Η έλλειψη κακάο και ο αντίκτυπός της στη μακροοικονομία της Ελλάδας το 2025

Estimated read time 1 min read

Η παγκόσμια αγορά κακάο έχει αντιμετωπίσει σημαντικές διαταραχές τα τελευταία χρόνια, με τις ελλείψεις να οδηγούν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά. Το 2025, η έλλειψη κακάο, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής σε σημαντικούς προμηθευτές όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, συνεχίζει να επηρεάζει τις οικονομίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ενώ η Ελλάδα δεν είναι σημαντικός παραγωγός ή καταναλωτής κακάο, η μακροοικονομία της – που τροφοδοτείται από τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τις καταναλωτικές δαπάνες – επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών του κακάο μέσω πληθωριστικών πιέσεων, της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της δυναμικής του εμπορίου. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις αιτίες της έλλειψης κακάο, τις οικονομικές της επιπτώσεις για την Ελλάδα και το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο, υποστηριζόμενο από σχετική έρευνα και δεδομένα.

Η έλλειψη κακάο: Αιτίες και παγκόσμιο πλαίσιο

Οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης. Μια έκθεση του 2024 σημείωσε μείωση κατά 3,9% στην παραγωγή κακάο από κορυφαίους προμηθευτές όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, μειώνοντας την παγκόσμια προσφορά σε περίπου 4,1 εκατομμύρια τόνους. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου η κατανάλωση σοκολάτας αυξήθηκε κατά 5,9% μόνο το 2015, μια τάση που συνεχίζεται και το 2025 (Investopedia, 2024). Παράγοντες όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες (π.χ., ο ιός των πρησμένων βλαστών) και η γήρανση των κακαόδεντρων έχουν περιορίσει την προσφορά, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για σοκολάτα και προϊόντα με βάση το κακάο συνεχίζει να αυξάνεται. Μέχρι το 2025, οι τιμές του κακάο έχουν φτάσει σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα 3.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σημαντικά υψηλότερα από την κορύφωση των 3.100 δολαρίων το 2015.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης, όπως οι πρωτοβουλίες της Nestlé για την εκπαίδευση των γεωργών της Δυτικής Αφρικής σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές, δεν έχουν ακόμη κλείσει το χάσμα προσφοράς. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) προβλέπει ένα επίμονο έλλειμμα έως το 2026, διατηρώντας τις τιμές υψηλές. Για την Ελλάδα, έναν καθαρό εισαγωγέα προϊόντων κακάο και σοκολάτας, αυτή η έλλειψη μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επηρεάζοντας μακροοικονομικούς δείκτες όπως ο πληθωρισμός, η κατανάλωση και τα εμπορικά ισοζύγια.

Η μακροοικονομία της Ελλάδας το 2025: Μια συνοπτική εικόνα

Η οικονομία της Ελλάδας έχει επιδείξει ανθεκτικότητα μετά την κρίση χρέους του 2008-2018, με την αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται στο 2,1% το 2025, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 0,8% (Reuters, 2025). Ωθούμενη από τον τουρισμό (που συνεισφέρει ~20% στο ΑΕΠ), τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις από τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRP), η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,6% τον Φεβρουάριο του 2025 και το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 147,5% του ΑΕΠ (China-CEE Institute, 2025). Ωστόσο, προκλήσεις όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο πληθωρισμός, που αποτελεί βασική ανησυχία, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2025, μειωμένος από 3,0% το 2024, αλλά οι πιέσεις στους μισθούς και το αυξανόμενο κόστος των εισροών, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των τροφίμων, θα μπορούσαν να τον ωθήσουν υψηλότερα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2024). Η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με βάση το κακάο, την καθιστά ευάλωτη σε παγκόσμιες τιμολογιακές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τα εμπορικά ισοζύγια.

