Διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με την e-justice platform

Estimated read time 1 min read

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Αθήνα, 20/06/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτιά της Ελλάδας στη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με την e-justice platform

Ένα βήμα μπροστά στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτών πραγματοποίησε η Ελλάδα, κόβοντας το νήμα πρώτη στη διασύνδεση του Γενικού Εμπορικού μας Μητρώου (Γ.Ε.Μ.Η.) με την Ενιαία πλατφόρμα Εμπορικής Δημοσιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (e-justice), αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά. Η διασύνδεση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με μείωση του διοικητικού φόρτου και αύξηση της ασφάλειας δικαίου. Η χώρα μας πρωτοστάτησε και έχει διασυνδεθεί ήδη ενεργά από τις 8 Ιουνίου παρέχοντας, μέσω της πλατφόρμας, πληροφορίες για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διασυνδεθεί κι άλλα 14 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στη νέα αυτή πλατφόρμα, ενιαίας και αδιαίρετης εμπορικής δημοσιότητας, διασυνδέονται τα μητρώα επιχειρήσεων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης βασικών πληροφοριών (βασικά στοιχεία εταιρείας (επωνυμία, αρ. μητρώου, EUID, έδρα, μητρώο εγγραφής, καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, τύπος εταιρείας), Μέλη Διοίκησης ή Διαχειριστές της εταιρείας, εκπρόσωποι της εταιρείας, οικονομικές καταστάσεις, ισχύουσα εταιρική σύμβαση καθώς και πρόσφατες τροποποιήσεις αυτής) για τις εγγεγραμμένες εταιρείες σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, καθώς επίσης και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ενώ προβλέπεται και η ανταλλαγή πληροφοριών για τα ξένα υποκαταστήματα και τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Προκειμένου να ικανοποιήσει η χώρα μας τις μεταρρυθμίσεις επί των οργανωτικών και τεχνικών κανόνων που τίθενται για να διασυνδεθεί με την πλατφόρμα, η αρμόδια Δ/νση Εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εργάστηκε επί μακρόν, σε συνεργασία και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η αναζήτηση των στοιχείων μιας εταιρείας στο e-justice πραγματοποιείται είτε με την επωνυμία της εταιρείας, είτε με τον αριθμό μητρώου εγγραφής της στο εμπορικό μητρώο της χώρας προέλευσης (για την Ελλάδα, ο 12ψήφιος αριθμός ΓΕΜΗ) συνοδευόμενο από το πρόθεμα της χώρας (EL GEMI για τις ελληνικές επιχειρήσεις).

Ο διαθέσιμος σύνδεσμος για την αναζήτηση των πληροφοριών αναφορικά με την εμπορική δημοσιότητα, είναι: https://e-justice.europa.eu/content_find_a_company-489-en.do

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35504

You May Also Like

More From Author