Έλληνας «απείθησε» στον Ερντογάν!!

Estimated read time 1 min read

Αυτήν την  στιγμήν που η πάντα άτολμη Ευρώπη δέχεται  καταιγισμόν προπηλακισμών  από τον Ερντογάν, αλλά και βαρείς χαρακτηρισμούς  γι’ αυτούς, δεν ευρίσκεται κανείς να εναντιωθεί με τόλμην εναντίον του. Όλοι ψιθυρίζουν  στα δικά τους ΜΜΕ για να τ’ ακούσει ο Ερντογάν, ότι δεν εκφράζεται ευπρεπώς, ότι οι φράσεις του είναι προσβλητικές, ότι η ρητορεία του εκπλήσσει, ότι πρέπει να σεβαστεί τις απόψεις των χωρών της Ευρώπης και άλλα πολλά. Κανείς δεν του είπε ευθέως να σταματήσει το αισχρόν υβρεολόγιον. Όλοι δια πλαγίων. Φαίνεται ότι φοβούνται την μήνιν του και υπακούουν στα όσα λέει! Παλαιά τακτική αυτή, με βάση εμπορικούς σκοπούς.

Στις απαγορεύσεις του Ερντογάν, στάθηκε ανυπάκουος ο Έλληνας εκδότης Γεώργιος Δαρδανός.

Βρέθηκε στην Αγίαν  Σοφίαν   ο γενναιόκαρδος Γεώργιος  Δαρδανός και δεν άντεξε την καταπάτηση της ιερότητας του χώρου, ούτε τις αθλιότητες των τούρκων να έχουν ως αποθήκη κορυφαίον Χριστιανικόν  μνημείον   Μόλις εισήλθε  στον Μεγαλοπρεπή Ναόν, άρχισε στεντορεία τη φωνή,  να ψάλλει το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», που εκτενώς ακούμεν αυτήν  την περίοδον κάθε Παρασκευήν στους Ναούς. Δεν πρόφθασε να προχωρήσει πολύ το τροπάριον και τα μακριά χέρια του Ερντογάν τον συνέλαβαν!!  Για την πράξη του αναφέρει.

«Ο άνθρωπος νιώθει τόσο ελάχιστος μπροστά στο βάρος της ιστορίας, σε μια  δε στιγμή πραγματι­κού δέους και συγκίνησης, άρχισα να ψάλλω το «Τη Υπερ­μάχω»… Δεν πρέπει να πέρασαν δύο ή τρία λεπτά όταν γύ­ρω στα 10 καρακόλια ήρθαν να «με επιπλήξουν» και να με οδηγήσουν στον υπεύθυνο «φύλαξης» του ναού. Στην «συ­ζήτηση» που έλαβε χώρα, εκφράστηκαν αντίθετες φυσικά απόψεις….Εγώπροσπάθησα να τους δώσω να καταλά­βουν ότι ο ναός είναι μνημείον πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι ανήκει στην ανθρωπότητα. Εκείνοι απ’ την πλευρά τους υποστήριζαν ότι βρίσκομαι σε τζαμί. Φορτισμένος τους απάντησα με αγένεια ότι αυτές οι συμπεριφορές χαρακτη­ρίζουν μόνο λαούς βαρβάρων».

Ρώ­σος καθηγητής Πανεπι­στημίου που διδάσκει βυ­ζαντινολογία, βρισκόταν εκεί με φοιτητές και μετά από πολύωρη συζήτηση έπεισε τους φύλακες ότι η ψαλμωδία του Δαρδανούήταν μέρος της λατρείας του Ναού και, κάπως έτσι υπεχώρησαν από περισσότερες αβαρίες..

Τις χαμένες  πατρίδες τις οποίες οι Τούρκοι κατέκτησαν μεβίαιον και βάρβαρον τρόπον, όλοι τις  υμνούμεν , βουρκώνομεν στο άκουσμα τους, λυγίζομεν στην αλλοτρίωσή τους αγανα­κτούμεν με τις προκλητικές δηλώσεις και πράξεις του “σουλ­τάνου” Ερντογάν, αλλά δεν τολμούμεν να ψάλλομεν δυ­νατά “Τη Υπερμάχω” στο Ναό της Αγίας Σοφίας, τον οποίον, ο σουλτάνος μετέτρεψε σε τζαμί και στον οποίον  όλως αναιδώς και με animus την ταπείνωση, θέλει να προσευχηθεί την Μεγάλην Παρασκευήν, ως ικέτης για εκλογικήν επιτυχίαν!!  Μας αντικατέστησε και κάλυψε το δικόν μας κενόν και ατολμίαν ο Έλληνας, τολμηρός πάντα Γεώργιος Δαρδανός, αλλά έδωσε και  μάθημα για όλους εκείνους που επιμένουν «να αγνοούν την σπουδαιότητα του, αλλά και ίσως συνειδητοποιήσουν ότι μερικές φορές το βάρος της ιστορίας είναι τόσον μεγάλονπου καμμία ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να το αγνοήσει»!,όπως πιστεύει ο Δαρδανός.

Αγαπητέ Γιώργο, σε συγχαίρομεν γιατί ανέδειξες την Ελληνικήν τόλμην και σεβασμόν στα Ιερά, αλλά συν τοις άλλοις έδωσες ένα ηχηρόν μάθημα – ράπισμα στους Ευρωπαίους άτολμους «ηγέτες»!!!

Μιχαήλ Στρατουδάκης

You May Also Like

More From Author