Ο Τουρισμός ως Αναπτυξιακή Επιλογή για την Πάτρα

Estimated read time 1 min read

Στην Πάτρα υπάρχει τον τελευταίο καιρό σε εξέλιξη μια συζήτηση μεταξύ διαφόρων φορέων, και όχι μόνο, όσον αφορά την αναζήτηση εκείνων των ιδιαίτερων στοιχείων που θα μπορέσουν να αναδείξουν την πόλη ως τουριστικό προορισμό προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο μία ακόμα σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην τοπική οικονομία με σημαντική προστιθέμενη αξία και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους.

Τουριστικά ο Νομός Αχαΐας δεν είναι αναπτυγμένος με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του για διαφόρους ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που όμως δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσουμε. Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές που προκλήθηκαν στο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα τις δεκαετίες του 1980 και 1990 είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποβιομηχάνιση του, και έκτοτε η Πάτρα ακόμα ψάχνει το αναπτυξιακό της μονοπάτι, παρά τις λεκτικές στοχεύσεις που κατά καιρούς ακούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να αγνοούμε την ανάπτυξη και τη σημασία που έχει πλέον στη χώρα μας, και φυσικά στην Αχαΐα, ο τριτογενής τομέας, στον οποίο ανήκει και η οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι ο Νομός Αχαΐας δεν είναι ο πιο ανεπτυγμένος τουριστικά νομός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο τουρισμός συμβάλει στη διαμόρφωση του Περιφερειακού ΑΕΠ μόνο κατά 2,5%, όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 10,3%.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το συγκεκριμένο οικονομικό στοιχείο, και έχοντας ως δεδομένο ότι η Αχαΐα διαθέτει μια αξιόλογη, για τα Ελληνικά δεδομένα βιομηχανία που σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς κλάδους, διαμορφώνουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση, η υιοθέτηση πολιτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην προβολή της Αχαΐας ως ενός διακριτού τουριστικού προορισμού θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Και αυτό επειδή ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας τόσο σημαντικές εισροές ξένου συναλλάγματος, όσο και δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο αφού αποτελεί έναν κατεξοχήν κλάδο έντασης εργασίας.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την αρχή, ως μια κοινωνία που ακόμη ψάχνει το νέο της αναπτυξιακό μονοπάτι, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και εκείνες τις δράσεις οι οποίες μπορούν να μας προσφέρουν μια υγιή επέκταση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Και ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει θετικά προς μια πραγματική, εξωστρεφή και βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Γράφει:
Ο κ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης είναι Διδάκτωρ Περιφερειακής
Ανάπτυξης του London School of Economics and Political
Science και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα
του Πανεπιστημίου Πατρών.
Email Επικοινωνίας: l_vasiliadis@hotmail.com

You May Also Like

More From Author