Friday, April 19 2024

«Μπλόκο» ΔΝΤ στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα

Estimated read time 0 min read

«Στη γωνία» επιχειρεί να στριμώξει το ΔΝΤ την κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων, δηλώνοντας μεγάλη δυσαρέσκεια με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάστασή τους.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η στάση της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «επανεξετάσει και θα καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για την προσωρινή απασχόληση στη δημόσια διοίκηση», προειδοποιώντας ότι θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι θα προστατευτούν τα οφέλη που με κόπο αποκομίστηκαν από τους κανόνες για τις αποχωρήσεις». «Μεσοπρόθεσμα, οι Αρχές θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με πρόσθετες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της», καταλήγει.

Το αρχικό σχέδιο ήταν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα να αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ κατατέθηκε τροπολογία, με την οποία προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα μπορούν να αμείβονται και από άλλες πηγές και δη από τα γενικά έσοδα των δήμων. «Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ, και μόνον εφόσον δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από τα γενικά έσοδά τους», αναφέρεται στην τροπολογία.

Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς συνεχώς πληθαίνουν οι δήμαρχοι οι οποίοι δεν επαναπροσλαμβάνουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκούν τα κονδύλια από τα δημοτικά τέλη.

Ανησυχία εκφράζει η εφημερίδα, ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει «τροχοπέδη» στην επιχειρηματολογία Σκουρλέτη προς τους θεσμούς, με την οποία θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι οι σχεδιαζόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα θα πρέπει να εξαιρεθούν από το σύνολο των προσλήψεων για το 2017.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα υπάρξει ζήτημα, αφού δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», ωστόσο το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι θεσμοί κλιμακώνουν την ένταση των ενστάσεών τους.

Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, εφόσον διαπιστωθούν μεγαλύτερες ανάγκες στους δήμους.

Οι επίμαχες προσλήψεις, δεδομένου ότι πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά πέντε έτη, από 45 σε 50, τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι να διενεργηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, οι ανάγκες θα καλυφθούν από την παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων (σ.σ. όχι μετά τις 31 Μαρτίου του 2018) λόγω έκτακτων συνθηκών και για λόγους δημόσιας υγείας.

You May Also Like

More From Author

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αχαΐας

Πρόστιμο απώλειας ταμειακής μηχανής – Πως μπορεί να ακυρωθεί το πρόστιμο

You May Also Like:

);