωστρέφεια.
πηγή efsyn.gr
+ There are no comments
Add yours