Οικονομικές επιπτώσεις της έλλειψης κακάο στην Ελλάδα

1. Πληθωριστικές πιέσεις

Το κακάο είναι βασικό συστατικό στη σοκολάτα, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία αποτελούν βασικά είδη στους τομείς των τροφίμων και της φιλοξενίας στην Ελλάδα. Η απότομη αύξηση των τιμών του κακάο αυξάνει το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις, από τα τοπικά αρτοποιεία έως τις πολυεθνικές μάρκες σοκολάτας. Αυτά τα κόστη συχνά μετακυλίονται στους καταναλωτές, συμβάλλοντας στον πληθωρισμό των τροφίμων. Μια μελέτη του 2021 σχετικά με τις κρίσεις στις τιμές των τροφίμων σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων βασικών προϊόντων μπορούν να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή κατά 0,5-1% σε μικρές ανοιχτές οικονομίες όπως η Ελλάδα (Arias et al., Journal of International Economics , 2021). Δεδομένης της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό της Ελλάδας για το 2025, η αύξηση των τιμών που σχετίζονται με το κακάο θα μπορούσε να προσθέσει ανοδική πίεση, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου τα τρόφιμα και τα ποτά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τον τουρισμό.

2. Καταναλωτική δαπάνη και τουρισμός

Η ιδιωτική κατανάλωση, ένας σημαντικός μοχλός της αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1%, βασίζεται στην αύξηση των πραγματικών μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος (ING Think, 2025). Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας και των ζαχαρωδών προϊόντων ενδέχεται να μειώσουν τις διακριτικές δαπάνες σε μη βασικά αγαθά, ιδίως μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα που έχουν υψηλότερη ροπή προς κατανάλωση. Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επηρεάζουν δυσανάλογα τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος, μειώνοντας την κατανάλωσή τους έως και 3% (Kaplan et al., American Economic Review , 2023).

Ο τουρισμός, ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί έμμεσα. Τα επιδόρπια με βάση τη σοκολάτα και τα ειδικά τρόφιμα είναι δημοφιλή στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Αθήνα και η Κρήτη. Η αύξηση του κόστους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές στα μενού, αποτρέποντας ενδεχομένως τους τουρίστες που είναι ευαίσθητοι στις τιμές. Ενώ ο τουρισμός έσπασε ρεκόρ το 2024 με 19% περισσότερες αφίξεις από τα επίπεδα πριν από την πανδημία (Coface, 2024), οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους θα μπορούσαν να μετριάσουν την ανάπτυξη το 2025.

3. Εμπορικό Ισοζύγιο και Τρεχούμενο Ισοζύγιο

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2025, είναι ευαίσθητο στο κόστος εισαγωγών (ΔΝΤ, 2025). Οι εισαγωγές κακάο και σοκολάτας, κυρίως από Ευρωπαίους εταίρους όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, συμβάλλουν στο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας (OEC) ανέφερε ότι η Ελλάδα εισήγαγε 150 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα σοκολάτας και κακάο το 2023, ένα ποσό που πιθανότατα θα είναι υψηλότερο το 2025 λόγω των αυξημένων τιμών. Το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών θα μπορούσε να διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα, αντισταθμίζοντας τα κέρδη από τις ισχυρές τουριστικές εξαγωγές. Μια μελέτη του 2022 σημείωσε ότι οι κρίσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνουν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών κατά 0,2-0,5% του ΑΕΠ σε οικονομίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές (Obstfeld et al., Journal of Monetary Economics , 2022).

4. Δυναμική Επιχειρήσεων και Αγοράς Εργασίας

Οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα ζαχαροπλαστεία και οι καφετέριες, αντιμετωπίζουν συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους λόγω του υψηλότερου κόστους του κακάο. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ορισμένες μπορεί να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων ή να στραφούν σε φθηνότερα συστατικά, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ποιότητα και την ικανοποίηση των καταναλωτών. Άλλες μπορεί να αυξήσουν τις τιμές, διακινδυνεύοντας τη μείωση της ζήτησης. Μια έρευνα του 2024 από την Ελληνική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων διαπίστωσε ότι το 60% των μικρών επιχειρήσεων ανέφεραν τις αυξήσεις στο κόστος εισροών ως κορυφαία πρόκληση, περιορίζοντας τις προσλήψεις και τις επενδύσεις.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που ήδη αποτελούν περιορισμό στον τομέα των υπηρεσιών στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα. Με την ανεργία στο 8,6% αλλά τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων να περιορίζουν την προσφορά εργασίας, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να δυσκολευτούν να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2024). Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2025, και να περιορίσει τις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,5-5% στον δημόσιο τομέα και στον κατώτατο μισθό (Eurofast, 2024).

