Πού καταλήγει το ελληνικό ελαιόλαδο;

Estimated read time 1 min read

Η Ελλάδα, που συχνά αποκαλείται η γενέτειρα του ελαιολάδου, είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια προσφορά παρά το μέτριο μέγεθός της. Το 2023, η Ελλάδα εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας περίπου 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το χρυσό υγρό του να βρίσκει τον δρόμο του προς κουζίνες, εστιατόρια και βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο. Αλλά πού ακριβώς καταλήγει το ελληνικό ελαιόλαδο; Αυτό το άρθρο εξερευνά τους κύριους προορισμούς των εξαγωγών ελαιολάδου της Ελλάδας, τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις εμπορικές οδούς και τις μοναδικές ιδιότητες που καθιστούν το ελληνικό ελαιόλαδο παγκόσμιο αγαπημένο.

Μια Παγκόσμια Όρεξη για το Ελληνικό Ελαιόλαδο

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για την υψηλή του ποιότητα, ιδιαίτερα για τις εξαιρετικά παρθένες ποικιλίες του, οι οποίες διαθέτουν πλούσιες γεύσεις, χαμηλή οξύτητα και οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή. Η χώρα παράγει περίπου 300.000-350.000 τόνους ετησίως, με περίπου το 50% να προορίζεται για εξαγωγικές αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχεί ως ο κύριος αποδέκτης, αλλά το ελληνικό ελαιόλαδο φτάνει επίσης στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και άλλες περιοχές, αντανακλώντας την παγκόσμια απήχησή του.

  1. Ιταλία: Ο κορυφαίος προορισμός

Η Ιταλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικού ελαιολάδου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της Ελλάδας σε αξία, που ισοδυναμεί με περίπου 762 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Σε όγκο, η Ιταλία εισήγαγε περίπου 81.000 τόνους τα τελευταία χρόνια, συχνά αναμειγνύοντας ελληνικό ελαιόλαδο με δικό της για να καλύψει την εγχώρια και την παγκόσμια ζήτηση. Ο ρόλος της Ιταλίας ως κόμβου εμφιάλωσης και επανεξαγωγής ελαιολάδου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού προϊόντος φέρει την ετικέτα «ιταλικό» μετά την επεξεργασία, μια πρακτική που έχει πυροδοτήσει συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια στην επισήμανση.

Η ισχυρή εμπορική σχέση καθοδηγείται από την εγγύτητα, την κοινή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και την τεράστια βιομηχανία ελαιολάδου της Ιταλίας, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να συμπληρώσει τη δική της παραγωγή. Η υψηλή ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου το καθιστά προτιμώμενη επιλογή για τις ιταλικές μάρκες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τα μείγματά τους.

  1. Ισπανία: Ένας βασικός Ευρωπαίος εταίρος

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, μπορεί να φαίνεται ένας απίθανος προορισμός, ωστόσο εισάγει περίπου το 10% των εξαγωγών ελαιολάδου της Ελλάδας, αξίας περίπου 127 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Αυτό το εμπόριο αντικατοπτρίζει τον ρόλο της Ισπανίας ως σημαντικού μεταποιητή και εξαγωγέα, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο συχνά αναμειγνύεται ή επανεξάγεται για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Ο όγκος των εξαγωγών προς την Ισπανία ποικίλλει, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15.000-20.000 τόνων ετησίως.

Η ανταλλαγή υπογραμμίζει τη διασυνδεδεμένη φύση της αγοράς ελαιολάδου της ΕΕ, όπου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας της Ελλάδας συμπληρώνει τη μεγαλύτερη, συχνά λιγότερο ακριβή παραγωγή της Ισπανίας.

  1. Ηνωμένες Πολιτείες: Μια αναπτυσσόμενη αγορά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός προορισμός εκτός ΕΕ, εισάγοντας περίπου το 8% των εξαγωγών ελαιολάδου της Ελλάδας, αξίας περίπου 101,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Κατ’ όγκο, οι ΗΠΑ έλαβαν περίπου 10.000-12.000 τόνους τα τελευταία χρόνια. Το ελληνικό ελαιόλαδο προσελκύει τους Αμερικανούς καταναλωτές για την αυθεντικότητά του, τα οφέλη για την υγεία και τη σύνδεσή του με τη μεσογειακή κουζίνα. Βρίσκεται συνήθως σε εξειδικευμένα καταστήματα, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, συχνά διατίθεται στην αγορά ως προϊόν υψηλής ποιότητας.

Η αγορά των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί σταθερά, χάρη στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μαγειρικά και υγειονομικά οφέλη του ελαιολάδου, καθώς και στην ελληνική επωνυμία που δίνει έμφαση στην κληρονομιά και την ποιότητα.

  1. Γερμανία: Ένας Σταθερός Ευρωπαίος Αγοραστής

Η Γερμανία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των εξαγωγών ελαιολάδου της Ελλάδας, με αξία περίπου 63,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Κατ’ όγκο, η Γερμανία εισάγει περίπου 7.000-8.000 τόνους ετησίως. Ως σημαντική οικονομία της ΕΕ με ισχυρή ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα, η Γερμανία προτιμά το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την ποιότητα και τη γεύση του. Το προϊόν είναι δημοφιλές τόσο στον τομέα του λιανικού εμπορίου όσο και στον τομέα της εστίασης, συχνά πωλείται με ελληνικές ή ιδιωτικές ετικέτες.

