ΔΝΤ: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Τι λέει για ανάπτυξη, πληθωρισμό, τράπεζες

Estimated read time 1 min read

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την ισχυρή ανάπτυξη του, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ανακοίνωση του μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Άρθρου IV με την Ελλάδα. 

Όπως σημειώνει το Ταμείο, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το NextGenerationEU.

Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική τάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών, εκτιμά το Ταμείο. 

Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του που υποστηρίζεται από την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών. Η ποιότητα του ενεργητικού στις συστημικά σημαντικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να πέφτει στο 3% περίπου. Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα κεφαλαιακά τους αποθέματα πολύ πάνω από τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τον μέσο όρο της ΕΕ σημειώνει το ΔΝΤ.

Οι κίνδυνοι στις προοπτικές για την ανάπτυξη είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, αναφέρει. 

Πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής. 

Η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρει. 

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι μια ισχυρότερη και πιο επίμονη από το αναμενόμενο αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Κ. Πιερρακάκης: Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της οικονομίας

“Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της”, αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ και προσθέτει: 

“Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.

Το Ταμείο αναγνωρίζει την  πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν  τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.  

Συνολικά, η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση”.

ΔΝΤ: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Τι λέει για ανάπτυξη,…

You May Also Like

More From Author