Η ομοιοπαθητική δεν αποτελεί ιατρική πρακτική ούτε θεραπευτική πανάκεια

Estimated read time 1 min read

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 2230/5-4-2018

Θέμα: «Η ομοιοπαθητική δεν αποτελεί ιατρική πρακτική ούτε θεραπευτική πανάκεια»

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών γνωστοποιεί την υπ’αριθμόν 2 (22/02/2018) απόφαση της 266ης συνεδρίασης της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, σχετικά με την άσκηση της ομοιοπαθητικής:

 

«Η ομοιοπαθητική δε συνιστά ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική, δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της ιατρικής επιστήμης, δε συνιστά καν «εναλλακτική ιατρική». 

 

Καθώς  δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, πολλά κράτη της Ευρώπης έχουν απορρίψει την ομοιοπαθητική από την ιατρική επιστήμη.

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνεται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο στη χώρα μας: ιατροί που δηλώνουν ομοιοπαθητικοί βρίσκονται να είναι κρυφοί ή φανεροί θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το απαράδεκτο επιχείρημα ότι η ομοιοπαθητική αποτελεί θεραπευτική πανάκεια και υποκατάστατο του εμβολιασμούείναι άκρως αντιεπιστημονικό, αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισύροντας ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τους εκφραστές του.

 

Επειδή η τάση αυτή δυστυχώς εμφανίστηκε και στην περιοχή μας, ο ΙΣΠ έχει ήδη δρομολογήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διερεύνησης. Ταυτόχρονα, ως αρμόδιο επιστημονικό όργανο, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πρακτικές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ατομική και τη δημόσια υγεία.

 

Τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας. Η έλλειψη συμμόρφωσης σε προγράμματα εμβολιασμού οδήγησε στην υπαρκτή επιδημική έξαρση της ιλαράς με εκατοντάδες κρούσματα πολιτών πανελλαδικά και σε καταγεγραμμένους θανάτους συνανθρώπων μας, που αμέλησαν ή αψήφησαν την επιστημονική ασπίδα προστασίας κατά των λοιμωδών νοσημάτων.

 

Η Πρόεδρος            Ο Αντιπρόεδρος         Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

 

2230-5.4.2018 Δελτίο Τύπου-Η ομοιοπαθητική δεν αποτελεί ιατρική πρακτική ούτε θεραπευτική πανάκεια

ΚΕΣΥ Αποφαση-2_266-ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ-ΚΕΣΥ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

You May Also Like

More From Author