Επιπτώσεις Μακροοικονομικής Πολιτικής

Η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας το 2025 αναμένεται να είναι επεκτατική, με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και μέτρα όπως αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και μειωμένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (China-CEE Institute, 2025). Ωστόσο, ο πληθωρισμός που οφείλεται στο κακάο θα μπορούσε να περιπλέξει τη νομισματική πολιτική εντός της Ευρωζώνης, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει πιέσεις για εξισορρόπηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας των τιμών. Μια έκθεση της ΕΚΤ του 2025 υπέδειξε ότι οι κρίσεις στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, επηρεάζοντας έμμεσα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας (ECB Economic Bulletin, 2025).

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κονδύλια του RRP της ΕΕ για να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, προωθώντας την καινοτομία στην οικονομικά αποδοτική παραγωγή. Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Εργασίας, θα μπορούσε επίσης να σταθεροποιήσει τους μισθούς και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών (Eurofast, 2024). Μακροπρόθεσμα, η διαφοροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας πέρα ​​από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, όπως συνιστάται από τον ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να μειώσει την ευπάθεια σε παγκόσμιους κραδασμούς στις τιμές των βασικών προϊόντων (ΟΟΣΑ, 2023).

Σύναψη

Η έλλειψη κακάο το 2025, λόγω της μειωμένης παραγωγής και της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, θέτει προκλήσεις για τη μακροοικονομία της Ελλάδας. Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1% και η μείωση της ανεργίας αντανακλούν ανθεκτικότητα, οι αυξήσεις στις τιμές του κακάο συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ασκούν πίεση στις καταναλωτικές δαπάνες, διευρύνουν τα εμπορικά ελλείμματα και πιέζουν τις μικρές επιχειρήσεις. Υποστηριζόμενες από μελέτες όπως αυτές στο Journal of International Economics και στο American Economic Review , αυτές οι επιπτώσεις υπογραμμίζουν την ευπάθεια της Ελλάδας ως μιας μικρής, εξαρτώμενης από τις εισαγωγές οικονομίας. Αξιοποιώντας τα κονδύλια της ΕΕ, ενισχύοντας τα δημοσιονομικά μέτρα και διαφοροποιώντας την οικονομική της βάση, η Ελλάδα μπορεί να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις και να διατηρήσει την ανάκαμψή της. Προς το παρόν, οι καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές σοκολάτας, αλλά οι στρατηγικές πολιτικές μπορούν να διασφαλίσουν ότι η οικονομία θα παραμείνει σε καλό δρόμο.

Αναφορές

  • Arias, MA, et al. (2021). Κραδασμοί τιμών τροφίμων και πληθωρισμός σε μικρές ανοιχτές οικονομίες. Journal of International Economics , 130, 103456.
  • Kaplan, G., et al. (2023). Ο αντίκτυπος των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. American Economic Review , 113(7), 1892-1925.
  • Obstfeld, M., et al. (2022). Κραδασμοί τιμών βασικών προϊόντων και δυναμική του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Journal of Monetary Economics , 127, 104-120.
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (2024). Οικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα.
  • Reuters. (2025). Η οικονομία της Ελλάδας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2025, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
  • Investopedia. (2024). Έλλειψη: Ορισμός, Αιτίες, Τύποι και Παραδείγματα.
  • Coface. (2024). Ελλάδα: Αρχείο Χώρας, Ανάλυση Οικονομικού Κινδύνου.
  • Eurofast. (2024). Οι μισθοί στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2025: Βασικές αλλαγές που έρχονται.
  • Ινστιτούτο Κίνας-ΚΑΕ. (2025). Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
  • ING Think. (2025). Ελλάδα: άλλη μια χρονιά υπεραπόδοσης ανάπτυξης στον ορίζοντα.
  • ΟΟΣΑ. (2023). Οικονομική Σύνοψη της Ελλάδας.
  • Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ. (2025). Κραδασμοί τιμών τροφίμων και νομισματική πολιτική.

ΑΙ – Φώτης Ευαγγελόπουλος

You May Also Like

More From Author