Τέλος στα capital controls – Ελεύθερες αναλήψεις, άνοιγμα λογαριασμών – Εμβάσματα 100.000 από εταιρείες – Υποχρεωτικά με κάρτα πληρωμές πάνω από 200 ευρώ

Estimated read time 1 min read

Φεύγει ο “εφιάλτης” των capital controls που επέβαλε το 2015 η …υπερήφανη διαπραγμάτευση και οι πειραματισμοί της τότε κυβέρνησης. Σε πλήρη κατάργησή τους και επιστροφή στην κανονικότητα,στο τέλος του 2018 σχεδιάζουν να προχωρήσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, με την ίδια υπουργική απόφαση, θα μειώνεται στα 200 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική ή χρήση πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

Το πρώτο βήμα θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες με την άρση των περιορισμών στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, που αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό και στη δυνατότητα των πελατών των τραπεζών να ανοίγουν νέους λογαριασμούς.

Στο εξής οι αναλήψεις θα είναι ελεύθερες τόσο στο γκισέ και τα ATM’s όσο και μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών. Η ανάληψη μετρητών από χώρες του εξωτερικού θα έχει όριο τα 5.000 ευρώ.

Για τις επιχειρηματικές συναλλαγές: Αυξάνεται το ύψος των ποσών των κεφαλαίων που μπορούν να μεταφέρονται με εμβάσματα από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Το όριο των εμβασμάτων αναπροσαρμόζεται στα 100.000 ευρώ για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ημέρα, με την προσκόμιση στην τράπεζα των απαραίτητων τιμολογίων και παραστατικών της συναλλαγής.

Επίσης: Για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς 10.000 ευρώ σε μετρητά, όπως δηλαδή ισχύει και για τους ταξιδιώτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ

You May Also Like

More From Author