  1. Γαλλία: Μια εξειδικευμένη αλλά αξιοσημείωτη αγορά

Η Γαλλία, αν και ένας μικρότερος παράγοντας, εισάγει περίπου το 1,7% του ελληνικού ελαιολάδου σε αξία, που ισοδυναμεί με 21,59 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Το 2020, η Γαλλία εισήγαγε 2.032 τόνους, που αντιπροσωπεύουν το 6,4% των ελληνικών εξαγωγών της ΕΕ σε όγκο εκείνο το έτος. Οι Γάλλοι καταναλωτές εκτιμούν το ελληνικό ελαιόλαδο για την εξαιρετική του ποιότητα, ιδιαίτερα στην γκουρμέ μαγειρική και στο λιανικό εμπόριο υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγή της Γαλλίας και οι μεγαλύτερες εισαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία περιορίζουν το μερίδιο της Ελλάδας.

  1. Άλλοι Προορισμοί

Το ελληνικό ελαιόλαδο φτάνει επίσης σε μια ποικιλία μικρότερων αγορών:

Καναδάς και Αυστραλία: Κάθε μία εισάγει περίπου το 1-2% του ελληνικού ελαιολάδου, αξίας 12-25 εκατομμυρίων δολαρίων ανά χώρα, λόγω των ελληνικών κοινοτήτων της διασποράς και της ζήτησης για αυθεντικά μεσογειακά προϊόντα.

Ασία (π.χ. Ιαπωνία, Κίνα): Οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία εισάγουν μέτριους όγκους, συνολικά λιγότερο από το 5% των εξαγωγών, αλλά δείχνουν αναπτυξιακό δυναμικό καθώς το ελαιόλαδο κερδίζει έδαφος στις γαστρονομικές τάσεις.

Μέση Ανατολή και Άλλες Περιοχές: Χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία εισάγουν μικρές ποσότητες, συχνά για αγορές υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας λιγότερο από 3% στην αξία των εξαγωγών.

Γιατί αυτοί οι προορισμοί;

Αρκετοί παράγοντες καθορίζουν πού καταλήγει το ελληνικό ελαιόλαδο:

Πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ: ​​Η ενιαία αγορά της ΕΕ διευκολύνει το εμπόριο χωρίς δασμούς, καθιστώντας την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία φυσικούς προορισμούς λόγω της εγγύτητας και των καθιερωμένων αλυσίδων εφοδιασμού.

Ποιότητα και Branding: Το ελληνικό ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο, εκτιμάται για τη χαμηλή οξύτητά του και την έντονη γεύση του, προσελκύοντας αγορές υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ανάμειξη και Επανεξαγωγή: Η Ιταλία και η Ισπανία εισάγουν μεγάλους όγκους για ανάμειξη και επανεξαγωγή, αξιοποιώντας τα παγκόσμια δίκτυα διανομής τους.

Πολιτιστικοί Δεσμοί: Οι κοινότητες της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία οδηγούν στη ζήτηση για αυθεντικά ελληνικά προϊόντα.

Παγκόσμιες Τάσεις: Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία ενισχύει τη ζήτηση σε μη παραδοσιακές αγορές όπως η Ασία.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Ενώ η Ελλάδα υπερέχει στην παραγωγή, προκλήσεις όπως οι εξαγωγές χύμα (70% των εξαγωγών είναι μη συσκευασμένες) και η εξάρτηση από την Ιταλία για την εμφιάλωση περιορίζουν τη δύναμη branding της. Οι προσπάθειες για την προώθηση του «ελληνικού» ελαιολάδου μέσω προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και μάρκετινγκ απευθείας στον καταναλωτή κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ασία.

Οι ευκαιρίες βρίσκονται στην επέκταση σε αναδυόμενες αγορές, στην ενίσχυση των άμεσων εξαγωγών και στην αξιοποίηση της φήμης της Ελλάδας για βιωσιμότητα και παράδοση. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο αυξάνεται, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να αυξήσει το μερίδιό της τόσο στις καθιερωμένες όσο και στις νέες αγορές.

Συμπέρασμα

Το ελληνικό ελαιόλαδο, με την πλούσια κληρονομιά και την εξαιρετική του ποιότητα, ταξιδεύει πολύ πέρα ​​από τους ελαιώνες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Καλαμάτας. Η Ιταλία και η Ισπανία κυριαρχούν ως εμπορικοί κόμβοι, ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν βασικές καταναλωτικές αγορές. Μικρότεροι προορισμοί όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ασία υπογραμμίζουν την παγκόσμια εμβέλεια αυτού του υγρού χρυσού. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τις εξαγωγικές της στρατηγικές, το ελαιόλαδό της πιθανότατα θα βρει ακόμη περισσότερα σπίτια παγκοσμίως, φέρνοντας μια γεύση της Μεσογείου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

You May Also Like

More From Author