Friday, March 29 2024

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση του Mega

Estimated read time 1 min read

της Νένας Μαλλιάρα

Μάχη με το χρόνο θα πρέπει να δώσει η συμφωνία των τραπεζών για τη διάσωση του Mega.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες έχουν συμφωνήσει στη διάσωση της επιχείρησης, ωστόσο, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp).  Πειραιώς, Alpha και Eurobank φέρονται να έχουν βάλει την υπογραφή τους στο κείμενο διάσωσης, ενώ και η Εθνική είναι σύμφωνη προς την ίδια κατεύθυνση.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει αίτημα των μετόχων για έγκριση γραμμής factoring από τις τράπεζες, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank, η οποία είναι ο κύριος πιστωτής του Mega, έχει εξαντλήσει το όριο factoring προς επιχειρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα πρέπει να λάβει έγκριση από την DGComp προκειμένου, κατ΄ εξαίρεση, να μπορέσει να ανοίξει νέα γραμμή factoring. Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή με περιορισμό στο όριο της συγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης, βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα. Αντιθέτως, οι δύο άλλες τράπεζες, Πειραιώς και Eurobank, διαθέτουν όρια ώστε να παράσχουν χρηματοδότηση μέσω factoring.

Μπροστά στο ζήτημα που έχει ανακύψει και δεδομένου ότι η Alpha Bank, ως ο βασικός πιστωτής, θα πρέπει να συμμετέχει με τη μεγαλύτερη αναλογία στη ζητούμενη χρηματοδότηση, έχει αποσταλεί αίτημα στην DGComp για τη διεύρυνση των ορίων χρηματοδότησης, με άνοιγμα νέων γραμμών factoring για την περίπτωση του Mega.

Το να τελεσφορήσει το αίτημα αυτό εναπόκειται στην ταχύτητα των Βρυξελλών, οι οποίες είναι γνωστές για την γραφειοκρατία τους. Έτσι, δεν είναι σίγουρο να συμπεράνει κανείς ότι η συμφωνία των τραπεζών για τη διάσωση του Mega σημαίνει και το τέλος της περιπέτειας του καναλιού, αφού το αίτημα απεστάλη στην DGComp στις 8 Δεκεμβρίου και η έγκρισή της θα πρέπει να έχει δοθεί, εν μέσω εορτών, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Πάντως, εφόσον η συμφωνία των τραπεζών πάρει και τη “βούλα” της DGComp, τότε ανοίγει ο δρόμος για να υπαχθεί η Τηλέτυπος Α.Ε. στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα και καθίσταται εφικτό για την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια μέσω νέας εταιρίας, την οποία στη συνέχεια θα συγχωνεύσουν με την Τηλέτυπος.
Capital.gr

You May Also Like

More From Author

Συνεχίζεται ακάθεκτον το λανθασμένον «Τίτλοι τέλους»!!!!

Συντάξεις Ιανουαρίου 2018: Θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω εορτών

You May Also Like:

);